Cand jocurile sunt facute, cum sunt acum in Turul ciclist al Spaniei, echipa Deceuninck-Quick Step se ocupa de obtinerea de noi victorii, ajungand la a 61-a in sezon, gratie celei obtinute vineri, de Remi Cavagna in etapa a 19-a, Avila-Toledo, un succes deplin meritat, desi primul in cariera intr-un mare tur.

Conform tacticii folosite si joi, iar daca lucrurile merg bine pe o anumita idee, e bine sa continui, nu te apuci de schimbari, Remi Cavagna a atacat cu 25 km inainte de sosirea in orasul otelului din care se fac cele mai bune sabii din istorie, iar ideea era ca daca il tin balamalele, inclusiv pe gatul de deal cu piatra cubica din ultimul km, ai lui sa fie laurii.

Daca nu, in spate, in primul plutonas urmaritor, erau Philippe Gilbert si Zdenek Stybar, gata sa-l “impacheteze” din nou pe irlandezul-sprinter Sam Bennett. Nu a fost cazul, Cavagna a avut destule rezerve, asa ca a trecut primul, cu 5 secunde avans fata de primii urmaritori.

Cam asa stau lucrurile, iar de pe acum purtatorul tricoului rosu, slovenul Primoz Roglic, isi poate trece in palmares primul trofeu intr-un mare tur, pentru ca pana la incheierea Vueltei mai sunt 2 zile, sambata, cu 20-a, Arenas de San Pedro-Plataforma de Gredos (190,4 km) si duminica, o relaxare, pe ruta Fuenlabrada – Madrid (106,6 km).

Clasamentul etapei a 19-a:
1 Rémi Cavagna (Franta) Deceuninck-QuickStep 3:43:34
2 Sam Bennett (Irlanda) Bora-Hansgrohe 0:00:05
3 Zdenek Stybar (Cehia) Deceuninck-QuickStep 0:00:05
4 Philippe Gilbert (Belgia) Deceuninck-QuickStep 0:00:05
5 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:00:05
6 Tosh Van Der Sande (Belgia) Lotto Soudal 0:00:08
7 Dylan Teuns (Belgia) Bahrain-Merida 0:00:08
8 Tadej Pogacar (Slovenia) UAE Team Emirates 0:00:08
9 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:00:08
10 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 0:00:08

Clasamentul general inaintea penultimei zile:
1 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 75:00:36
2 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:02:47
3 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:03:31
4 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:04:17
5 Tadej Pogacar (Slovenia) UAE Team Emirates 0:04:49
6 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe 0:07:46
7 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb 0:09:46
8 Carl Fredrik Hagen (Norvegia) Lotto Soudal 0:11:50
9 James Knox (Marea Britanie) Deceuninck-QuickStep 0:13:20
10 Marc Soler (Spania) Movistar Team 0:21:09

* Turul Romaniei se afla in plina desfasurare, vineri fiind programata etapa a 3-a, iar presedintele Federatiei Romane de Ciclism, Eduard Novak, da ture prin Olanda, pentru o competitie de paraciclism, o combinatie de interes personal si sfidare a organizarii care explica perfect prabusirea fara precedent a acestui sport la noi.

Si cand te gandesti ca mai sunt oameni, mai ales copii, in tara asta, care platesc din buzunar sa fie prezenti la curse cicliste in Romania. Dar, probabil, ceea ce s-a dorit, adica distrugerea ciclismului ROMANESC, este pe cale sa fie desavarsita, asa ca o plimbarica a domnului Novak pe la Emmen pica bine. Pentru el, evident, ce treaba are presedintele Federatiei Romane de ciclism cu Turul ciclist al Romaniei? Poate de aceea avem si traseul asta de vise rele, cu 4 transbordari la 4 etape in linie!

* In fine, poate voi reveni dupa incheierea cursei, adica pe luni incolo, acum va spun doar ca victoria in etapa a 3-a, Buzau-Targoviste, a revenit tot unui oaspete, de data aceasta estonul Mihkel Raim, iar in clasamentul general este lider in continuare olandezul Ivar Slik.

Cel mai bun dintre putinii rutieri romani inca prezenti in pluton este in continuare Eduard Grosu, sosit pe 8 in etapa, cu grosul plutonului, dar cazut pe locul 6 la general, din jocul bonificatiilor. Sambata, insa, nu cred ca va fi ziua lui, pentru ca urmeaza o catarare zdravana, etapa fiind de la Ploiesti (alta transbordare…) pana la Piatra Arsa, la 1.950 m altitudine.