Incepe sa devina chiar o ciudatenie: odata la 12 ani, matematic, din 1995, Africa de Sud, abia iesita din interdictia pentru apartheid,  cucereste titlul mondial, acum, ca si in 2007, in fata Angliei, cu 32-12 (12-6), dupa ce in urma cu 12 ani, pe Stade de France, castigase tot in fata englezilor, cu 15-6!

De data aceasta exista totusi o diferenta semnificativa: este pentru prima oara cand rugbystii sud-africani cuceresc trofeul inventat de englezi cu aproape 2 secole in urma inscriiind in finala si prin eseuri, chiar doua de data aceasta, spre finalul partidei de la Yokohama.

Este si un fel de a sublinia exceptionalul fond de joc al campionilor 2019 ai Emisferei Sudice, care pun mereu inainte de orice elementele de baza ale rugby-ului: un buteur de clasa, uvertura Handre Pollard, cu 22 de puncte reusite din cele 32 ale meciului, din care 6 lovituri de pedeapsa si 2 transformari, precum si specularea la maximum a fazelor fixe, in special gramezile ordonate, din care triplii campioni mondiali au obtinut nu mai putin de 5 l.p., toate din pozitii favorabile.

Aceasta in ciuda faptului ca intre pachetele de inaintasi, in gramezile ordonate adica, echilibrul a fost evident, ba chiar englezii aveau 20 de kg in plus (920-900 kg adunau cele doua pachete). Dar tehnica bine pusa la punct, coordonarea dintre linia I si linia a II-a in impingeri la momentul introducerii balonului au facut diferenta.

De cealalta parte, Anglia, care a facut o Cupa Mondiala peste asteptari, totusi, daca ne gandim ca acum 4 ani nu iesisera, desi erau pe teren propriu, din grupe, au simtit din plin presiunea mizei, mai ales in primul mitan, cand greselile de manuire le-au sapat si mai mult increderea in fortele lor.

In plus, nu au fost niciodata la conducere pe tabela de scor, mereu a trebuit sa refaca terenul pierdut, ajungand sa se precipite mereu, din prea marea dorinta de a-i ajunge macar din urma pe adversari. Dovada ca acesta a fost singurul meci al acestei editii in care englezii nu au marcat nicio incercare!

Ciudat lucru: managerul Eddie Jones pierde a doua sa finala ca principal din cariera, dupa cea din 2003, cand antrena Australia, fiind invins de… Anglia, si acum, cu aceeasi Anglie! A fost, insa, campion mondial, dar ca secund, cu Africa de Sud, in 2007. Misterele unei cariere excelente, totusi, dupa ce a contribuit si la progresul formidabil al Japoniei, acum 4 ani! Dar, iata, pierde finale…

Punctele campionilor au fost marcate de Makazole Mapimpi (66′), Cheslin Kolbe (74′) – eseuri, si Handre Pollard 2 transformari (67′, 75′) si 6 l.p. (10′, 26′, 39′, 43′, 46′, 58′), pentru finalisti punctand Owen Farrell – 4 l.p. (23′, 35′, 52′, 60′).

Omul meciului a fost declarat inchizatorul sud-african Duane Vermeulen.

Iata campionii mondiali la rugby 2019: Africa de Sud: Le Roux; Kolbe, Am, De Allende, Mapimpi; Pollard, De Klerk; Mtawarira, Mbonambi, Malherbe, Etzebeth, De Jager, Kolisi (cap), Du Toit, Vermeulen.

Rezerve: Marx, Kitschoff, Koch, Snyman, Mostert, Louw, H Jantjies, Steyn.