Campionatele mondiale de gimnastica artistica, editia cu numarul 49, s-au incheiat la Stuttgart cu o eroina, americanca Simone Biles, 5 medalii de aur din 6 posibile, o diversitate nemaintalnita la masculin, unde avem in premiera campioni ai lumii din Filipine si Turcia si Brazilia, dar si cu medaliati din Taiwan, precum si cu un dezastru pentru o fosta, demult, mare putere, gimnastica romaneasca, prabusita total!

Nici o medalie, o singura finala din 14 posibile, necalificarea la Jocurile Olimpice, o prezenta echivoca la JO-2020 la Tokio, locurile 22 din 24, la feminin, si 24 din 25 la masculin, nici in cele mai rele vise nu puteam ajunge la asemenea situatie. Cosmar, de-a dreptul.

In ce priveste concursul pe aparate de duminica, primul lucru care trebuie evidentiat este, ne place sau nu, ca americanca Simone Biles a luat ambele titluri, la barna si sol, la diferente confortabile, ajungand la 25 de medalii la Mondiale, dintre care 19 de aur, record absolut, inclusiv in ce priveste intrecerile baietilor.

La masculin am avut si noi un ultim mohican, Marian Dragulescu (in poza difuzata de FRG), singurul finalist roman, la sarituri, unde, insa, s-a oprit in preajma podiumului, pe locul 4, cu o medie a notelor la cele doua sarituri (prima, un “Dragulescu”, bine executat, a doua balbaita la aterizare si cu dificultatea scazuta de arbitri) de doar 14,624.

Inaintea lui s-au situat rusul Nikita Nagornii, medaliat cu aur, dupa ce a fost campion mondial absolut cu 2 zile in urma, care a facut un punctaj de 14,966, argintul a fost cucerit de compatriotul acestuia Artur Dalaloian – 14,933, in timp ce pe locul 3 s-a clasat un alt veteran, ca si Marian, ucraineanul Igor Radivilov – 14,729.

Aici, toata lumea care s-a mai invrednicit sa scrie despre gimnastica, a spus ca Marian Dragulescu este calificat sigur la JO-2020, dar eu ma intreb: s-a anuntat ca in concursul olimpic pe aparate se califica primii 3 de la Stuttgart. Ce se intampla daca Ucraina, calificata la Tokio, nu-l selectioneaza pe Radivilov in echipa pentru anul viitor, nu are dreptul sa concureze la sarituri? Nu stiu, eu sunt prudent, pun intrebari, sa ne spuna specialistii.

Ei, si aici chiar ca avem probleme, la federatia de specialitate fiind o brambureala totala, dovada ca habar nu au de strategie, de pregatire, ca altfel nu ar fi ajuns la asemenea prapastie.

De exemplu, o vede si un amator, cat de cat avizat, totusi, ca mine, ca aparatele noastre de baza la fete, adica barna si solul, sunt clar mai slab punctate, cele mai ridicate note fiind la paralele, unde noi suntem praf, si la sarituri, tot un aparat traditional mai putin medaliat pentru gimnastele romance.

Bine, de fapt nici nu mai ai despre ce strategie sa vorbesti, cand media notelor echipei noastre in calificari a fost cam 12,4-12,5!?

In fine, vorbeam de diversitatea din gimnastica masculina. Iata ca dupa ce sambata am avut la sol un campion olimpic filipinez, iar la inele, un turc, medaliat cu argint la cal cu manere fiind in premiera un…taiwanez (tara care s-a calificat la JO…), astazi am avut campion la bara un brazilian, pe Arthur Mariano, in timp ce la paralele, unde a castigat britanicul de 21 de ani Joe Fraser, argintul a fost cucerit de un turc…

Cam asta a fost, nu ma apuc si eu de strigaturi mobilizatoare, de bocete sfasietoare sa de cereri de fel de fel de chestii. Apropo, cati bani iti trebuie la gimnastica de se da toata lumea de ceasul mortii ca lipsesc aia-aia? Sa fim seriosi, aici e vorba de lene, de mentalitate de chelneri de bacsisuri mici.

Imi pare rau sa spun lucrurile astea, dar cu asemenea mod de a gandi nu ne mai facem bine in veci!