Numai cantece de of si aoleo am avut in cap la acest meci din grupa F a preliminariilor Euro-2020, de la Madrid, Spania-Romania 5-0 (4-0), o umilinta nu atat prin scor (avem si un 0-6, in 1962, cand tot asa aveam 0-4 la pauza), cat prin maniera de joc, cu spaniolii bucurandu-se la orice gol (foto), marcate de Fabian Ruiz 8′, G. Moreno 32′, 43′, mai putin la autogolul lui Rus, din ultimul minut al primei reprize, Oyarzabal, min. 90+2, iar cu amatorii de chilipiruri romani complet aerieni, fara pofta, fara vlaga, fara mijloace, fara nimic.

Dar mai ales fara minge, noi fiind campionii mondiali la acest nou sport, aceasta fiind una din multele, prea multele explicatii ale acestui dezastru, global, ca nu aici ne-am facut de ras, ci tot timpul. Iar Contra, care a jucat la Atletico Madrid, a vazut, iata, celebra “Manita”, meritat!

Una dintre celelalte explicatii v-am spus-o mai sus, acea bucurie a jocului, la singura echipa din aceste preliminarii care a facut maximum de puncte in calificari, dar si-a pastrat in orice moment entuziasmul.

Apoi, ar fi faptul ca jumatate din fotbalistii romani (ma rog, e o conventie sa le spunem asa), in frunte chiar cu cel mai bun, portarul Tatarusanu, nu joaca practic deloc la cluburi, se inchinau spaniolii afland ca sunt titulari astfel rezerve la grupari mici, precum Baluta sau Ianis Hagi, ca si Razvan Marin sau Benzar.

Lucrurile sunt, insa, mult mai adanci, tin nu numai de ceea ce fac cei direct implicati (Cosmin Contra, total pe dinafara, fricos, tarselos, lipsit total de orice chemare la un asemenea nivel, cu alegeri mai ciudate decat ne puteam inchipui, facandu-ne sa ne gandim la alte alea, totusi, nu poate fi atat de slab ca tehnician…), prabusirea fotbalului nostru este totala, sapata cu grija de raptul generalizat din aceasta tara.

Iata, palmaresul confruntarilor Spania-Romania avea pana la acest meci 17 meciuri, fiind extrem de echilibrat, cu 6-5 victorii doar pentru iberici (6 egaluri), astfel ca am putea vedea un semn de inchidere totala a viitorului in sport, in fotbal in speta, si din faptul ca Arena Nationala din Bucuresti, reparata de 3-4 ori pe an a costat 300 milioane de euro, fara nicio activitate lucrativa, practic o gaura neagra pentru orice proprietar, in timp ce Wanda Metropolitano, al celei de-a doua echipe din capitala, Atletico Madrid, are nu numai o treime mai multe locuri decat cea bucuresteana, adica de 67.703, dar a costat si cu un sfert mai putin – 240 milioane de euro, in 2017!

Ei ce ziceti? Intram putin in haurile in care se scurge intreaga snaga a poporului roman sau ne oprim la scoruri si rezultate, mai proaste ca niciodata, adica locul 4 intr-o grupa in care nu am avut in spate decat Insulele Feroe si Malta? Hai, deocamdata, rezultatele.

Aceasta pentru ca celelalte scoruri de aseara din aceeasi grupa, ultimele, au fost Suedia-Insulele Feroe 3-0 si Malta-Norvegia 1-2, iar clasamentul final al grupei este:
1 Spania 25 puncte / calificata
2 Suedia 21 / calificat
3. Norvegia – 17 puncte
4 România 14
5 Insulele Feroe 3
6 Malta 3.

Cred ca macar acum mai incetati, dragi colegi, cu aiureala asta cu barajele si toata ciulamaua cu care pacalim oamenii (cum se face cu dezbaterile in politica, parca in asta sta fericirea noastra, in vorbarie…) si sa va ganditi ca in fotbalul de astazi iti trebuie orice punctisor, orice rezultat e bun, asa ca in momentul in care vedeam ca “in ultimul joc, Spania, calificata, nu mai lupta” este cea mai mare nenorocire care se poate abate pe capetele noastre.

Nu, profesionistii se respecta, muncesc pana le sar capacele, in orice imprejurare, pentru ca numai asa le este viata mai buna, chiar mai usoara, mai comoda… A, si sa nu uit: nu va luati dupa sonatii care se gandesc sa-l disloce pe Mirel Radoi de la tineret, unde are JO de disputat, doar pentru a sterge urmele crasei incompetente a altora!