Duminica, in seria de 3 meciuri ale Cupei Mondiale de rugby din Japonia cea mai convingatoare echipa a fost Irlanda, invingatoare cu bonus ofensiv in fata Scotiei (27-3), celelalte victorii fiind obtinute, previzibil, de Anglia si Italia, tot cu bonusuri ofensive, cu Tonga (35-3) si, respectiv, Namibia (47-22).

Una peste alta, dupa o serie aproape intreaga de partide (va fi completata luni, de la ora 13,15, in cadrul Grupei D, la Toyota, cu Tara Galilor-Georgia), avem doua echipe fara niciun eseu marcat (Scotia, ciulinele fara ghimpi, si Tonga), precum si 6 echipe cu bonusuri ofensive, ceea ce demonstreaza ca schimbarea sistemului de punctaj, cu mai multi ani in urma, si-a atins scopul, incurajand jocul la eseu.

Ca, surprinzator, au cam inceput sa se balbaie transformerii, nu de putine ori asistand la ratari de lovituri de penalitate si transformari greu de crezut in alte timpuri, asta e alta poveste si tine de strategiile de pregatire. Pentru spectatori eseul este, totusi, tot ce poate fi mai frumos.

Sa revin, insa, la scurte cronici. Irlanda a fost mai mult decat convingatoare in fata Scotiei, forta ei fiind cea care a facut diferenta, in special prin pachetul de inaintasi. De altfel, 3 dintre eseuri din cele 4 au fost inscrise prin penetrarea meleurilor, iar reproducerea “filmului” scorului spune cam totul despre faptul ca jocul a mers intr-o singura directie:: 6 min Ryan incercare, transformata de Sexton 7-0; 14 min Best incercare 12-0; 21 min Laidlaw, l.p. 12-3; 25 min Farrell, incercare, Murray transformare 19-3; (pauza 19-3); 56 Conway incercare 24-3; 67 min Carty lovitura de penalitate 27-3.

Ziua a inceput cu meciul grupei B, dintre Italia si Namibia, europenii venind dupa 19 infrangeri consecutive la Cupa Mondiala, serie neagra stopata acum cu un scor mare, 47-22 (21-7). Ai zice ca au fost numai motive de bucurie.

Si totusi, cronicarul de la La Gazzetta dello Sport, primul cotidian de sport din istoria presei, isi respecta meseria, orice ar fi, nepavoazand la orice. Iata cum incepe comentariul Simone Battaggia:

“Brutto esordio degli azzurri alla Coppa del Mondo: ritmi bassissimi, tanti errori, tre mete regalate in prima fase e poca combattività contro una squadra che ha l’orgoglio e poco più. Si salvano solo Ruzza e Morisi, ma serve un altro atteggiamento per evitare altre figure simili.”

Cred ca multi ati inteles: “Urat debut al azzurri la Cupa Mondiala: ritm extrem de incet, multe greseli, 3 eseuri facute cadou in prima faza, combativitate redusa, o echipa care are orgoliu, dar altceva prea putin. S-au salvat Ruzza si Morisi, dar este nevoie de altceva pentru a evita alte evolutii similare”. Ei, cum e? Parca altceva decat lauda la orice intamplare mai mult sau mai putin semnificativa!

Italia a reusit sa ia si bonus ofensiv, pentru ca a înscris şase eseuri, prin Tommaso Allan, Tito Tebaldi, Edoardo Padovani, Carlo Canna, Jake Polledri, Matteo Minozzi, cinci fiind si transformate, Allan (3), Canna (2), în timp ce africanii au punctat prin eseurile izbutite de Damian Stevens, JC Greyling, Chad Plato, doua transformate de Cliven Loubser, care a concretizat si o lovitură de pedeapsa.

Si cand te gandesti ca in această grupa lider este Italia datorită punctului bonus, dupa ce Noua Zeelanda a invins sambata Africa de Sud cu scorul de 23-13.

In fine, Anglia, marea speranta a Europei, de fapt singura echipa de pe continentul care a inventat acest sport detinatoare a trofeului (inventat si el tot de un englez) a dispus cu 35-3 de Tonga, dar pe mine unul nu m-a convins, a facut prea multe greseli de manuire a balonului, a evoluat prea precipitat, in fata unui adversar de-a dreptul gras si atat.

Au marcat: Manu Tuilagi (2, omul meciului), Jamie George, Luke Cowan-Dicke – eseuri, si Owen Farrell – 3 l.p., 3 transformari, respectiv Sanabane Takulua – 1 l.p.