O frumusete de Cupa Mondiala de rugby este pe cale sa se termine in coada de peste, pentru ca organizatorii au si anuntat, sub amenintarea unui taifun, anularea a doua meciuri programate sambata (Anglia-Franta si Noua Zeelanda-Italia), mai putin importante, lucrurile fiind clare in grupele respective, dar ameninta cu aceeasi masura si pentru Japonia-Scotia, din grupa A, ceea ce a declansat un scandal imens, cu urmari inca nebanuite.

Pana la a povesti pe indelete ce se intampla, de fapt, in legatura cu aceasta nenorocire, de-a dreptul, eu asa o vad, pentru o asemenea intrecere, trebuie sa consemnez ca vineri Australia si Georgia au apucat sa-si incheie socotelile in grupa D, cu o victorie a Australiei cu 27-8 (10-3) in fata unor gruzini care mi s-au parut atat resemnati, cat si lipsiti total de mijloace.

Calificata direct la aceasta Cupa Mondiala, gratie unei intrari in sferturi acum 4 ani in editia engleza a competitiei, Georgia nu a reusit de data aceasta, desi acum si clasarea pe locul 3 ii aducea prezenta directa la CM-2023. Ei bine, Georgia a terminat pe 4, fiind intrecuta si de Tara Galilor (calificata in sferturi) si de Fiji, astfel ca acum Europe Championships sau cum s-o mai fi numind in viitor, grupa a doua valorica, se complica pentru Romania, care va avea de luptat pentru a reveni la CM si cu gruzinii acum!

In fine, australienii au obtinut, desi nu au jucat stralucit, si bonus ofensiv gratie celor 4 eseuri marcate de Nic White (22′), Marika Koroibete (59′), Jack Dempsey (74′), Will Genia (78′), Matt Toomus completand punctele prin 2 transformari si o l.p. Pentru Georgia Alexander Todua a inscris o incercare, abia in minutul 69, desi au avut si om in plus, iar Soso Matiashvili (27′) a reusit sa transforme o lovitura de penalitate.

Si acum sa vedem pocinogul, cu anuntatele anulari de meciuri, in acest moment inclusiv al confruntarii extrem de importante Scotia-Japonia. In aceste conditii, regulamentul spune ca scorul este 0-0, ambele echipe primind cate 2 puncte, ca pentru egal.

Haideti sa vedem clasamentul la zi, fara aceste cate 2 puncte, ca sa va dati seama cine este avantajat, adica practic calificat in sferturi, si cine distrus, fara joc:

1 Japonia 14 3 3 0 0 87 41 +46
2 Irlanda 11 3 2 0 1 74 22 +52
3 Scotia 10 3 2 0 1 98 27 +71
4 Samoa 5 3 1 0 2 53 81 -28
5 Rusia 0 4 0 0 4 19 160 -141

Irlanda-Samoa este programat sambata, iar irlandezii sunt si ei calificati, practic, pentru ca pot invinge clar Samoa, dar chiar si la un egal sau o infrangere cu bonus defensiv ar trece peste Scotia, cu cele 12 puncte ale sale, in cazul anularii anuntate. Clar avantajata – Japonia.

In aceste conditii, Scotia a anuntat ca va aduce World Rugby in justitie in cazul nedisputarii meciului cu Japonia. E adevarat, amenintarea taifunului Hagibis este reala, fiind deja anulate 1.700 de zboruri pe toate aeroporturile nipone, dar pe de alta parte un purtator de cuvant al federatiei scotiene a declarat pentru Daily Telegraph ca “suntem pregatiti sa facem orice pentru ca acest meci sa aiba loc. Sunt 10.000 de suporteri scotieni prezenti pentru a-si vedea echipa jucand, pentru a constata integritatea sportului si a acestei Cupe Mondiale, trebuie gasit un mijloc de a ne tine cuvantul si a organiza acest meci”.

Conducerea lotului scotian si presa britanica reamintesc si ca World Rugby a dat asigurari ferme inca de acum cateva luni ca are planuri de urgenta pentru a face fata oricarei situatii, iar directorul executiv al Federatiei scotiene, Mark Dobson, aflat in contact permanent cu sefii forului mondial, a precizat ca este dispus sa joace luni cu Japonia. Ceea ce Noua Zeelanda, de pilda, a refuzat pentru partida anulata cu Italia…

Chiar sunt curios cum se va sfarsi aceasta furtuna de gradul 5, maxim. Taifun, dar pentru sport in general, pentru rugby, in special, o disciplina care se lauda pana la refuz cu fair-play-ul si respectul fata de adversar, situatia este cat se poate de grava. Orice ar zice, orice ar argumenta, organizatorii nu pot scapa de observatia la mintea cocosului ca nimeni nu poate trece peste un lucru clar ca lumina zilei: avantajata este Japonia, tara gazda!