Echipa Frantei a reusit calificarea in sferturile de finala a Cupei Mondiale de rugby din Japonia, incepand si incheind aceasta “misiune indeplinita” cu un scor identic, 23-21, celui din prima confruntare, cu Argentina, victorie decisiva, si, duminica, in fata formatiei din Tonga, dupa ce la pauza “cocosii galici” conduceau cu 17-7.

Interesant mi s-a parut ca, rasufland pesemne usurat, autorul titlurilor din L’Equipe a dat in deschiderea site-ului “Mission accomplie”, dupa care, la cateva minute, judecand mai atent, a adaugat acest “dificil”, cum am reprodus si eu in titlu, pentru ca francezii s-au chinuit pana in ultimele secvente ale unui meci in care au suportat o presiune formidabila, desi, credeam cu totii, neasteptata.

Acest “difficilement” este, de asemenea, un semnal de alarma: nu pavoazati, va asteapta un meci extrem de greu cu Anglia, sambata viitoare, adica impotriva singurei echipe de la actuala editie care are bonusuri ofensive in toate partidele disputate. In sferturi, cele doua reprezentative deja calificate de aici se vor incrucisa cu cele din grupa D, adica Australia si Tara Galilor, astfel ca mare lucru nu ai de ales in ultima confruntare. Doar sa cresti in valoare si sa respecti spiritul acestui sport. Daca ai, evident, cu ce…

Altfel, pe mine unul m-a impresionat aceasta echipa a Frantei, care are compartimente echilibrate, oricum mai bine structurate decat in ultimii ani, dar se simte inca lipsa de progres, pe care este greu sa o acoperi tocmai la o Cupa Mondiala.

Poate ca puntea de legatura dintre pachetul de inaintasi si troacari ar trebui regandita, mijlocasii cu care au inceput francezii fiind, cred, sub valoarea inlocuitorilor, iar Lopez nu ar fi, ca uvertura, sub Ntamack in postura de buteur, cea de care decarul francez titular s-a remarcat, insa a pacatuit in jocul la mana si in orientarea tactica.

In fine, vom mai vorbi, ai ales ca luni este zi de pauza, iar marti japonezii au programat un singur meci, si acela fara miza.

Pentru Franta au marcat Virimi Vakatawa (5′), Alivereti Raka (31′) – un eseu fiecare, Romain Ntamack (6′, 33′) – 2 transformari si 3 l.p. (3′, 51′, 59′), iar pentru tongani au reusit incercari Sonatane Takulua (39′), Malietoa Hingano (46′), Zane Kapeli (78′), precum si cate 3 transformari prin Sonatane Takulua (40′, 48′), Latiume Fosita (79′).

Noua Zeelanda isi continua impresionantul galop de sanatate in Grupa B, reusind scorul campionatului 71-9 (24-9) cu Namibia, echipa care, daca este sa ne luam dupa clasamentul ei mondial, 23, a putut fi prezenta la CM doar pentru ca este din Africa, unde nu are rival in calificari.

Detinatoarea titlului mondial (cu inca 2 trofee din 8 editii disputate), nr. 1 in rankingul la zi, Noua Zeelanda, a pus nu mai putin de 11 eseuri: Sevu Reece (5′, 51′), Anton Lienert-Brown (20′, 46′), Angus Ta’avao (35′), Ben Smith (44′, 67′), Joe Moody (41′), Samuel Whitelock (55′), Jordie Barrett (75′), TJ Perenara (78′), 8 fiind transformate de Jordie Barrett (36′, 45′, 43′, 47′, 52′, 56′, 68′, 76′), in timp ce namibienii au punctat prin 3 lovituri de penalitate, prin
Damian Stevens (2′, 25′, 29′).