Cu un program mai rarefiat, Cupa Mondiala la rugby se grabeste spre faza a doua, dar echipele de varf, pregatite cu maxima seriozitate pentru o asemenea competitie-maraton raman proaspete, astfel ca Africa de Sud a obtinut a doua victorie ca diferenta de scor din turneu, chiar acum, la final, invingand cu 66-7 (47-0), cu 10 eseuri (si evident, punct bonus ofensiv) la 1.

De fapt, am fost foarte aproape sa inregistram un record al competitiei in privinta scorului, dupa ce la pauza sud-africanii conduceau cu 47-0, cu 7 eseuri. Nu a fost sa fie, nici nu conta prea mult, pentru ca oricum reusisera un record istoric: cel mai rapid hat-trick din istoria Cupei Mondiale in acest sport, 3 eseuri marcate de Cobus Reinach (foto), intre minutele 9 si 20, o reusita exceptionala, intr-adevar, greu de imaginat.

Mai ales ca Reinach este demi de mele, un numar 9 pe care il vezi mai degraba la transmiterea inteligenta a balonului, decat in la finalizare. Ca sa nu mai vorbim ca a fost, acum, pentru prima oara titular! al doilea eseu, cel din minutul 17, a fost o capodopera: recuperarea demiului in propriul teren, 3 pase pe troacari, intrare pe centru, cand trece de linia de 40 m, a suivre, balonul il prinde tot el si se duce in but, la centru! O bijuterie!

Practic, sud-africanii sunt calificati in sferturi din aceasta grupa B, alaturi de Noua Zeelanda, pentru ca este greu de crezut ca italienii pot invinge campioana mondiala in ultimul lor meci, ba mai mult, cu bonus ofensiv! Pentru ca in acest moment, inaintea ultimelor 2 jocuri, Noua Zeelanda-Italia si Namibia-Canada pe primul loc in grupa B se afla Africa de Sud, cu 15 puncte, urmata de Noua Zeelanda – 14 puncte, Italia – 10 puncte, Namibia si Canada – niciun punct…

Marcatori: Damian de Allende (2′), S’Busiso Nkosi (5′), Cobus Reinach (9′, 17′, 20′), Warrick Gelant (27′), Frans Steyn (40′), Schalk Brits (54′), Damian Willemse (65′), Frans Malherbe (72′) – eseuri, 8 transformari Elton Jantjies (2′, 11′, 19′, 21′, 28′, 41′, 55′, 67′), pentru Africa de Sud, respectiv Matt Heaton (45′), incercare transformata de Peter Nelson.

Miercuri avem zi plina, incepem dis-de-dimineata: 7,45 Argentina-SUA (grupa C), la Kumagaya, 10,15 Scotia-Rusia (grupa A, la Shizuoka) si 12,45 Tara Galilor-Fiji (grupa D, la Oita).