Cupa Mondiala la rugby a inceput vineri la Tokio, pe un stadion plin ochi (mai mult oblici…), cu victoria Japoniei, in fata Rusiei, debutanta absoluta a competitiei (in locul exclusei Romania), scorul de 30-10 (12-7), cu 4 eseuri la 1 aducand gazdelor si punctul bonus ofensiv.

Daca la toate acestea adaugam si faptul ca omul meciului a fost declarat Kotaro Matsushima (foto), aripa nipona care a preluat fara probleme fotoliul de lider al marcatorilor, cu 3 eseuri, precum si ca primele puncte la actuala editie au fost realizate de debutantii absoluti, rusii, tot printr-o aripa treisferturi, Golosnitki, in minutul 5, avem imaginea unei “deschideri” pe gustul tuturor iubitorilor acestui sport, urmarit in conditii tehnice exceptionale (tehnologie 8K, in premiera) in intreaga lume.

Victoria japonezilor, desi a fost pusa sub semnul intrebarii mai mult de jumatate din prima repriza, a fost fara echivoc, iar modul in care actioneaza la mana, mai ales cu troacarii, ma face sa ma gandesc ca pregatesc in acelasi timp si JO de anul viitor, pentru ca totul seamana cu rugby-ul in VII, varianta olimpica a jocului cu balonul oval.

Multe pase voleibalate, pe rasucire sau chiar cu spatele, cu vitezisti cum este acest Matsushima veniti lansati de departe sunt caracteristice ale acestui sistem. In plus, pachetul de inaintasi, chiar mai greu cu putin, 7 kg, decat al rusilor, are aproape aceeasi indemanare cu jucatori cam la fel de iuti ca si cei din liniile dinapoi.

Punctele in acest prim meci al editiei a 9-a au fost reusite de Matsushima 3, Pieter Labuschagne – 1 eseu, Tamura – 1 l.p, 2 transformari, Matsuda – 1 l.p., respectiv Golosnitki – eseu, Kusnariov – 1 l.p., 1 transformare.

Cum spuneam, japonezii au obtinut un punct bonus ofensiv pentru 4 eseuri, asa ca ar fi timpul sa va arat cum se dau punctele:

In faza grupelor, victoria va fi recompensata cu 4 puncte, iar egalul cu 2 puncte, in timp ce echipele care au marcat cel puţin patru eseuri vor primi un punct bonus ofensiv, iar cele care vor pierde la o diferenta mai mica de sapte puncte vor lua un punct bonus defensiv.

La egalitate de puncte la finalul meciurilor din grupa, primul criteriu de departajare va fi cel al meciului direct, urmatorul fiind punctaverajul (diferenta dintre punctele inscrise si punctele primite), iar al treilea va fi esaverajul, diferenta dintre numărul de eseuri reusite si de eseuri primite in grupa.

In caz de egalitate la finalul unui meci din fazele eliminatorii, va urma o pauza de cinci minute, dupa care se vor desfasura doua reprize de prelungiri a cate 10 minute, cu pauza de cinci minute intre ele. Daca egalitatea persista, se vor juca doua minute suplimentare, dupa principiul ”mortii subite”.

Daca egalitatea se va mentine se va trece la executarea unor lovituri la buturi, de la linia de 22 de metri, dln unghiuri diferite, de catre cinci jucatori diferiti de la fiecare echipa. Daca egalitatea se menţine dupa sesiunea de cate 5 lovituri, se vor executa suturi alternativ dupa principiul ”mortii subite”.

Programul urmatoarelor 2 zile:
Sambata 21 septembrie
Australia – Fiji (07:45), la Sapporo, în Grupa D
Franta – Argentina (10:15), la Tokio, în Grupa C
Noua Zeelandă – Africa de Sud (12:45), la Yokohama, în Grupa B
Duminica 22 septembrie
Italia – Namibia (08:15), la Higashiosaka, în Grupa B
Irlanda – Scotia (10:45), la Yokohama, în Grupa A
Anglia – Tonga (13:15), la Sapporo, în Grupa C