Cuprins, practic, in cele 3-4 luni de tras la greu, sezonul international oficial, de obiectiv, al canotajului romanesc se incheie, asa cum s-a desfasurat, de altfel, tot timpul, sub semnul succesului, cu alte 12 medalii, dintre care nu mai putin de 9 de aur, la care s-au adaugat 1 medalie de argint si 2 de bronz cucerite la Campionatele europene U23 de la Ioannina (Grecia) venind sa dea consistenta – si speranta – unei activitati cu adevarat profesioniste.

Practic, intregul lot al Romaniei se intoarce medaliat, cu un loc 1 pe natiuni fara contestatie. De altfel, la un moment dat, la finala feminina de 2 vasle, comentatorul canalului Youtube al federatiei a exclamat: “Romancele nu au mila de adversare!” Te uitai la diferenta de timp de la final si nu-ti venea sa-ti crezi ochilor – aproape 8 secunde fata de medaliatele cu argint!

Vor urma bilanturi si statistici, vor fi tabele si se va trage linie, dar ceea ce conteaza, dincolo de stralucirea, reala, slefuita prin munca a medaliilor, sunt cele 8 ambarcatiuni calificate la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Tokio, cu posibilitati mari de a adauga, la Lucerna-2020, si opturile.

Este vorba, de fapt, de concretizarea unei strategii pe termen lung, intr-o lume care traieste din ce in ce mai mult de azi pe maine, impuscand cate o parere de succes si umfland pana crapa cate un rezultat mai mult sau mai putin intamplator.

Este, de fapt, vorba de sinteza facute, nu de mult, de presedinta FRC, Elisabeta Lipa (foto): “Ca să înțelegeți această performanță obținută de canotorii români trebuie să vă reamintesc că, la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, România era reprezentată doar de fete la barcă 8+1, care dubla și în proba de dublu rame. La ultima ediție noi aveam în formare dublu vâsle la categoria ușoară, iar la băieți eram inexistenți ca participare și nici nu se punea problema să intrăm în lupta pentru medalii.

Acum situația este total opusă, iar lotul de canotaj al României este puternic, închegat și pregătit pentru performanțe olimpice de excepție. Au demonstrat asta la Campionatele Mondiale, care au fost cele mai grele și mai puternice din cele la care am participat până acum. Peste 80 de țări participante cu peste 1000 de sportivi.”

Si acum sa inseram numele medaliatilor de la CE U23 de la Ioannina, finalele disputandu-se chiar duminica dimineata. Adica sa vedem componenta intreguiui lot al tarii noastre, cu precizarea ca multi dintre acesti sportivi abia au avut timp sa-si schimbe echpamentul intre CM de seniori de la Linz si plecarea spre Grecia, cu o singura zi, in viteza, pe acasa…

Langa nume aveti si anul nasterii, de unde se vede clar ca marea majoritate sunt departe de limita de sus a varstei impuse la aceasta competitie:

9 MEDALII DE AUR
4 rame plus feminin 
(b) ACSINTE Ioana-Irina, născută 1999
(2) JUNCANARIU Geanina 00
(3) POPA Andreea 99
(4) TATARU Georgiana-Simona 00
(5) PETREANU Victoria-Stefania 03

4 rame masculin cu carmaci
(b) CHIOSEAUA Alexandru 97
(2) DANCIU Alexandru-Laurentiu 00
(3) MATINCA Alexandru 97
(4) HUC Ciprian 99
(5) MUNTEANU Adrian 97

4 rame feminin fara carmaci
(b) CASU Madalina-Gabriela 98
(2) BERES Amalia 97
(3) RUSU Maria-Magdalena 99
(4) ANGHEL Roxana-Iuliana 98

2 rame mascuiin
(b) CIOBICA Dumitru-Alexandru 99
(2) LEHACI Florin-Sorin 99.

4 rame masculin fara carmaci
(b) TIGANESCU Mihaita-Vasile 98
(2) SEMCIUC Mugurel Vasile 98
(3) BERARIU Stefan-Constantin 99
(4) PASCARI Cosmin 98

4 vasle feminin:
(b) MAFTEI Tabita 00
(2) ROSU Larisa Elena 99
(3) LOGOFATU Elena 97
(4) PASCANU Nicoleta 97

8+ feminin
(b) HEGHES Madalina 97
(2) PARASCANU Roxana 97
(3) BUDEANU Andreea-Ioana 98
(4) BERES Amalia 97
(5) CASU Madalina-Gabriela 98
(6) DINULESCU Raluca 99
(7) RUSU Maria-Magdalena 99
(8) ANGHEL Roxana-Iuliana 98
(9) PETREANU Victoria-Stefania 03

2 vasle feminin
(b) BODNAR Nicoleta-Ancuta 98
(2) RADIS Simona Geanina 99

8+1 mascuin
(b) BAITOC Bogdan 98
(2) TUDOSA Ciprian 97
(3) CEOBANU Florin 00
(4) CIREASA Marian 99
(5) LUNGU Andrei 00
(6) NICHITEAN Denis 00
(7) TANASA Andrei-Alexandru 98
(8) HIRGAU Constantin-Cristi 98
(9) MUNTEANU Adrian 97

1 ARGINT

4 vasle masculin:
(b) HORODISTEANU Florin-Bogdan 99
(2) CORNEA Andrei-Sebastian 99
(3) CIRSTEA Sebastian-Constantin 00
(4) COJOCARU Cristian-Ionut 99

2 BRONZ:
Schif simplu categoria usoara:
IULIANA ELENA MIHAI, 1999
2 rame fara feminin:
(b) AILINCAI Adriana 99
(2) TIVODARIU Maria 99.

Sa va fie de bine! Sper ca am adunat corect…

PS. Surprins si eu, ca toata lumea care se uita in jur si pescuieste, pe la alte disciplilne, cate o medalie din cand in cand, ma grabisem cu o postare, dar fetele si baietii m-au obligat sa refac totul, cu un text mai bogat in rezultate decat ne puteam imagina! Asadar, iata, avem si resurse pentru concursuri unul dupa altul, adica, ma gandesc eu la JO-2020, mai multe piste la cel mai inalt nivel!!