Anglia si-a facut pe deplin datoria pana acum la actuala editie, obtinand o victorie detasata, cu punct bonus ofensiv in urma celor 6 eseuri, cu 39-10 (15-3) in fata Argentinei, medaliata precedentei editii (gazduita de Anglia, care a ramas, ea atunci, in grupe), dar succesul europenilor a fost usurat in mare masura de cartonasul rosu aratat jucatorului linia a doua Lavanini (foto) inca din minutul 18, la un placaj ticalos, intentionat sa faca rau.

De altfel, ca toate natiunile tinere, necoapte, fara traditie, mi s-a parut ca reprezentantii Argentinei au intrat montati de lunga “educatie” idioata cu razboiul Falkland-Malvine, avand cateva iesiri agresive, fara niciun sens.

Inca din primele minute au sarit la bataie, provocand o incaierare, parca erau dusi cu capul, ca sa nu mai spun ca au continuat, pana la acel moment al eliminarii, corect si mai ales bine data de excelentul arbitru galez Nigel Owens, care trebuia sa puna capat prostiei.

Iar acesta a fost finalul Argentinei la actuala editie a Cupei Mondiale, desi intr-un moment in care buteurul englezilor, si capitan de echipa, centrul Owen Farrell, a fost intr-o zi de toata jena (cred ca si el fusese comotionat de un atac ticalos, iertat, al adversarilor), care a ratat 3 transformari si o lovitura de pedeapsa de la centru chiar in prima parte a meciului.

Asa este cand iti ia propaganda gaunoasa mintile, cred, iar Anglia si-a asigurat, clar, prezenta in sferturi din aceasta grupa C, fiind si singura echipa din competitie cu 3 bonusuri ofensive din tot atatea posibile. Iar Argentina, dupa cum se vede si din poza, e out!

Englezii au marcat prin Jonny May, Elliot Daly, Ben Youngs, George Ford, Jack Nowell si Luke Cowan-Dickie – eseuri, Owen Farrell – 3 transformari si 1 l.p.,iar pentru Argentina au inscris Matas Moroni – eseu, Benjamin Urdapilleta – 1 l.p. si Emiliano Boffelli – transformare.

Anglia este lidera, evident, cu 15 puncte, urmata de Franta, 9 puncte, Argentina, 6 puncte, Tonga si SUA, 0 puncte. Duminica, Franta intalneste Tonga, o victorie aducandu-i fara alte probleme calificarea in sferturi.

Acesta a fost, fara discutie, derby-ul zilei, dar cel mai frumos meci de sambata a fost, totusi, cel contand pentru Grupa A, dintre Japonia si Samoa, incheiat cu victoria gazdelor CM-2019, cu 38-19 (16-9), cu bonusul ofensiv obtinut in minutul 85, gratie celui de-al 4-lea eseu, dupa un joc foarte echilibrat majoritatea timpului.

Ca si la precedenta editie, cand au produs surpriza de a invinge, tot in prelungirile regulamentare, Africa de Sud, Japonia isi datoreaza marele succes de acum, care o aduce aproape de sferturi, in premiera (mai are de jucat cu Scotia, unde poate chiar sa si piarda, dar fara ca europenii sa ia bonus), pregatirii fizice duse la perfectiune, unei tenacitati care, probabil, pluteste in aerul insulelor nipone si, evident, jocului curat, cu toate elementele de baza invatate pe de rost. Precum si sigurantei unui transformer, Tamura, care reuseste loviturile de picior in proportie de aproape 100%.

Punctele Japoniei au fost reusite de Timothy Lafaele (27′), Kazuki Himeno (53′), Kenki Fukuoka (75′), Kotaro Matsushima (84′) – cate o incercare, si Yu Tamura – 4 l.p. si 3 transformari, iar pentru Samoa avem un singur marcator, Henry Taefu o incercare (72′) transformata si 4 lovituri de penalitate (9′, 15′, 33′, 44′).

Ziua de sambata a inceput, firesc, cu o “incalzirea”, vicecampioana mondiala en-titre, Australia impunandu-se in grupa D cu 45-10 (19-3) in fata Uruguay-ului. Obtinand si punctul bonus ofensiv datorita celor 7 incercari reusite, astralienii au trecut pe primul loc, cu 11 puncte, urmati de Tara Galilor – 9 puncte, Fiji – 7 puncte, Georgia – 5 puncte si Uruguay – 4 puncte.

Dane Haylett-Petty (2), Jordan Petaia, Tevita Kuridrani (2), Will Genia si James Slipper au reuşit eseurile australienilor, cinci fiind transformate de Christian Lealiifano, pentru sud-americani punctand Manuel Diana – eseu, si Felipe Berchesi – 1 transformare, 1 l.p. Urmatorul meci in grupa va fi Tara Galilor-Fiji, pe 9 octombrie, tot la Oita.

Duminica avem 2 meciuri dis-de-dimineata, la noi: Noua Zeelanda-Namibia (ora 7,45, din grupa B) si Franta-Tonga (10,45, in grupa C), iar luni, japonezii sunt la munca, asa ca va fi pauza…