Un meci mai frumos decat altul la Cupa Mondiala de rugby din Japonia, suntem abia in ziua a doua si am vazut spectacol cat pentru un an intreg, cu rasturnari de scor la fiecare meci, cu victorii la limita, cu bonusuri ofensive, tot ce-si doreste un iubitor al sportului, din orice postura ar privi o competitie.

Cum este si cazul romanilor, vaduviti de prezenta compatriotilor, pentru prima oara, la o CM, asadar doar privitori ai spectacolului in stare pura, detasat, interesati doar de frumusetea jocului.

Si cum ziua a doua a avut 3 meciuri incantatoare alegerea pentru aceste mini-comentarii se va fundamenta doar pe ordinea cronologica, a desfasurarii patidelor.

In deschidere, vicecampioana mondiala, Australia, a castigat, in cadrul grupei D, in fata Fiji, cu 39-21, dar dupa mari emotii mai bine de o jumatate de meci, fiind condusa inclusiv la pauza, cu 14-12, la Sapporo, in fata unor tribune arhipline, biletele la toate meciurile Cupei Mondiale nipone fiind vandute pana la ultimul de multa vreme.

Forta superioara a australienilor s-a impus in cele din urma, obtinand inclusiv punctul bonus ofensiv, dupa marcarea a 6 eseuri, prin Michael Hooper, Reece Hodge, Samu Kerevi, Marika Koroibete si Tolu Lalu (2), celelale puncte fiind reusite prin 3 transformari (2 Matt Toomus, Christian Lealiifano) si o l.p., realizata de Reece Hodge, fijienii marcand 2 eseuri – Peceli Yalo si Waisea Nayacalevu, cu Ben Volavola autor al 3 l.p. si o transformare.

A urmat un meci-thriller, de-a dreptul, Franta-Argentina, sud-americanii fiind, si ei, medaliati ai precedentei editii, bronz in Anglia, in 2015. Ei bine, nici nu s-au dezmeticit bine si scorul era 15-0 pentru francezi, apoi 20-3, au revenit in fata spre final, cu doar 5 minute inainte de fluierul izbavitor era 21-20 pentru Argentina, numai ca francezii au avut forta sa revina in preajma “22”-ului advers, dar si inspiratia de a pune la punct perfect un droap-gol, inscris de acest fantastic Camille Lopez, in minutul 79!

S-a incheiat, deci, 23-21 (20-3), invingatorii, vezi si poza victoriei “ciripita” imediat pe Twitter-ul Frantei, reusind 2 eseuri, prin Gael Fickou şi Antoine Dupont, ambele transformate de Romain Ntamack, acesta din urmă fructificând şi două lovituri de penalitate, şi un dropgol prin Camille Lopez.

Argentina a luat un punct defensiv (practic, la puncte obtinute a fost 4-3 pentru Franta, astfel ca Anglia si Tonga, celelalte componente ale grupei C, sunt, vrand-nevrand, avantajate de rezultat…), marcand prin eseurile lui Guido Petti si Julian Montoya, unul transformat de Nicolas Sanchez, acesta reusind o lovitura de pedeapsă, alte doua l.p. fiind convertite de Benjamin Urdapilleta.

In fine, ziua s-a incheiat cum nu se poate mai bine, la Yokohama, orasul finalei din 2 noiembrie, cu derby-ul incontestabil al grupei B, dintre detinatoarea titlului (cu 3 trofee), Noua Zeelanda, si Africa de Sud, dubla castigatoare si ea a “Webb Ellis”, cupa-model a sportului modern.

Cu o echipa extrem de puternica, evident din nou favorita a competitiei, mai atletica si mai rapida in mod flagrant, Noua Zeelanda a castigat la scor, totusi, strans, cu 23-13 (17-3), dand tonul pentru continuarea turneului si tinta: “cine invinge all blacks”?

Aceasta nu atat ca au fost net superiori acum, cat pentru ca au avut, practic, singurul adversar care i-ar fi putut incetini in aceasta grupa B, cea mai dezechilibrata, cred, celelalte formatii fiind Italia si Namibia.

Marcatori, pentru Noua Zeelanda, eseuri – George Bridge, Scott Barrett, Richi Mo’unga – 2 transformari, 2.l.p., Beauden Barett, respectiv Pieter Steph du Toit – eseu, Handre Pollard – 1 l.p., 1 droap-gol, 1 transformare.

Programul de duminica, 22 septembrie:
Italia – Namibia (08:15), la Higashiosaka, în Grupa B
Irlanda – Scotia (10:45), la Yokohama, în Grupa A
Anglia – Tonga (13:15), la Sapporo, în Grupa C