Editia a 52-a a Turului ciclist al Romaniei a inceput miercuri, etapa inaugurala, Cluj-Sighisoara, fiind castigata de olandezul Ivan Slik, de la echipa de liga a 3-a Monkey Town – à Bloc CT, urmat de compatriotul si coechipierul lui Alex Molenaar, cronometrati pe 168 km in 4h12’44”, sprintul plutonului, sosit la 46 secunde, si deci locul 3 in etapa, revenind lui Eduard Grosu (echipa nationala a Romaniei.

La startul competitiei, care se va incheia duminica, o data cu etapa a 5-a, un circuit la Bucuresti, pe un traseu cu Arcul de Triumf si Piata Pietei Libere drept repere, s-au prezentat 103 rutieri, 7 abandonand deja, dupa prima zi. Intre acestia si componentii echipei Romaniei, Andrei Ionut si Marius Petrache, in timp ce un al treilea, Leonard Barbu, a sosit penultimul, al 95-lea, la 28’24” de castigator.

Joi este programata etapa a 2-a, dupa o transbordare de la Sighisoara, Brașov-Focsani (176,3 km).

* Dupa un meci de 3 ore de joc intens, favorita nr. 8 a Turneului WTA de la Hiroshima (250.000 dolari), germanca Laura Siegemund (84 mondial) a eliminat-o, in optimile de finala, pe romanca Patricia Tig (140, venita din calificari), cu scorul de 6-2, 5-7, 7-5, un mic stop in drumul acesteia spre prima suta mondiala, unde a mai fost si unde ar merita, dupa excelentul debut de sezon de primavara, sa revina.

Oricum, Patricia Tig a urcat deja pe 121 WTA, pentru ca toate punctele pe care le face acum (48, in cazul de fata, plus 3.310 dolari) se adauga, ea fiind fara clasament la inceputul anului. Ca o curiozitate, poate, Tig a ajuns in turul secund dupa 3 victorii in fata reprezentantelor gazdelor…

* In optimi la Hiroshima (Japonia) este calificata si o alta romanca, Mihaela Buzarnescu, care si-a aflat adversara de joi, o alta jucatoare din tara gazda, Kurumi Nara, japonezii ajutandu-si compatrioatele fie cu wild-carduri, fie cu posibiliatea de a disputa calificari. Nara este 182 mondial, si a avut invitatie pentru a juca pe tablou.

* Lipsa totala de fermitate a Federatiei internationale de a determina Iranul sa ridice absurda interdictie a femeilor de a asista la meciuri de fotbal a dus la o tragedie, o suportera infocata a echipei Esteghial, Sahar Khodayari, in varsta de 30 de ani, supranumita “Femeia in albastru” sinucigandu-se prin autoincendiere pentru a scapa de pedeapsa cu inchisoarea dictata de instanta de judecata.

Aceasta intamplare tragica intervine dupa o alta manifestare a politicului din Iran in sport, dupa ce la Mondialele de judo unui sportiv i s-a interzis sa castige un meci, intrucat in turul urmator ar fi urmat sa se confrunte cu un israelian.

* Potrivit statutului FIFA, citat de confratii de la AIPS 24 Media, discriminarea de orice fel (personala, de grup, nationala, dizabilitati, opinii politice, orientare sexuala, statut social, sex etc) este strict interzisa, putand atrage pedeapsa cu suspendarea sau excluderea. In acest caz, este vizata o neparticipare la CM 2022 din Qatar, iar presedintele FIFA, Gianni Infantino a trimis o scrisoare deschisa in acest sens catre FFRI (Federatia de fotbal a Republicii Islamice Iran).

* PROGRAMUL TV, joi, 12.09.2019:
06:30 Tenis, WTA Digi 2 Turneul din Hiroshima
08:55 Snooker Eurosport Mastersul din Shanghai
09:00 Tenis, WTA Digi 2 Turneul din Zhengzhou
10:00 Tenis, WTA Digi 4 Turneul din Nanchang
13:25 Ciclism Eurosport Turul Spaniei
15,15 Volei M, CE, Telekom 3 – Bulgaria-Grecia
18,00 Handbal F, TVR HD – Rm. Valcea-Cisnadie
18,15 Volei M, CE Telekom 3 Portugalia-Italia
21:15 Handbal M Digi 1 Kadetten Schafhausen – Dinamo
21,45 Volei M, CE Telekom 3 ROMANIA-FRANTA