Cupa Mondiala la rugby s-a reluat in Japonia cu doua meciuri dezechilibrate, mai ales in ce priveste cel din Grupa B, Noua Zeelanda-Canada, castigat de campionii mondiali cu cea mai mare diferenta de pana acum din competitie, 63-0 (28-0), cu 9 eseuri si tot atatea transformari, iar in Grupa C Franta a dispus cu 33-9 (12-9) de SUA.

Neozeelandezii, care au inregistrat o premiera absoluta, cei trei frati Barrett din teren fiind autori, pentru prima oara in istorie, de eseuri in acelasi meci (7 frati si 3 internationali de rugby are aceasta extraordinara familie), par sa ne spuna ca titlul este adjudecat si la aceasta a 9-a editie, adica al patrulea, mai ales ca “All Blacks” au intrat in teren cu 11 jucatori noi ca titulri fata de prima partida, cu Africa de Sud.

O incantare aceasta echipa, cu un pachet de inaintare de aproape o tona, dar fara niciun gram de grasime, multi jucatori parand mai degraba troacari ca alura. Dar mai ales abordarea cu o seriozitate totala a fiecarei faze, fara niciun moment de respiro sau neatentie. Iar aceasta in fata unor canadieni care si-au respectat deplin statutul de practicanti ai rugby-ului. O bijuterie de meci!

Autorii punctelor: Jordie Barrett (8′), Sonny Bill Williams (16′), Beauden Barrett (35′), Rieko Ioane (40′), Scott Barrett (44′), Shannon Frizell (46′), Brad Weber (49′, 56′) – eseuri, un eseu de penalitate, Richie Mo’unga, desemnat “Omul meciului” – 8 transformari (9′, 18′, 36′, 42′, 45′, 48′, 50′, 58′).

In schimb, Franta a intrat, parca, in teren sub amenintarea anuntatului ciclon, care ar fi dus la un dezastru – anularea meciului. Ploaia insa nu a fost prea puternica, “cocosii” au invins in cele din urma detasat, cu 5 eseuri si, deci, punct bonus ofensiv, esential in disputa din grupa C cu Argentina pentru locul secund, dar prima repriza am asistat la cea mai proasta evolutie a europenilor din ultimii ani.

Erori incredibile de tehnica a manuirii balonului, lovituri de pedeapsa facute cadou in urma unor faze parca datorate naucelii, desi in minutul 6 totul parea in regula, eseu al lui Yoann Huget, transformat de fundasul Ramos, 7-0, punct ochit, punct lovit.

In continuare, insa, cu o trupa noua fata de debutul cu argentinienii, a inceput brambureala, de care au profitat americanii care, chiar daca au mai incasat un eseu, dupa un a suivre batut pe aripa Raka, au ajuns la pauza la un 9-12 incurajator pentru ei.

In repriza secunda, insa, a fost introdusa garnitura de baza, jocul s-a limpezit, a capatat consistenta, iar scorul a fost unul mai aproape de diferenta de valoare dintre cele doua selectionate, succes important pentru europeni.

Au marcat Yoann Huget (5′), Alivereti Raka (23′), Gael Fickou (66′), Baptiste Serin (69′), Jefferson Poirot (78′) – eseuri, Thomas Ramos (7′), Camille Lopez (67′, 70′, 80′) – transformari, respectiv AJ MacGinty (18′, 30′, 64′) – 3 lovituri de penalitate.

Joi vom avea 2 meciuri, primul al zilei, Georgia-Fiji, important pentru clasarea pe locul 3 in grupa, deci calificarea directa la viitoarea editie (ora 8,15), precum si dezechilibratul Irlanda-Rusia (ora 13,15), ambele transmise de TVR.