Bianca Andreescu este, fara discutie, revelatia acestui an, noua stea a tenisului mondial, nascuta si cu cetatenie canadiana, dar adoptata de romani, astfel ca pot spune, fara patriotisme rasuflate, ca ultimele 2 turnee de Mare Slem au fost castigate de fetele noastre, la aceeasi adversara, Serena Williams, invinsa cu 6-3, 7-5 dupa 1h41′.

Dupa ce la Wimbledon, Simona Halep isi facea rezultatul vietii, castigand in fata celei mai mari campioane a tenisului, americanca Serena Williams, cu 6-2, 6-2, se parea ca din nou vom avea un succes rapid in fata americancei, pentru ca Bianca Andreescu a incheiat destul de rapid, lin chiar, primul set, cu break din deschidere (a castigat tragerea la sorti, dar a cedat serviciul adversarei), dupa care, la 6-3 in 42′, s-a dus la 5-1 si a avut si minge de meci.

Evident, nimeni nu stie ce poate trai o fata de 19 ani, la prima ei finala de Grand Slam, mai ales ca poti da in fandaxie, cand vezi ca pierzi ghemul ce parea cel final cu o minge cazuta palanga din fileu, norocoasa, cum rar se vad.

Atat i-a trebuit americancei, a revenit cu 4 ghemuri la rand, dar semnele nu erau de disperare din partea Biancai, poate doar o mica trecere printr-un tunel ceva mai intunecos. Dupa ce s-a vazut egalata la 5, s-a impus, in fine, preluand din nou conducerea, la 6-5, adica, vorba regretatului Florin Halagian, “focul la ea”, la Serena Williams.

Care, cu toata experienta ei, nu a putut tine pasul, Bianca Andreescu a avut 2 mingi de meci, a recuperat una, pentru ca a doua sa puna capat unui meci care a rasplatit, in cele din urma, si cei peste 20.000 de spectatori aflati pe Arena Arthur Ashe.

Este clar, varful actualei, exceptional dotate, generatii, este Bianca Andreescu, care are 2 Premier Mandatory (la Indian Wells si Toronto) anul acesta, precum si, iata, primul turneu de Mare Slem, asigurandu-si practic calificarea si la Turneul campioanelor, o alta premiera, si locul 5 mondial (fix in fata Simonei Halep, cu 32 puncte, dar doar la 11 in spatele niponei Osaka), dupa ce venise la turneu pe 15, iar anul trecut pe vremea asta era dincolo de locul 200!

Aceasta pentru ca a luat potul cel mare, 2.000 de puncte, plus ca si-a dublat, dintr-un foc, ba chiar mai mult decat atat, toate veniturile pe care le-a obtinut ca jucatoare profesionista, cu cei 3.850.000 dolari incasati pentru fantasticul succes.

Oricum, a scris istorie pentru totdeauna, fiind prima canadianca invingatoare in finala intr-un astfel de turneu, de Mare Slem. De fapt a fost prima finalista si prima semifinalista din Tara Frunzei de Artar in asemenea postura. De poveste…

PS. Pentru ca au si inceput discutiile fara niciun sens legate de apartenenta la Romania sau nu a Biancai Andreescu, am simtit nevoia sa adaug ca acest val de simpatie cu accente nationale este produs in primul rand de lipsa acuta de modele, de personaje cu care sa ne identificam, napaditi cum suntem de fantose sau de idioti pur si simplu.

Dar, la contestatari, este vorba si de inclinatia fara discernamant spre contestarea oricaror elite, indiferent de provenienta lor. Bianca reprezinta o realitate, de fapt, a Romaniei de astazi: Diaspora sau drumul spre aceasta inseamna pentru multi ultima salvare, in fata lipsei aproape totale de orizont in tara!

* PROGRAMUL TV, luni, 09.09.2019:
06:00 Tenis, WTA Digi 2 Turneul din Zhengzhou
08:00 Tenis, WTA Digi 3 Turneul din Hiroshima
09:25 Snooker Eurosport Mastersul de la Shanghai
10:00 Tenis, WTA Digi 4 Turneul din Nanchang
14:25 Ciclism Eurosport Turul Spaniei