Una dintre cele mai, intr-un fel, ciudate informatii de la Cupa Mondiala de rugby care incepe vineri in Japonia este faptul ca, urmare a regulamentului specific al acestui sport, mai mult de 1 din 5 jucatori de la cele 20 de competitoare au optat pentru a-si continua cariera internationala pentru alte tari.

Practic, acesta va fi turneul unei diversitati exceptionale, 170 dintre cei 788 jucatori  aflati in loturille prezente intre 20 septembrie si 2 noiembrie in Japonia, pentru a 9-a editie a CM (peste 22 la suta) s-au nascut in alta tara decat cea a carei natiune o reprezinta acum, se scrie intr-un studiu al StubHub, preluat de AIPS 24 Media.

Desi la turneul final sunt prezente 20 de natiuni, daca tinem seama de culorile drapelelor afisate, vor fi in actiune jucatori care au peste 30 de nationalitati diferite, aproape toate reprezentativele avand cel putin un jucator care a jucat si pentru alta tara. De fapt, doar 3 din 20, veti vedea la sfarsit si exceptiile, precum si selectionatele apropiate ca “puritate” nationala, daca imi este permisa expresie. Adica s-au nascut si au cetatenie capatata in Germania, Camerun, Algeria si Spania.

Acest lucru, stiti probabil, se datoreaza faptului ca la conducerea mondiala a rugby-ului se gandeste cu un anumit scop, aceasta fiind o rezolvare. Anume ca rugby-ul fiind o disciplina foarte dificila, cu o baza de masa de jucatori, raspandirea jocului in lumea larga a fost compensata de asa-numitii jucatori eligibili, adica rugbysti care nu au  evoluat decat extrem de putin, la un anumit nivel, in tarile lor, dar sunt in campionatele tarilor “de adoptie” de cel putin 3 ani consecutivi.

Evident, sunt si cazuri speciale, cum este cel al lui George North, din selectionata Tarii Galilor, dar nascut in Anglia sau Billy Vunipola, care evolueaza pentru Anglia, dar s-a nascut in Australia, dar nu a jucat niciodata pentru Tonga, tara de origine a parintilor lui.

Culmea este ca Samoa este cea mai primitoare reprezentativa “multiculturala”, cu 20 dintre cei 33 de jucatori (61 la suta), avand alte nationalitati decat cea a culorilor pe care le apara. Urmeaza Tonga si Scotia (cu 48 la suta fiecare), precum, cine ar fi crezut, tara gazda, Japonia – 45 la suta.

In schimb, Uruguay, Rusia si Argentina cuprind jucatori cu o singura nationalitate, a tarii lor de origine, urmate indeaproape de Georgia si Africa de Sud, cu doar cate 1 jucator nascut in alta tara.

Iata “polii” acestui clasament sui-generis, incepand cu cele mai amstecate loturi si incheind cu cele mai putin “primitoare”:
Samoa – 61%
Scotia – 48%
Tonga – 48%
Japonia – 45%
SUA – 42%

Argentina – 100%
Rusia – 100%
Uruguay – 100%
Georgia – 98%
Africa de Sud – 97%

* Evident, la fiecare editie sunt trecute in revista cele mai interesante performante, asa-numitele “recorduri” ale editiilor viitoare, dar cel mai important, si in perspectiva a ceea ce scriam mai sus, este ca Rugby World Cup a fost cucerita de doar 4 natiuni – Noua Zeelanda – 3, primul loc, Australia si Africa de Sud – cate 2, Anglia – un trofeu Webb Ellis, dupa numele inventatorului jocului, celebrul colegian englez care, satul de fotbalul clasic – “tare inainte si toata lumea dupa minge” – a luat balonul in brate, despartind apele.

Asa se explica, cum ziceam, dorinta federatiei mondiale de a permite “eligibili”, pentru ca rugby-ul sa se dezvolte pe o suprafata cat mai larga a globului.

* Din sumedenia de recorduri posibile, iata doar cateva:

– jucatorii cu cele mai multe meciuri disputate: Richie McCaw (Noua Zeelanda) – 22 (2003-2015) si Jason Leonard (Anglia), evident tot 22 (1991-2003).

– jucatorii cu cele mai multe participari: Mauro Bergamasco (Italia) – 5 editii (1999-2015) Brian Lima (Samoa) – (1991-2007), 5 editii fiecare

– jucatorul cu cele mai multe puncte marcate: Jonny Wilkinson (Anglia) – 277 (1999-2011), inclusiv drop-goalul din ultimul minut al singurei finale castigate de Anglia, care a permis si Emisferei Nordice sa se insinueze in palmares…

Gata, de maine incepe, cu meciul Japonia-Rusia (care s-a dus acolo in locul Romaniei), pe care il putem vedea de la ora 12,30 pe TVR 1!!