Formula 1 se indreapta spre finalul asteptat inca de la jumatatea sezonului, adica al 5-lea titlu al britanicului Lewis Hamilton (Mercedes), dupa ce liderul detasat al CM al pilotilor a castigat Marele Premiu al Mexicului, beneficiind si de declasarea olandezului Max Verstappen (Red Bull), penalizat din pole-position cu 3 locuri, din cauza ca sambata si-a obtinut timpul pentru pozitia 1 pe grila in timpul neutralizarii calificarilor cu drapel galben.

De fapt, Verstappen, linistit pentru ca masina ii permitea al doilea pole-position din cariera, demonstratia fiind facuta inca din Q3, a lasat totul pe ultima incercare, “ciupind” din interdictie. Anuntat primul pe grila, Verstappen a luat, in cele din urma startul de pe 4, au decis, dupa deliberari indelungi, comisarii de cursa, astfel ca prima linie a fost ocupata de Ferrari, cu Charles Leclerc si Sebastian Vettel in aceasta ordine, in timp ce Lewis Hamilton a plecat de pe 3.

Asadar, in lipsa suspansului, care da rau la afacere, de anul acesta a americanilor, proprietarii care nu vor nici ca la Marele Premiu din SUA sa nu mai existe nicio miza, dar nici nu au cum schimba ceva, Hamilton a declarat dupa victoria de la Ciudad de Mexico: “Nu sunt sigur pe titlu dupa ce am castigat aici pe Autodromo Hermanos Rodriguez, din cauza vitezei superioare a masinilor Ferrari, mai ales in linie dreapta, imposibil de batut pe aceste portiuni”.

Numai ca, veti vedea din clasamente, diferenta de puncte inaintea cursei de la Austin este de 74 de puncte fata de coechipierul britanicului, Valtteri Bottas, astfel ca Mercedes vor face cel mai probabil dubla la sfarsitul CM, in timp ce primul Ferrari, al lui Charles Leclerc, este, hat, la 133 de puncte. Ma rog, in Texas va mai fi o mica, infima sansa de rasturnare de situatie… Eu unul nu cred, dar cei care si-au luat bilete au macar posibilitatea sa vada acolo incoronarea noilor campioni, la constructori Mercedes incheind de multa vreme conturile.

In fine, la Ciudad de Mexico Mercedes a avut ambii piloti pe podiumul de premiere, incadrandu-l pe Sebastian Vettel, al doilea si acum. Iar cursa s-a decis din nou la standuri, Mercedes chemandu-l la standuri pentru un singur schimb de pneuri, hard, inca din turul 23, din totalul de 71, obligandu-i pe adversari fie la doua treceri, fie la conducerea prudenta, pentru a putea pastra gumele intregi pana la sfarsit.

Iata clasamentul Marelui Premiu al Mexicului:
1 L.Hamilton (Mercedes) 1h36’48″904/100, medie 189.4 km/h
2 S.Vettel (Ferrari)
3 V.Bottas (Mercedes)
4 C.Leclerc (Ferrari)
5 A.Albon (Red Bull)
6 M.Verstappen (Red Bull)
7 S.Perez (Racing Point)
8 D.Ricciardo (Renault)
9 P.Gasly (Toro Rosso), la un tur
10 N.HÜLkenberg (Renault), la un tur

Clasamentul Campionatului mondial al pilotilor:
1 L. Hamilton 363 puncte
2 V. Bottas 289
3 C. Leclerc 235
4 S. Vettel 230
5 M. Verstappen 220
6 P. Gasly 77
7 C. Sainz Jr. 76
8 A. Albon 74
9 S. Perez 43
10 D. Ricciardo 38