Cupa Mondiala la rugby din Japonia, editia cu nr. 9, a intrat pe ultima linie, o data cu primele meciuri ale fazei secunde, sferturile de finala debutand sambata cu Anglia-Australia si Noua Zeelanda-Irlanda, adica o lupta intre cele doua emisfere ale jocului cu balonul rotund, in care Emisfera Sudica este reprezentanta de finalistele precedentei editii, iar Europa de doua echipe depasite in Turneul celor 6 de anul acesta.

Asadar, am avea partide dezechilibrate, daca plecam de la astfel de statistici, dar actuala editie a etalat o echilibrare a valorilor, chiar si cele mai slabe reprezentative, intr-un sport in care se progreseaza greu, cu rabdare de decenii, remarcandu-se prin jocuri bune, curajoase.

Este cazul, in primul rand, al gazdelor, Japonia, care are duminica de infruntat Africa de Sud, dubla campioana mondiala pe care “a suparat-o” acum 4 ani in Anglia, invingand-o, urcand, incredibil, pe locul 7 in ierarhia mondiala, adica in fata Frantei (veti vedea mai jos clasamentul la zi al IRB), tot duminica avand o alta confruntare de orgolii, Tara Galilor, castigatoarea ultimului Turneu al celor 6, urmand sa intalneasca Franta.

Cum spuneam, Japonia, cu victorii la Irlanda, ceea ce parea o surpriza la debutul absolut al editiei cu nr. 9, dar si asupra Scotiei, calificata pentru prima oara in istorie in sferturile de finala, depasind Franta in clasamentul mondial. Pe de alta parte, veti vedea, sferturile de finala sunt disputate exclusiv intre echipele aflate pe primele 8 locuri in aceasta ierarhie, alcatuita pe intervale mai mari de timp, cu multe rezultate luate in calcul.

De altfel, exista din ce in ce mai multe opinii care cer ca niponii sa intre cu drepturi depline in elita meciurilor-test obisnuite, cu echipe din prima grupa valorica. pe buna dreptate, de vreme ce chiar ca au ajuns, pe drept, acolo. Chiar si in clasamentul marcatorilor conduc, prin uvertura Yu Tamura – 48 puncte, la mare distanta de un alt buteur, uruguayanul Felipe Berchesi – 30 puncte realizate, de la una dintre formatiile care, cum spuneam mai sus, au inregistrat notabile progrese, obtinand victorie in primul joc, in fata Fiji.

Iata clasamentul, alcatuit pe 14 octombrie, adica imediat dupa incheierea meciurilor din grupe, cu Noua Zeelanda, firesc, pe primul loc, si, cred, ca si castigatoare a celui de-al 4-lea (al treilea consecutiv) titlu mondial. All Blacks sunt parca din alta sfera. desi parca as tine si cu trifoiul cu 4 foi irlandez sambata…

1. Noua Zeelanda 90,98 pts
2. Tara Galilor 88,87 pts
3. Anglia 88,13 pts
4. Irlanda 85,93 pts
5. Africa de Sud 85,75 pts
6. Australia 83,52 pts
7. Japonia 82,08 pts (+ 1)
8. Franta 81,38 pts (- 1)

Programul ultimelor 8 meciuri este urmatorul:
41 Sambata Oct. 19 – Anglia: – Australia 10:15 Oita Stadium
42 Sambata Oct. 19 – Noua Zeelanda – Irlanda 13:15 Tokyo Stadium
43 Duminica Oct. 20 – Tara Galilor – Franta 10:15 Oita Stadium
44 Duminica Oct. 20 – Japonia – Africa de Sud Tokyo Stadium
45 Sambata Oct. 26 – SF1: castigatorQF1 – castigatorQF2 11:00 International Stadium Yokohama
46 Duminica Oct. 27 – SF2: castigatorQF3 – castigatorQF4 12:00 International Stadium Yokohama
47 Vineri Nov. 1 – Finala mica final 12:00 Tokyo Stadium
48 Sambata Nov. 2 – FINALA 12:00 International Stadium Yokohama