Iata ca la Yokohama, in semifinalele Cupei Mondiale la rugby am avut timp de doua zile tacamul complet al acestui sport extraordinar: dupa ce Anglia a ajuns, sambata, in finala, depasind clar, cu 82 la suta posesie, detinatoarea titlului, Noua Zeelanda, scor 19-7, duminica am avut un echilibru aproape perfect, Africa de Sud-Tara Galilor 19-16 (9-9), rasturnat in ultimele 10 minute!

Scapati, ca prin minune, de un eseu pe o actiune la 2-3 metri de but, cu galezii avand 19 actiuni, dublii campioni mondiali si-au asigurat prezenta in finala, prima dupa 12 ani, cu un final perfect, materializat prin eseul centrului treisferturi Damian de Allende (foto), care a finalizat o actiune debordanta a uverturii Pollard (declarat, pe buna dreptate, Omul meciului), care a batut linia de aparare a europenilor, a inaintat spre but circa 10 m, dupa care a pasat excelent oportunistului de Allende.

O data intrat pe linia dreapta a deciziei, la scorul de 16-16, stabilit in minutul 66, sud-africanii au dat drumul la joc mai decis, atacand in valuri, cu o dominare teritoriala in aceasta perioada de 78-22 la suta.

Dupa minutul 57, avantajul a fost tinut, cand galezii au marcat un eseu, au urmat,  cum va spuneam, 10 minute de reasezare a tacticii (inspirat antrenorul sud-african, bur in toata regula, Erasmus pe nume!).

Apoi a iesit din nou la rampa acest extraordinar Pollard, cu o prima actiune decisiva la eseu, “decarul” facandu-si deplin datoria in minutul 76, cand a transformat o lovitura de penalitate decisiva, dupa care sud-africanii au stiut sa pastreze posesia, un fel de tragere de timp, dar orice s-ar spune, decenta, mai ales dupa efortul imens depus intr-o asemenea inclestare.

Galezii, la randul lor, au avut un joc mai putin avantat decat cel etalat pana acum, abuzand de loviturile a suivre, asa-numitele “covrige” ale demiului dupa aglomerari. Mai ales spre final, cand fortele se topesc aproape fara sa-ti dai seama (capitanul Jones, tinut 80 de minute, exagerat, in teren, a gresit din epuizare spre final, decisiv), aceste lovituri de urmarire nu aveau niciun orizont, cu viteza troacarilor scazuta dramatic de atata efort.

Vom avea, asadar, sambata viitoare, o finala inedita, Anglia-Africa de Sud, doua echipe care la precedenta editie au furnizat surprizele negative ale Cupei Mondiale, prima neiesind din grupe, desi juca acasa, iar a doua fiind invinsa de Japonia… Nu sunt pasari phoenix, ci echipe de inalt nivel, locurile 4, respectiv, 2 in lume, care tin mereu seama de dictonul sportiv atat de prezent in lumea elitei: “Ai pierdut, continua, ai castigat, continua!”

Cu o zi inainte, tot la Yokohama, se va disputa finala mica, intre doua formatii dezamagite (mereu spun ca acest meci, in toate disciplinele, este inutil, chiar frustrant…), dintre Tara Galilor si Noua Zeelanda. Dupa care vom spune “Au revoire, en France!” pentru 2023…

Marcatorii semifinalei de duminica au fost, pentru sud-africani, Damian de Allende (57′) – eseu, Handre Pollard (58′) – transformare, 4 lovituri de penalitate (15′, 20′, 35′, 76′), iar pentru galezi Josh Adams (65′), transformata de Leigh Halfpenny, Dan Biggar – 3 l.p. (18′, 39′, 46′)