Franta ciclista este in doliu: unul dintre cei mai indragiti sportivi din Hexagon, Raymond Poulidor, a incetat din viata, azi-noapte, la ora 2,00, la Saint-Léonard-de-Noblat, in spitalul din localitatea din Limousin fiind internat inca din 8 octombrie, din cauza unei stari generale precare.

“Poupou”, cum i se spunea, un alint pe care un barbat in toata puterea cuvantului il primeste atat de rar, a fost “vesnicul nr. 2”, si poate de aceea atat de indragit, fiind contemporan cu “Omul cronometru”, normandul Jacques Anquetil, un rutier rece, calculat, tactician prin excelenta, un contrast care a inflacarat multimile fiind tocmai aceasta rivalitate.

In plus, abia ce scapase de Anquetil ca Poulidor a dat peste “Canibalul” Eddy Merckx, cei doi mari rivali avand recordul de victorii in Tour, dar figureaza si printre cei cativa ciclisti din istorie care s-au impus in toate cele 3 mari tururi.

La moartea sa, la 83 de ani, Poulidor se prezinta, totusi, cu un palmares excelent, un Tur al Spaniei, victorie in Milan-Sanremo (1961), Sageata Valona (1972 si 1973), Dauphine Libere, actualul Criterium Dauphine (1966 si 1969), dar peste toate au cantarit, probabil decisiv pentru popularitatea lui, cele 3 locuri secunde in Marea Bucla (1964, 1965 si 1974), dar 8 podiumuri in total, ultima oara la 40 de ani, cu eforturi imense timp de mai bine de un deceniu, in care a castigat si 7 etape in cursa-curselor.

A fost ciclist profesionist timp de 18 ani si, fapt fara egal, tot timpul a ramas fidel aceleiasi echipe, Mercier. De asememea, Poupou a fost prezent, pana chiar in acest an, la toate starturile Turului Frantei, fotografia care ilustreaza acest grupaj fiind chiar din 2019…

* Ca sa raman, deocamdata, in acest grupaj consacrat ciclismului, la Turul Frantei, iata o veste neasteptata: una dintre sperantele gazdelor Marii Bucle la reinnodarea victoriilor, Romain Bardet, a anuntat ca in 2020 va lua startul in Giro, pentru prima oara in cariera, dar nu va participa in Turul Frantei. Cursa la care a fost prezent la ultimele 7 editii, cu 5 clasari in Top 10, locul secund in 2016.

Probabil, si la el, ca si in cazul altor rutieri de prim-plan, este vorba de faptul ca in 2020 programul este dat peste cap de Jocurile Olimpice, care aglomereaza calendarul chiar in perioada de varf a sezonului, iar locul desfasurarii, Tokio, impune cateva zile in plus de acomodare cu fusul orar…

* Apropo de JO-2020 si de cursa de fond din programul olimpic: Romania are un loc, din oficiu, in aceasta cursa, iar acum devine din ce in ce mai clar ca reprezentantul nostru va fi Eduard Grosu, unul dintre cei doar 2 ciclisti profesionisti romani ai momentului, la echipa Delko Marseille Provence, celalalt, Serghei Tvetcov, campion de contratimp al Romaniei, ulimul rutier roman castigator al Micii Bucle, afland chiar miercuri ca in 2020 nu are echipa!

Aceasta pentru ca US Continental team Floyd’s Pro Cycling a comunicat oficial ca nu va continua anul viitor, din lipsa de sponsori, in frunte cu fostul castigator, deposedat de trofeu pentru dopaj, al Turului Frantei, americanul Floyd Landis. Astfel, au ramas fara angajament ciclisti precum Travis McCabe, Serghei Tvetcov si Keegan Swirbul. McCabe are 4 victorii de etapa in Turul Utah, Tvetcov a fost pe podiumul final in aceeasi cursa in 2017, an in care Swirbul a terminat pe 7.