Pe o vreme cainoasa, mai rau de atat, cu ploaie torentiala timp de 4 ore din cele peste 6 ale cursei, proba de fond a Campionatelor mondiale de sosea la Elite masculin s-a incheiat cu surprinzatoarea victorie a danezului Mads Pedersen, un rutier de doar 23 de ani, dar tare ca piatra.

Doua lucruri m-au impresionat, pana la neuitare, in aceasta cursa. Primul, numarul urias de spectatori asezati la marginea soselei, suportand stoic vremea nenorocita (foto), iar al doilea “ramolul”, cum se spune in pluton si caravana, caderii fizice totale a unuia din favoriti, olandezul Van der Poel, care pur si simplu nu mai putea  apasa pe pedale, brusc, cu 12 km inainte de sosire.

Van der Poel se afla intr-o caratura care se indrepta spre lupta directa pentru medalii, in 5 temerari, danezul care avea sa castige in cele din urma, apoi elvetianul Kung si doi, italieni, fostul campion european Trentin si Moscon, acestora fiindu-le promisa marea victorie in conditiile in care se puteau ajuta la final, iar Trentin este un sprinter atestat.

Nu a fost asa, intrucat Moscon s-a “curatat” pe un gat de deal, la atacul elvetianului, si nu a mai putut reveni, iar Trentin si-a dozat fortele pentru ultimele sute de metri, el nefiind un ruleur de talia celor 2 adversari. Pana la urma, vorba ceea, nu este pentru cine se pregateste, ci pentru cine merita, cel putin la ciclism: Trentin, increzator, a lansat atacul prea devreme, fiind contrat de Pedersen, cel ce va purta tricoul arc-en-ciel anul viitor, in toate cursele la care va lua startul…

Ca sa va dati seama de duritatea probei la care au fost supusi cei 197 de ciclisti aflati la start, doar 46 au incheiat cei 261,8 km, printre primii care au pus picioarele jos fiind si campionul mondial de anul trecut, Alejandro Valverde, dar si romanul Eduard Grosu, singurul nostru ciclist cu drept de a fi inscris, pe baza reprezentarii de tara…

Iata primii 10 clasati dupa parcurgerea traseului dintre Leeds si Harrogate:
1 Mads Pedersen (Danemarca) 6:27:28
2 Matteo Trentin (Italia)
3 Stefan Kung (Elvetia) 0:00:02
4 Gianni Moscon (Italia) 0:00:17
5 Peter Sagan (Slovacia) 0:00:43
6 Michael Valgren Andersen (Danemarca) 0:00:45
7 Alexander Kristoff (Norvegia) 0:01:10
8 Greg van Avermaet (Belgia)
9 Gorka Izagirre Insausti (Spania)
10 Rui Costa (Portugalia)

* In Formula 1, zarurile sunt aruncate, dupa ce britanicul Lewis Hamilton a castigat duminica Marele Premiu al Rusiei de la Soci, unde a fost urmat de coechipierul lui de la Mercedes, finlandezul Valtteri Bottas si de monegascul Charles Leclerc (Ferrari).

Aceasta a 82-a victorie intr-un Mare Premiu a lui Hamilton ii asigura, astfel, al 5-lea titlu de campion mondial, la urmatoarea cursa, peste 2 saptamani, la Suzuka, avand nevoie doar de cateva puncte pentru a fi 100% sigur.

Acum, britanicul are 322 puncte, pe locul secund in ierarhia pilotilor se afla Bottas, cu 249 puncte, iar al treilea este Leclerc – 215 puncte.