Sezonul ciclist pe sosea 2020 scoate in evidenta o dificultate in alegerea privind participarea la Giro sau Turul Frantei pentru vedetele momentului, castigatori in ambele curse, pentru ca programul trebuie astfel alcatuit incat sa tina seama de JO de la Tokio, ceea ce face din Marea Bucla, atractia irezistibila pana acum, o problema de ierarhizare a prioritatilor.

In aceasta idee, site-ul specializat Cyclingnews a facut o ancheta-fulger, cu aceleasi repere, din cae voi reproduce mai jos opiniile exprimate de protagonisti, incepand cu cel care, accidentat stupid, la o recunoastere de traseu inaintea unei etape din Criterium Dauphine, a lipsit aproape intregul sezon 2019 – britanicul Chris Froome. Asadar, sa purcedem:

Chris Froome – Team Ineos a abordat sezonul 2019 cu o ambitie formidabila, sa cucereasca pentru a 5-a oara Turul Frantei, isprava care l-ar fi inscris definitiv in galeria marilor rutieri, egalandu-i astfel pe Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain si Jacques Anquetil. In ce priveste alegerea dintre Giro si Le Tour pentru 2020, Froome are o problema – respectarea masinariei de public relations a noii sale (din 2019) echipe, de fapt un nou sponsor, astfel ca va miza totul pe Turul Frantei, fara nici macar sa aminetasca de posibilitatea unui start in Turul Italiei. Aceasta cu toate ca organizatorii italieni i-au sugerat o prima de start de 1,4 milioane de euro, ca si in 2018, cand a castigat in Cizma…

La 34 de ani, programul lui Froome este bine proportionat, urmand sa iasa pe sosea in curse inca din februarie, apoi va lua startul in Paris-Nisa sau Tirreno-Adriatico, aceasta alternativa fiind dovada ca nu vrea sa se risipeasca in toate directiile.

Egan Bernal – Team Ineos, surprinzatorul castigator, in conditii destul de ciudate, al Turului Frantei, dupa o decizie a comisarilor pe care eu o consider inca o eroare grava (au oprit o etapa din cauza conditiilor meteo, dar au luat cumva aleatoriu timpii, propulsandu-l pe columbian pe primul loc, desi neutralizarea cursei era cutuma,  chiar regula), in pofida revenirii la echipa a liderului de drept, Froome, se gandeste la o combinatie Tour-Vuelta. Va iesi in concursuri inca din 23 ianuarie, pentru ca este inca dornic si capabil de a fi harnic mai tot anul.

Primož Roglič – Jumbo-Visma, slovenul care a explodat in marile tururi, desi era perceput ca un rutier de clasice de o zi, cel mult de curse pe etape mai scurte, a confirmat in final de sezon, casigand Vuelta, dar semnalele le-a dat inca de la Giro, unde a fost al 3-lea, Tirreno-Adriatico si Turul Romandiei. Problema lui acum este ca i-a venit alaturi, la echipa, Tom Dumoulin, astfel ca strategia acesteia ar putea fi ca olandezul sa fie favorizat in marile Tururi, iar slovenul sa se concentreze pe Jocurile Olimpice.

De altfel, aceasta aranjeaza si veleitatile tarii care a dat in ultima vreme cativa ciclisti de mare clasa, urmand astfel sa aiba la Tokio o echipa competitiva (numarul mai mare de rutieri fiind posibil mai ales lui Roglic), devotata trup si suflet liderului lor. Dupa cum se stie, la JO se concureaza sub culorile nationale (iar la contratimp individual Roglic are o mare sansa chiar pentru titlu), dar si firma a carei sigla o poarta rutierul castiga enorm din punct de vedere al promovarii!

Vincenzo Nibali – Bahrain-Merida (2019), Trek-Segafredo (2020) a avut un an 2019 un sezon “cu dinti de ceara”, cum spune o expresie frantuzeasca bine potrivita aici. Desi se afla, alaturi de Chris Froome, ciclistul care are victorii in toate cele 3 mari tururi, italianul nu facut mare lucru in acest an, asa ca se gandeste sa atace Giro-Tour, la noua sa echipa urmand sa imparta postura de lider cu australianul Richie Porte. Dar Nibali conteaza in Giro mai ales pe sprijinul compatriotului, acum si coechipier la Trek, Giulio Ciccone, “regele muntilor” in Giro-2019!

Alejandro Valverde – Movistar veteranul spaniol care nu vrea sa cedeze nici in anul in care se indreapta spre aniversarea celor 4 decenii de viata se simte incurajat sa continue de excelentul loc 2 in Vuelta-2019, iar in 2020 se va concentra pe Giro, pe care l-a alergat doar o data, in 2016, cand a venit pe 3, dar mai ales pe JO, o incununare a unei cariere in care a imbracat inclusiv tricoul in culorile curcubeului, de campion mondial, impunandu-se in peste 100 de curse!

Anuntatul program de 80-90 de zile de curse oficiale ne duce cu gandul la o concentrare cvasi-totala pe tinta cea mai ravnita – tricoul cu cele 5 cercuri ingemanate de la Tokio.

* PROGRAMUL TV, miercuri, 06.2019:
15:00 Fotbal, UEFA Youth League Atalanta – Manchester City Digi 2, Look Sport 2
17:00 Fotbal, UEFA Youth League Real Madrid – Galatasaray Digi 4, Look Sport 3
17:45 Fotbal, Europa League Guimaraes – Arsenal Digi 1, Telekom 1, Look Sport
17:45 Fotbal, Liga 2 Universitatea Cluj – UTA Arad Digi 2, Look Sport, Telekom 2
18:15 Handbal M Dinamo – Kadetten Schaffhausen Digi 3, Look Sport 2
19:00 Baschet M CSU Sibiu – Bahçeşehir College Istanbul Digi 4
19:55 Fotbal, Liga Campionilor Lokomotiv Moscova – Juventus Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:55 Fotbal, Liga Campionilor Bayern Munchen – Olympiakos Digi 2, Look Sport, Telekom 2
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Real Madrid – Galatasaray Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Steaua Roșie Belgrad – Tottenham Digi 2, Telekom 2
22:00 Fotbal, Liga Campionilor PSG – Club Brugge Digi 3, Telekom 3, Look Sport 3
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Atalanta – Manchester City Digi 4, Telekom 4, Look Sport 2
22:00 Fotbal, Europa League Leverkusen – Atletico Madrid Look Sport

PS. IMI PARE RAU, DAR LUNI M-A LASAT BALTA SI NETUL, PARCA LIPSA CALDURII SI APEI CALDE IN BUCURESTIUL IUBIT NU ERAU DE AJUNS SA MA SIMT NEPUTINCIOS, ASTFEL CA AM LIPSIT TOTAL DE LA INTALNIREA ZILNICA PE ACEST BLOG.

NOROC, CA SA ZIC ASA, CU SUBTIEREA PROGRAMULUI SPORTIV SPRE SFARSIT DE AN…