Cu o intarziere greu de inteles, totusi mai multi oameni de rugby, peste 100 de internationali si fosti membri ai staff-ului Federatiei romane de rugby au trimis scrisori deschise, ultima, cea semnata si sprijinita de fosti mari jucatori cerand clar lucruri decente. Iata mai jos, in esenta, ce doresc oamenii de rugby, precum si un scancit lipsit de demnitate al celui vizat in principal.

“Ministerul Sportului şi Parchetului General să dispună efectuarea de verificări cu privire la gravele încălcări ale conducerii FRR în sensul de a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de neglijență în servici, abuz în servici, sau dacă se impune atragerea răspunderii civile delictuale sau penale a persoanelor responsabile”.

“Foștii jucători internaționali care au reprezentat la cel mai înalt nivel rugbyul românesc și care prin victoriile de răsunet in fața Franței, Scoției, Țara Galilor, Irlandei, Italiei etc. au determinat forurile mondiale (World Rugby) să modifice tradiționalul “Turneu al celor cinci națiuni” în “Turneul celor șase națiuni”, sunt profund mâhniți de dezastrul în care se zbate astăzi rugbyul românesc și nu în ultimul rând de clemența autorităților române care nu au întreprins nici cel mai mic demers față de actuala conducere a FRR pentru nerespectarea regulamentelor World Rugby care au condus la depunctarea echipei naționale de rugby a României si implicit la descalificarea acesteia pentru Cupa Mondiala Japonia – 2019.”

Nu mai insist, sunt 13 semnaturi si 101 de nume care sprijina aceasta lunga scrisoare, aparuta la naduf, in preajma debutului Cupei Mondiale-2019, din Japonia, editia a 9-a, prima in care Romania nu este prezenta, fiind exclusa pur si simplu de la competitie, pentru nereguli grave in gestionarea preliminariilor, in care ne calificasem de pe primul loc.

Nu crede nimeni ca folosirea unui tongan oarecare, Sione Fakaosilea a fost elementul decisiv. De fapt, neregulile sunt mai multe, iar nemultumirile oamenilor din rugby-ul mare ca oamenii de decizie din rugby-ul romanesc nu sunt tocmai in regula (inclusiv la nivel de federatie europeana, care a delegat un arbitru roman, bun dealtfel, la un meci al primei contracandidate, Spania) s-au dospit pana a crapat toata sandramaua.

De altfel, una dintre echipele de oarecare nivel din campionatul nostru, CSM Bucuresti, s-a retras din campionat (Superliga, ca la denumiri umflate suntem tari rau!), iar in prima etapa a Cupei Romaniei, din cauza alcatuirii grupelor (cu Constanta repartizata alaturi de… Baia Mare, ca la Buzau era prea departe, de pilda) a avut nereprezentari la greu. Adica a inceput cu pauze!

La toate acestea ce credeti ca spune presedintele FRR, vesnicul sef (la COSR, urmas al celui care se afla la federatia europeana, aici e ca la stafete, nepotisme, cumetrii si prietenii interesate)? Pai, iata, dintr-un interviu jenant transmis recent:

“Voi face tot ceea ce-mi stă în puteri pentru a repara acest nefericit moment. Suferinţa provocată de ratarea participării la această Cupa Mondială mă umple de amărăciune şi mă face să prezint scuze tuturor celor care iubesc rugbyul, îl practică şi-i susţin pe Stejari.”

De chestia aia numita ONOARE, cu corolarul ei DEMISIA se pare ca a uitat. A avut un moment de “slabiciune”, plecand de la COSR, unde ne-a lasat praf la JO-2016 de la Rio, acum din nou e de neclintit. AVANTUL PRABUSIREA SCRIE PE NOI LA RUGBY SI NU NUMAI. Apropo, vorbim de federatia cu cel mai mare buget de la statul perpendicular pe grumazul sportului.

In fine, sa inchei totusi cu cateva informatii despre lucruri solide, de referinta, adevarate, nu fantome.

Cupa Mondiala de rugby 2019 se va desfasura în Japonia, in perioada 20 septembrie-2 noiembrie, cu 20 de echipe, repartizate in patru grupe. La turneul final se vor juca în total 48 de meciuri, pe 12 stadioane răspândite în arhipelagul nipon de la arena cea mai mică din Kamaishi (16.187 locuri) până la cea mai mare din Yokohama (72.327 locuri).

Iata si primele meciuri, programul intreg, inclusiv cel televizat, putand fi gasit tot pe acest blog. Cu precizare, nostalgica: unde scrie Rusia era initial… Romania:

Vineri 20 septembrie
Japonia – Rusia, la Tokyo (ora 13:45), în Grupa A
Sâmbătă 21 septembrie
Australia – Fiji (07:45), la Sapporo, în Grupa D
Franţa – Argentina (10:15), la Tokyo, în Grupa C
Noua Zeelandă – Africa de Sud (12:45), la Yokohama, în Grupa B
Duminică 22 septembrie
Italia – Namibia (08:15), la Higashiosaka, în Grupa B
Irlanda – Scoţia (10:45), la Yokohama, în Grupa A
Anglia – Tonga (13:15), la Sapporo, în Grupa C