Samoa a invins Rusia intr-un meci pentru Grupa A a Cupei Mondiale de rugby, cu scorul de 34-9 (5-6), cu 6-0 la eseuri, dupa cel mai urat joc al editiei a 9-a a turneului final, plin de greseli de tehnica, dar si de ciudatenii si, totusi, in cele din urma, pilduitor pentru adevarata fata a acestui sport, poate cel mai complex dintre toate.

Pentru ca, iata, cea mai mare tara din lume, Rusia, este invinsa fara drept de apel de una dintre cele mai mici (locul 174 de pe glob ca suprafata, doar 2.831 kmp, cu doar 190.372 locuitori, de fapt o parte ceea ce stim noi ca este Samoa, pentru ca exista si Samoa de Vest, teritoriu al SUA.

Mai mult decat atat, in timp ce samoanii au avut 2 eliminari, evoluand aproape un sfert de ora doar in 13 oameni, nu au primit niciun punct in aceste conditii, in timp ce, la singura eliminare a unui rus, invingatorii au rasturnat total balanta, inscriind 14 puncte, decisive in stabilirea acestei diferente.

Este vorba, asadar, de cea mai buna dovada ca in rugby se progreseaza extrem de greu, aducandu-ne aminte ca Rusia a ajuns la Cupa Mondiala prin aglomerarea unor intamplari absolut nefericite, practic in locul Romaniei, fiind… a 4-a echipa din a doua grupa valorica europeana.

Este simplu de socotit: Georgia era calificata direct, ca sfertfinalista in Anglia-2015, iar castigatoarea locului direct, Romania, precum si urmatoarea echipa, Spania, au fost excluse din cauza unei certe ca la usa cortului, in care parca s-a aplicat pilda biblica, aceea cu ridicatul pietrei. Stiti prea bine (din pacate), romanii si spaniolii au ajuns la judecata, unde li s-au gasit jucatori neeligibili.

In fine, asta este, desi Samoa a jucat destul de brambura a castigat fara drept de apel, in conditiile in care buteurul lor, uvertura Tusi Pisi, a fost total pe langa acest meci, ratand cam tot. Concret, el a transformat doar 2 eseuri, din cele 6 reusite de Alapati Leiua (2 – primul si ultimul, drept pentru care a fost declarat omul meciului, in foto), Ed Fidow (2) si Rey Lee-Loo (2).

Punctele rusilor au fost exclusiv prin lovituri de picior, 2 lovituri de penalitate si un drop-gol reusite de Kusnariov.

Miercuri vom avea un singuri mec, Fiji-Uruguay, contand pentru grupa D, in timp ce joi ne tragem sufletul, fiind pauza totala.