Simona Halep paraseste Turneul campioanelor de la Shenzhen, dupa un meci cu accente absurde cu Karolina Pliskova, cehoaica impunandu-se cu 6-0 (!), 2-6, 6-4, dupa 1h43′, din care primul set, un cosmar pentru noi, durat 20 de minute, adica vreo 8 minute de schimburi, restul prospoape si schimbarea terenului… Cu serii incredibile: 6-0, apoi 2-2, dupa care 6-0 Simona, 4 ghemuri pentru 6-2l egalare plus 2-0 in decisiv, urmat de 5-0 Pliskova, care s-a dus la 5-2, o mica zbatere constanteanca, si 6-4 Karolina, ultima minge fiind cazuta din net! Meci dement!

In schimb, in deschiderea reuniunii de vineri, detinatoarea Elina Svitolina si-a adjudecat a 3-a victorie, cu 7-5, 7-6 (10), in fata Sofiei Kenin, a doua rezerva, venita sa completeze un tablou cu jucatoare la limita puterilor, dupa un sezon care face din tenis, pentru ele, un veritabil chin, “pansat” doar cu purcoaie de bani. Nu am vazut, insa, niciun moment, acea bucurie a jocului, pana si gesturile de satisfactie sunt incrancenate…

De altfel, in primele 10 meciuri ale turneului am avut 30 la suta abandonuri, jucatoarele se rup la sfarsit de an, dar cred ca niciuna din Top 50 la 1 ianuarie nu a fost scutita de accidentari.

In ce o priveste pe Simona Halep, mi-au venit instantaneu in minte declaratiile antrenorului Daniel Dobre, date site-ului oficial WTA, chiar inaintea turneului din metropola chineza si cred ca merita sa ni-l amintim, pentru ca denota o luciditate si o ancorare in realitate pe care, observam cu totii, oamenii nostri politici nu o mai percep defel, nu numai in sport.

Daniel Dobre a dat din capul locului verdictul, iar acesta ar trebui sa ne opreasca de la a-i reprosa ceva, ca sunt destui sonati in tara asta, campioanei: “Doar pe ea o avem!”. Iata, copiez pur si simplu cele spuse de tehnicianul roman.

“Mai întâi trebuie să înţelegeţi situaţia sportului din România. Înainte de 1990, România era una dintre cele mai mari ţări din lume la Jocurile Olimpice, era mereu în Top 5, aveam campioni la gimnastică, handbal, fotbal, peste tot. Acum doar Simona este la acest nivel. Înainte atenţia era îndreptată spre, să zicem, o sută de sportivi. Acum este doar pe Simona. Este incredibil.

Acum, oriunde merge, toată lumea o ştie, vrea o poză cu ea, vrea să discute cu ea. Mereu are probleme cu oamenii, pentru că dacă a câştigat un meci, lumea crede că poate câştiga tot timpul. Când pierde meciuri, oamenii au fost răi, s-a scris rău despre ea prin ziare. Dar la prezentarea trofeului pe stadion au fost 30.000 de oameni. Sunt meciuri de fotbal la care nu vin atâţia oameni.

Înainte de Wimbledon toată lumea zicea: Ok, a câştigat Roland Garros, nu va mai fi în stare de asta. Dar apoi au văzut ce bună a fost la Wimbledon. Nimeni din România nu a câştigat Wimbledon. Nici Ilie Năstase, nici Virginia Ruzici. Poziţia ei este foarte mare, pentru că nu mai sunt alţi sportivi mari acolo. Dar şi pentru că este un model prin felul în care se antrenează, cum şi-a construit cariera. A dat totul pentru tenis. Nu a avut un stil de viaţă ca alte fete, ea doar s-a concentrat pe tenis. Este valoarea muncii.

În România nu avem multe exemple de felul ei. România este o ţară unde munca nu este foarte apreciată. Dacă poţi trăi fără să munceşti, atunci e cel mai bun lucru. Nu este frumos că spun asta, dar aşa e România acum. Simona dă un exemplu prin faptul că poţi realiza orice dacă munceşti mult şi eşti încrezător. Multă lume apreciază acest lucru”.

Asta a fost, sa spunem doar ca in semifinalele Turneului campioanelor 2019 perechile sunt Ashleigh Barty-Karolina Pliskova, Elina Svitolina-Belinda Bencic.

* PROGRAMUL TV, sambata, 02.11.2019:
10,00 Tenis, Turneul Campioanelor, semifinala dublu Digi 2
11,00 Rugby, CM, FINALA Anglia-Africa de Sud TVR 1, TVR HD
11:30 Fotbal, Liga 2 Petrolul – ASU Poli Timișoara Digi 1, Telekom 1, Look Plus
12,30 Tenis, Turneul campioanelor, semifinale simplu, Digi 2
14:00 Fotbal, La Liga Espanyol – Valencia Digi 1, Telekom 1, Look Plus
15:00 Handbal F, Liga Campionilor Rostov Don – Team Esbjerg Digi 3
16:00 Fotbal, Serie A Roma – Napoli Digi 1
17:00 Fotbal, La Liga Levante – Barcelona Digi 2
18:00 Fotbal, Liga 1 Gaz Metan – Hermannstadt Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Serie A Bologna – Inter Digi 3
19:30 Fotbal, La Liga Sevilla – Atletico Madrid Digi 2
20:00 Baschet M BCMU Pitești – CSM CSU Oradea Digi 4
20:30 Fotbal, Liga 1 CFR Cluj – Academica Clinceni Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A Torino – Juventus Digi 3
22:00 Fotbal, La Liga Real Madrid – Betis Digi 2
23:00 Formula 1, Calificări Marele Premiu al Statelor Unite Digi 4
23.10 Baschet NBA Oklahoma City Thunder-New Orleans Pelicans Telekom 1