Dupa ce a inceput cu stangul aceasta editie, prilejuind Uruguay-ului realizarea marii surprize, victorie cu 30-27, Fiji si-a revenit exact in momentul cel mai potrivit, invingand la scor, cu 45-10 (10-3) Georgia, astfel ca este aproape calificata, de pe locul 3 la editia viitoare a Cupei Mondiale.

Aceasta pentru ca partida, desi pierduta, cu Uruguay-ul, le-a adus 2 puncte (si bonus ofensiv, pentru 4 eseuri, si defensiv, infrangere la mai putin de 7 puncte), astfel ca fijienii au acum 7 puncte din 3 meciuri, avand o singura confruntare, cu Tara Galilor, in timp ce Georgia a ramas cu 5 puncte, tot cu un singur joc de disputat, tot la una dintre favoritele grupei D, Australia, si chiar daca ar tine scorul strans (mi-e, totusi, greu sa cred ca ar putea bate cangurii, dupa ce au luat 7 eseuri la 1 cu Fiji), adica 7 puncte sau mai putin, au la dispozitie un singur punct.

Cu toate ca v-ar putea parea drept un soi de “unde dai si unde crapa”, acest rezultat ne loveste si pe noi, romanii, care vom avea o adversar de calibru, totusi, Georgia, pentru singurul loc de calificare directa din Campionatul european, iar absenta de la actuala editie va cantari si ea. Altceva era daca gruzinii erau deja cu biletul pentru editia a 10-a in buzunar si iti ajungea locul secund…

Asa ca trebuie sa ne punem serios pe treaba, fara conduceri smecheresti si incercari dubioase de a face echipe carpite. Tare mi-e teama ca ne va fi foarte greu sa ne revenim, pentru ani multi de acum incolo.

Sa vedem, insa, marcatorii din meciul consemnat oficial drept Georgia-Fiji, adica cu punctele primei echipe: incercare – Mamuka Gorgodze (52′), Soso Matiashvili (54′) transformare si lovitura de penalitate (34), respectiv Waisea Nayacalevu (19′), Frank Lomani (44′), Josua Tuisova (49′), Semi Radradra (60′, 75′), Semi Kunatani (67′), Api Ratuniyarawa (69′) – incercari, Ben Volavola (20′, 62′, 69′, 71′, 76′) 5 transformari.

Omul meciului, in foto, a fost desemnat Semi Radrada, autorul a 2 eseuri, o aripa cu alura de linia a doua sau pilier, dar iute fix ca pentru postul pe care il ocupa.

Si in al doilea meci al zilei de joi ne-a venit in mintea noastra de damboviteni Romania, pentru ca am avut pe ecran formatia care ne-a inlocuit (de pe locul 4 in clasamentul EC), Rusia, care a jucat, in grupa A, cu Irlanda, de la care au incasat un 35-0 (21-0), platind tribut dur lipsei de experienta la acest nivel.

Sunt, ce-i drept, doar la a doua Cupa Mondiala, dar au jucat curajos si doar elanul si erorile aiurea (2 eliminari din cauza unor atacuri nejustificate, pur si simplu pentru ca nu s-au putut controla, asa ca au jucat un sfert de meci in inferioritate) aducandu-i in asemenea situatie.

Astfel ca, iata, se pare ca vom avea probleme si la prinderea barajului, pentru ca si rusii vor creste, deci sunt printre putinele echipe din Japonia care nu pun pe tabela puncte la o partida.

In ce-i priveste, si cu asta trec la rugby-rugby, irlandezii au speculat la maximum naivitatea adversarilor, prinsi pe contre, astfel ca au marcat 5 eseuri, toate sub buturi, adica prin patrunderi individuale, in sarja, frontale, prin bulevardul (prospekt spun rusii) din centrul apararii. Asa se explica, daca va uitati bine la marcatori, si faptul ca s-a marcat pe veniri lansate din liniile de inapoi.
Asadar au inscris Rob Kearney (1′), Peter O’Mahony (12′), Rhys Ruddock (34′), Andrew Conway (61′), Garry Ringrose (75′) – eseuri, Johnny Sexton (2′, 13′, 36′), Jack Carty (62′, 76′) 3, respectiv 2, transformari, dupa cum se observa din paranteze.

Vineri avem un singur meci (daca ne uitam bine, japonezii au vinerea plina, la munca, vinerea trecuta a fost pauza, pentru a-si merita week-end-ul), dar unul cu miza, din grupa B, Africa de Sud-Italia