Inepuizabila echipa Quick Step, o trupa care alearga dupa victorii tot anul, cu succes, ca si inepuizabilul ei lider de varsta, belgianul Philippe Gilbert au mai facut o proba de tactica perfecta, castigand, prin valon, etapa a 17-a a Turului ciclist al Spaniei, dar liderul clasamentului general, Primoz Roglic a mai trecut un hop, inaintea a ceea ce eu cred, vezi si ilustratia, ultima sansa de a fi detronat la aceasta editie.

Pentru ca etapa a 18-a, pe care o vedeti mai sus sub forma grafica a unui fierastrau cu dinti ascutiti si desi, intre Colmenar Viejo si Beceril de la Sierra (177,5 km), desi are cu peste 40 km mai putin decat cea de miercuri, va pune la grea incercare plutonul, aflat, oricum, la capatul puterilor la sfarsitul sezonului si dupa aproape 20 de zile de stat in sa pe muntii iberici.

Explicatia ar putea fi si faptul ca acum pe locul secund a sarit, in urma participarii la o caratura incheiata cu aproape 6 minute avans, inconstantul columbian Nairo Quintana, care si-a imprastiat fortele miercuri, facand, acum, la plecarea de la Movistar, un gest de lez-majestate, coborandu-l pe liderul echipei spaniole, Alejandro Valverde.

In fine, sa va explic ce am vrut sa spun cu bijuteria tactica a celor de la Quick Step. Aflati in numar suficient intr-un grup de peste 15 evadati, cei de la respectiva trupa aveau un singur lucru de facut pentru a-si adjudeca etapa cea mai lunga a editiei, 219 km, dar strabatuti cu 50,6 km/h, dintre Aranda del Duero si Guadalajara: sa-l neutralizeze pe sprinterul irlandez de la Bora, Sam Bennett, imbatabil in finisuri.

Asa ca a plecat intr-un atac de vreo 3 km cehul Zdenek Stybar, care trebuia contrazis de Bennett, care, de altfel, l-a si prins cu 1,5 km inainte de final. Da, dar avandu-l in roata pe vulpoiul Philippe Gilbert, cel care, cu 500 m inainte de linia alba, a infipt, ca picadorii, ca tot suntem in patria coridelor, sulita in grumazul irlandezului, epuizat, trecand cu bratele sus primul in Guadalajara.

Frumos, iar si mai interesant devine faptul acesta normal daca va spun ca si Gilbert pleaca de la actuala sa echipa, intorcandu-se in patrie, la Lotto-Soudal, pentru o ultima isprava anul viitor: Milan-San Remo, singurul dintre cele 5 Monumente pe care nu le are in palmares!

Rezultatul etapei a 17-a:
1 Philippe Gilbert (Belgia) Deceuninck-QuickStep 4:20:15
2 Sam Bennett (Irlanda) Bora-Hansgrohe 0:00:02
3 Rémi Cavagna (Franta) Deceuninck-QuickStep
4 Dylan Teuns (Belgia) Bahrain-Merida
5 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb
6 Jonas Koch (Germania) CCC Team
7 Lawson Craddock (SUA) EF Education First
8 Tim Declercq (Belgia) Deceuninck-QuickStep
9 Silvan Dillier (Elvetia) AG2R La Mondiale
10 James Knox (Marea Britanie) Deceuninck-QuickStep 0:00:06
……
14. Nairo Quintana (Columbia) Movistar 0:00:10

Clasamentul general inaintea ultimelor 4 etape:
1 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 66:43:36
2 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:02:24
3 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:02:48
4 Tadej Pogacar (Slovenia) UAE Team Emirates 0:03:42
5 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:03:59
6 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb 0:05:05
7 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe 0:07:40
8 James Knox (Marea Britanie) Deceuninck-QuickStep 0:08:03
9 Carl Fredrik Hagen (Norvegia) Lotto Soudal 0:10:43
10 Dylan Teuns (Belgia) Bahrain-Merida 0:12:21