Finala Turneului campionilor la tenis 2019, Dominic Thiem (Austria)-Stefanos Tsitsipas (Grecia), programata duminica seara, de la ora 20,00, la Londra, va marca, poate de pe acum, o schimbare de generatii in tenisul mondial, pentru ca marile valori ale momentulu, primii 3 clasati, Rafael Nadal (31 ani), Novak Djokovic (32) si Roger Federer (38) aduna, iata, 101 ani, in timp ce urmatorii 3, cei doi finalisti amintiti, plus rusul Daniil Medvedev (23) sunt, impreuna, fix la 70 de ani (26 Thiem, 21 Tsitsipas, 21, Medvedev, 23).

Diferenta este foarte mare, iar faptul ca sezonul se prelungeste la nesfarsit, acum si cu fel de fel de inventii in locul Cupei Davis, sistemul de punctaj fiind cel care aproape obliga jucatorii sa fie prezenti tot timpul pe teren, pentru a-si apara pozitia, nu face decat sa oblige, aproape, la asemenea rasturnari de ierarhii.

In plus, cei trei ocupanti ai podiumului s-au cam asezat la casele lor (ultimul, Nadal, dar dupa o legatura de prietenie de 1 deceniuI), au copii (Federer, 4, doua perechi de gemeni, iar Nadal urmeaza sigur, prea avea mult roz pe echipament…), Djokovic, 2,  asa ca viata merge, repejor, inainte!

Iar aceasta Next Generation iti vine in minte si prin faptul ca primul dintre finalisti, Stefanos Tsitsipas, a castigat anul trecut chiar turneul rezervat acestei categorii de varsta, NextGen de la Milano, iar acum in semifinale l-a eliminat pe cel mai varstnic dintre primii 3, singurul din acest grup de elita inca in cursa, elvetianul Roger Federer, cu un 6-3, 6-4 fara drept de apel.

Celalalt finalist, austriacul Dominic Thiem, l-a eliminat in semifinale pe germanul Alexander Zverev, invingatorul de anul trecut, detinatorul trofeului, asadar, de la Londra, tot un reprezentant al noului val, locul 7 in lume, de care a trecut tot in 2 seturi, cu 7-5, 6-3.

* In finala de dublu, cuplul alcatuit din sud-africanul Raven Klaasen si neozeelandezul Michael Venus, numarul cinci mondial, se va confrunta cu francezii Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut.

Klaasen si Venus au castigat in semifinale, cu 6-7 (5), 7-6 (10), 10-6, in faţa columbienilor Juan Sebastian Cabal/Robert Farah, principalii favoriti, iar Herbert si Mahut, locul 7 in lume, deci tot din partea a doua a tabloului finalei ATP la dublu, i-au invins cu 6-3, 7-6 (4) pe favoritii nr. 2, Lukasz Kubot (Polonia)/Marcelo Melo (Brazilia).