Zi cenusie spre neagra pentru noi la Turneul campioanelor la tenis de la Shenzhen, Elina Svitolina, detinatoarea titlului, invingand-o pe Simona Halep, in 2 seturi, cu 7-5, 6-3, in timp ce Bianca Andreescu s-a accidentat, fiind nevoita sa abandoneze la scorul de 6-3 dupa primul set cu Karolina Pliskova.

Asadar, Simona Halep este pe mana ei in ultimul meci, de vineri, cu Pliskova, al doilea al reuniunii de simplu, deci dupa ora 14,00, pentru ca in caz de victorie se califica in semifinale. Lucru perfect posibil, desi miercuri nu si-a prea gasit ritmul in confruntarea cu ucraineanca, fiind invinsa pe merit de aceasta, dupa un joc fizic, cu schimburi lungi.

Mai lucida, mai concentrata, asa trebuie sa fie in sport, sa recunosti cand adversarul prinde o zi mai buna decat tine (chestia cu a fost mai bun nu se pune, ca asta inseamna mai degraba presupuneri), Svitolina are asigurata prezenta in semifinale, fiind prima in aceasta faza, desi in clasamentul la zi al ATP se afla doar pe locul 8!

Al doilea meci, alta dezamagire pentru romani, care, chiar daca unii si-au mai dat in petic, considerand-o infatuata, desi sunt gesturi de adolescenta fireasca in toate, Bianca Andreescu s-a accidentat la genunchi dupa doar 10 minute de schimburi (conducea de altfel cu 2-0), si-a pus un ditamai bandajul pe piciorul stang de ziceai ca vine de la Marasesti-Marasti-Oituz, a mai incercat sa lupte, dar la incheierea primului set, castigat de cehoaica Pliskova, a aruncat, cum se spune in box, prosopul.

Sa vedem ce va fi vineri, cand programul ar fi, de la ora 12,30, Svitolina-Andreescu (daca nu renunta canadianca, altfel joaca americanca Sofia Kenin, a doua rezerva), aflata si ea in tribune!) si, mai ales, Halep-Pliskova, in grupa violet, cu miza pe care v-am spus-o deja.

Pana atunci, insa, joi avem ultimele partide din Grupa rosie, Kiki Bertens-Petra Kvitova; Belinda Bencic-Ashleigh Barty

PS. Nu pot sa nu ma racoresc, pentru ca mi-a sarit tandara, necajit cum eram, dupa meciul Simonei.

Comentatorul de vise rele Dragos Suciu, umflat, plin de el, pana la explozie, vorbeste numai tehnic, are pareri pana la voma, da sfaturi in argou englezesc de cartier, ne nauceste cu statistici din 2000 vara care iti trec pe la ureche imediat, dar nu pune mana deloc pe carte. Ei, aici trebuia sa stie regulamentul ca pe apa, dar nu avea foile in fata!

Pe un ton doctoral, de buricul principesii, in dialog la distanta, la Digi, cu alt Messia al tenisului, CTP (care, evident, stia ca pierde Halep…), acest Dragos, care a dat si el la peretel de doua ori alaturi de jucatori de tenis, zice, cu gura lui imblanita: “Daca Bianca bate cu 2-0 la seturi pe Pliskova, face 5-2 la seturi, iar Simona mai bine de 5-2 (adica victorie tot la 0 la Pliskova in ultimul meci din grupe, nu poate face decat 5-3 cel mult).

Copilul durerii, daca ambele bat in ultima zi, indiferent la ce diferenta, Simona se califica, neamule, mai baga un ac cu gamalie in creierul umflat de suficienta. Si stii de ce? Nu stii, asa ca afla, e simplu, la egalitate de victorii urmatorul criteriu e meciul direct, iar Simona a batut-o pe Bianca). Uite aicisa criteriile de departajare, la regulament:

“1) Numarul mai mare de victorii
2) Meciul direct
3) Daca mai mult de doua jucatoare sunt la egalitate din punct de vedere al numarului de victorii, atunci criteriile sunt urmatoarele:
– setaverajul
– diferenta dintre numarul de game-uri castigate s cele pierdute
– numarul cel mai mare de game-uri castigate.”

Asadar, copilul durerii, meciul direct este primul criteriu, iar Simona, daca nu stii, a invins-o pe Bianca in prima zi…

Ma iertati de violenta limbajului si ca m-am impiedicat de un ciot, vorba aia, dar incep, ca multi dintre noi, sa nu mai suport semidoctii, aparentele de specialisti, care nu invata lucruri minime cand se apuca de o treaba…

Iar zilele astea negre de-a dreptul, si la propriu, dar mai ales la figurat, in toate domeniile, cu mitocaniile si ticalosiile din viata publica, suntem cam toti cu nervii la pamant, fix o creatura din astea ne mai lipsea si la sport!