Suedia ne-a invins clar, fara drept de apel, pur si simplu ne-a pus la locul nostru, la colt pe coji de nuca, vineri seara, in meciul ce se anunta decisiv (???) de pe Arena Nationala, invingand baietii lipsiti de valoare si, acum, clar si fara onoare ai lui Cosmin Contra cu 2-0, un scor stabilit in prima jumatate de ora, prin golurile marcate de Berg, min. 18, si Quaison (foto), in 34.

De fapt, daca suntem oameni seriosi si ne gandim cu decenta la toate lucrurile care s-au petrecut in aceasta grupa F putem spune fara nicio discutie ca acest esec a fost nu numai prevazut, dar si planificat de conducerea federala, administrativa si tehnica, in primul rand de la alcatuirea programului.

Pentru ca, va rog sa ma credeti, am fost de multe ori in anturajul echipei nationale, in special in perioada cea mai fasta, in anii 88-98 (ultima oara cand am fost la un turneu final mondial, dupa prezente in cascada) si stiu foarte bine ca un element esential, primordial daca te gandesti la calificare, este cum iti aranjezi programul preliminariilor.

Sa faci un program de meciuri, o asezare in calendar care sa iti dea toate sansele sa poti reveni. Or, este de domeniul evidentei ca baietii care traiesc din reprezentarea nationala in fotbal nu au avut in cap decat cum sa lungeasca boala, sa amane deznodamantul, pentru a amagi amaratii care mai vin prin tribune: si-a asigurat un numar de puncte, 12, din risca, din tragerea la sorti, adica, cate 6 cu Feroe si Malta, cu noroc au mai luat 2 puncte, cu Norvegia, lasand mereu loc de “hai ca se poate, avem sanse, daca aia si aia”, lungeste Doamne boala, banii merg oricum in buzunarele unor neaveniti.

Sa lasi cele mai grele 2 jocuri ultimele 2 in program, cu Suedia acasa si Spania in deplasare dovedeste cu prisosinta acest lucru, convingerea ca nu ajungi nicaieri, iar scopul tau este sa pacalesti lumea, pentru ca uitati-va la adversarii nostri directi la locul 2, Suedia, in primul rand, dar si Norvegia, si-au lasat punctele ca si cucerite la final!

Iar la toate se adauga lipsa crasa de valoare, in primul rand a antrenorului (am vazut, cum spuneam, la viata mea sute, mii de meciuri la acest nivel, pana si din tinuta, trening de amenajator de teren, se vede lipsa de alura pentru acest nivel a lui Contra, selectionerii vin imbracati de gala la meciuri!), fricos si neinspirat, dar si a jucatorilor. Unii vad ca au inceput sa acuze ca selectia e pe “ochi frumosi”. O fi pe “ochiul dracului”?

Bine, acum va incepe circul, mediatic, cu barajele, cu Liga Natiunilor, alde Burleanu si comp isi iau primele de Craciun, smecheriile la care suntem campioni mondiali absoluti! Vorba unui scriitor de elita, dar si excelent cronicar de fotbal, Eugen Barbu: “Chelneri de bacsisuri mici”.

Asta este, sa nu punem steagul in berna, dar acum ne poate pandi o nenorocire adevarata din nou: sa nu cumva sa le treaca prin cap sa-l ia pe Mirel Radoi de la tineret, “sa-l promoveze”, pentru ca avem totusi o calificare la JO, unde vor fi selectionate U23, plus 5 jucatori sariti de aceasta varsta, unde putem scoate capul in lume!

In celelalte meciuri ale serii din grupa F, Spania a zdrobit Malta cu 7-0, iar Norvegia cu 4-0 pe Feroe, astfel ca este clar: Spania si Suedia merg la Euro-2020, iar Norvegia va termina pe 3, Romania – pe 4, dar, cum va spuneam, mai aburim lumea cu barajele lui Peste…

Au ramas de disputat: 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45).

PS. Cine crede ca smecheriile noastre tin in vreun fel, iar fraierii de la UEFA ne iarta vreodata se inseala amarnic! Cu terenul suspendat, ni se permite sa aducem cativa copii, ca cerem cu ochi umezi, iar noi umplem Arena Nationala cu 35.000, si “hai ca i-am parlit pe prosti”.

Ei bine, sa nu uitati asta: vom lua o suspendare dura, pe “manifestari rasiale”, care nici nu stiu daca au fost, dar in lumea buna de astazi nu tin bagabontelile, esti ars la prima ocazie…