Abia acum, cand vedem ce inseamna o pauza atat de lunga in plina Cupa Mondiala de rugby, imi dau seama ca, oricum, este bun si meciul pentru locul 3, desi se disputa intre formatii dezamagite, tocmai pentru ca revenim in Japonia, la marea sarbatoare, cu Noua Zeelanda-Tara Galilor, inaintea regalului de sambata, marea finala, Anglia-Africa de Sud.

Pana la a vorbi despre finala mica de vineri, de la ora 11,00, la Yokohama, am intrat in posesia unui comunicat al World Rugby, organizatia care gireaza acest sport declarandu-se satisfacuta de actiunile decise pentru protectia jucatorilor, editia 2019 a Cupei Mondiale fiind prima in care s-a aplicat prevederea regulamentara “High Tackle Sanction”, pedeapsa care urmareste sa reduca riscurile de comotie, prin modificarea comportamentului jucatorilor in placaje si atacurile la nivelul taliei.

Prima concluzie este ca au fost inregistrate rezultate pozitive, in special prin reducerea cu 35% a comotiilor cerebrale, in comparatie cu cele 22 de competitii profesioniste din 2018-2019 si cu 12% fata de Cupa Mondiala 2015. In plus, numarul inlocuirilor pentru ranire pe meci a scazut de la 2,08 in 2015 la 1,13 in 2019. Nu s-a inregistrat nicio comotie celebrala constatata mult dupa producerea socului, probabil gratie aplicarii ca la carte a procesului de evaluare a loviturilor la cap (protocolul comotie). Jucatorul care efectueaza placajul a fost responsabil in 76% din cauzele de comotie.

Apoi, potrivit medicului sef al World Rugby, Martin Raftery, au fost mai putine KO in placajele in care jucatorii coboara la momentul impactului. “Rolul nostru este de a veghea ca sa putem furniza jucatorilor cele mai bune ingrijiri posibile. Normele medicale impuse in timpul acestui Turneu au avut rezultate gratie colaborarii excelente cu personalul medical”, a spus dr. Raftery.

Vorbind, acum, despre meciul pentru locul 3 de maine, trebuie spus din capul locului ca ambii selectioneri au facut schimbari masive fata de echipele timise in teren in semifinale, Steve Hansen, directorul tehnic al Noii Zeelande aproape jumatate din primul XV, adica 7 jucatori, iar Warren Gatland l-a depasit, urmand sa vedem nu mai putin de 9 galezi noi fata de partida de saptamana trecuta.

La All Blacks 3 din 4 troacari au fost inlocuiti, aici considerandu-se, pe buna dreptate, ca a fost veriga slaba cu Anglia, in linia a treia Kieran Read va purta pentru ultima oara titlul de capitan (al 52-lea cu aceasta ocazie), fiind alaturi de Sam Cane , iar in linia a doua a fost ales Scott Barrett, in timp ce Dane Coles va fi taloner.

O retragere din postura de selectioner vom avea sigur la galezi, Warren Galland anuntandu-si demisia. Cum spuneam, vor fi 9 modificari in echipa, una dintre ele, cel putin, din motive obiective, fundasul Liam Williams urmand sa fie operat la glezna si va lipsi 3 luni.

Sa nu o mai lungesc, iata echipele prezente pe gazonul din Yokohama vineri, de la ora 11,00:

Noua Zeelanda: B. Barrett – B. Smith, Crotty, S. B. Williams, Ioane – Mo’unga, A. Smith – Cane, Read (căpitan), Frizell – S. Barrett, Retallick – Laulala, Coles, Moody.
Rezerve: Coltman, Moli, Ta’avao, Tuipulotu, Todd, Weber, Lienert-Brown, J. Barrett.

Tara Galilor: Amos – Lane, J. Davies, Watkin, Adams – Patchell, T. Williams – J. Davies, Moriarty, Tipuric – A. W. Jones (căpitan), Beard – Lewis, Owens, N. Smith.
Rezerve: Dee, Carre, W. Jones, Ball, Shingler, G. Davies, Biggar, Parkes.