Tineretul lui Mirel Radoi, sau Mirel Radoi si noua generatie de fotbal-tineret a Romaniei ne-a mai facut o seara frumoasa, cum ne tot rasfata de vreo 2 ani, obtinand o victorie clara, cu 4-1 (3-1) cu Finlanda, succes parafat de acest practic junior mare (la propriu, ca varsta, dar mai ales la figurat) Valentin Mihaila, un talent exceptional, autorul celor 4 goluri, in minutele 8, 16, 45+5 si 79, golul oaspetilor de la Voluntari (2.325 spectatori) fiind marcat de Kairinen (min. 3).

Dincolo, insa, de succesul in sine, care aduce Romania pe primul loc in clasamentul grupei a 8-a a preliminariilor Euro-2021, impresionanta a fost coeziunea, luciditatea si chiar se poate spune maturitatea fotbalistilor romani, intre care a stralucit craioveanul Valentin Mihaila, care, cu un calm desavarsit, a executat cu sange rece apararea finlandeza.

Iar aceasta in conditiile in care oaspetii deschisesera scorul, cu 4 goluri a caror diversitate ilustreaza cat de complet este acest baiat de doar 19 ani: primele 2, cu suturi cu dreptul, interior curat, tare si plasat, in diagonala, balonul ajungand practic in fix acelasi colt de jos al portii nordicilor, al treilea, prin alunecare, la bataie, saniuta, cu fundas advers, iar ultimul – cu stangul, din centrul careului, dupa o “desumflare” a mingii din preluare scurta cu celalalt picior.

Pur si simplu bijuterii, iar ceea ce ma starneste este ca nu mi se pare defel, sper sa nu ma grabesc, totusi, un talent efemer, are vana, se bucura decent, pune osul la treaba (golul 3, al descatusarii, probeaza asta), viclean, pe aparitie, pare ca vrea sa-si adoarma adversarul, dar il nauceste cu explozia pe fractiunea de secunda decisiva.

Tot astfel, echipa a probat echilibru, punand mingea jos, dupa ce in primele minute toti si-au dat seama ca daca stau cu ochii in reflectoare, cu mingi la bataie pe sus (celebra “lung si pe a doua”, adica pasa lunga si faza a doua) nu merg, au inghetat, prin posesie, individuala de multe ori, in conditiile in care solizii finlandezi harniceau la inchis culoarele de speriat, dar erau rigizi, meseriasi, ce mai baietii nostri, destui dintre ei crescuti prin atotprezenta, in viata noastra, Diaspora.

Partida a fost arbitrata la un inalt nivel, cu jocul lasat sa curga firesc, de irlandezul Robert Hennessy, ajutat de asistentii Allen Lynch şi Dermot Broughton, reverva fiind Graham Kelly.

Urmatorul nostru meci va fi cu Irlanda de Nord, pe 19 noiembrie, ora 19:30 (ora Romaniei), stadion The Showgrounds, din Ballymena, orasel cam ca Voluntari, de 29.551 locuitori, programul complet al grupei pana la finalul de anul viitor fiind:

15 noiembrie 2019: Ucraina – Danemarca
19 noiembrie 2019: Irlanda de Nord – Romania, Danemarca – Malta
27 martie 2020: Malta – Ucraina
31 martie 2020: Ucraina – Irlanda de Nord, Romania – Danemarca, Malta – Finlanda
4 septembrie 2020: Danemarca – Ucraina, Malta – Irlanda de Nord, Finlanda – România
8 septembrie 2020: Finlanda – Ucraina, Irlanda de Nord – Danemarca, Malta – România
9 octombrie 2020: Irlanda de Nord – Finlanda, Ucraina – Romania, Malta – Danemarca
3 octombrie 2020: Irlanda de Nord – Ucraina, Romania – Malta, Danemarca – Finlanda

Evident, va dati seama ca mai este destul pana departe, dar in acest moment Romania a trecut pe primul loc, clasamentul aratand, astfel:
1. Romania 4 meciuri 9 puncte (11:3)
2. Danemarca 3 meciuri 9 puncte (5:2)
3. Finlanda 5 7 (8:6)
4. Ucraina 3 3 (4:5)
5. Irlanda de Nord 4 2 (2:6)
6. Malta 3 1 (0:8)

La EURO 2021, primul cu turneu final cu 16 participante, gazduit de Ungaria si Slovenia, se califica direct cele 9 castigatoare de grupe și cel mai bun loc doi. Celelalte 8 selecționate de pe pozitiile secunde vor disputa un baraj în dubla mansa pentru a completa cele 4 locuri ramase, tarile gazda fiind prezente din oficiu.