Ceea ce se intampla acum la nationala de handbal feminin, care a pleacat chiar azi, miercuri, la Mondialele de handbal din Japonia (30 noiembrie-15 decembrie) imi miroase urat de la o posta, iar prima mea reactie, aproape instantanee, pe contul propriu de Facebook, a fost aceasta:

“Ca sa vezi, Corona Brasov, cu director tehnic Mariana Tirca, echipa depistata dopata la 2 saptamani dupa scandalul dintre Mariana Tirca si presedintele FRH, Alexandru Dedu!

A dracului coincidenta!”

Nu-mi place absolut deloc sa ma bag in astfel de mizerii urat mirositoare, dar nu pot sa nu-mi amintesc de kaiac-canoe, sport cu imense rezultate pentru noi in arena olimpica, eliminat de la JO-2016, de la Rio, tot pe astfel de acuze. Atunci, insa, parca era o marja mare de credibilitate, a durat ceva vreme pana s-a putut cerceta si au putut fi demonstrate afirmatiile, dar acum totul mi se pare o facatura de cel mai mare prost gust.

Pentru ca vreau sa plecam de la lucruri cat se poate de serioase, de la o pozitie bine echilibrata, incep prin a reproduce declaratia de marti a ministrului tineretului si sportului, Ionut Stroe (care, iata, da dovada de pricepere si echilibru, a doua oara in mai putin de o luna, vezi si aiureala de la tenis):

Reacția ministrului Ionuț Stroe la cazul de dopaj de la Corona Brașov

În urma acestui caz de dopaj, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a precizat că nu ar fi trebuit să fie divulgate numele sportivilor români până când procedura nu este finalizată.

„Am fost informați de ANAD cu privire la o suspiciune legată de trei sportivi. Conform legislației și regulamentelor interne, dar și ale Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), MTS nu poate să dea detalii publice referitoare la identitatea persoanelor sau faptelor în cauză, până nu se ajunge la un rezultat final decisiv. Personal, regret orice situație în care există suspiciuni sau cazuri de dopaj și mi-aș dori, asemenea oricărui român și iubitor de sport, ca acestea să nu se confirme”.

„Este regretabil faptul că trei nume de sportivi români au fost avansate în mod public. Astfel de informații pot avea implicații negative atât asupra performanțelor unei echipe naționale, cât și asupra imaginii sportului românesc, câtă vreme procedura nu este finalizată.

Ca membru al Board-ului WADA din partea României, vă pot confirma că legislația este foarte strictă și că se impune exigență în analiza oricărui caz, în cadrul unor proceduri clare și obiective.

Vom comenta mai mult la momentul când întregul caz va avea un rezultat final și atunci vom acționa în consecință”.

Aici mi se pare cheia scandalului, alaturi de timingul acestor “dezvaluiri” care incalca pur si simplu orice bune practici, orice regulament: dezvaluirea identitatilor si a unui caz necercetat, pe baza unei banuieli! Este fix ca in viata noastra de zi cu zi, in care daca face unul o reclamatie, e pusa intre niste coperti la procuratura, dupa care urla toti “are dosar penal”.

Or, iata, si timingul, alta lovitura sub centura, de cea mai joasa speta: pe 7 noiembrie, la anuntarea primei forme a lotului pentru Mondiale, fosta imensa jucatoare Mariana Tirca, de aproape 400 de ori internationala, director tehnic la Corona Brasov, echipa calificata in faza a doua a EHF, isi exprima dezamagirea ca din lotul largit nu face parte si Sorina Tirca (20 de ani), fiica ei, e-adevarat, dar totusi, golghetera Ligii nationale, adica o romanca marcatoarea numarul 1 intr-o competitie plina de internationale din strainatate.

Aici, oricum am rasuci-o, nu este vorba de sentimente materne, ci de date concrete: exista o jucatoare romanca in fruntea marcatoarelor, iar lotul anuntat, largit, cum spuneam, nu o cuprinde, pe ea, golghetera, nu pe fiica mamei ei!

Imediat, sare ca ars intr-o polemica fara sens presedintele FRH, Alexandru Dedu, aparitia acestuia in discutie fiind cat se poate de stranie. Dar si sugestiva pentru ce a urmat: jucatoarele de la Corona Brasov sunt damnate in corpore, iar apoi se anunta scoaterea Cristinei Laslo si Biancai Bazaliu din lotul national in drum, la propriu, spre Tokio. Retineti, totul in 12 zile, intre declaratia Marianei Tirca si nefericitul deznodamant.

Dar, si mai grav, dezvaluirea cazului si a numelor a fost facuta pe 18 noiembrie, deci cu 2 zile inainte de plecare, in timp ce procedura impusa de Agentia internationala antidoping prevede 10 zile ca termen in care cei aflati sub o suspiciune pot da explicatii. Ce ziceti de potriveli, nu va suna a denunt, mai rau, a condamnare fara posibilitatea de aparare?

Iar faptul ca in ultimul moment au fost aruncate din avion si alte doua brasovence, Eliza Buceschi si Daria Bucur, initial “iertate”, nu se stie de ce, ne baga intr-o negura fara speranta in corectitudinea intregii pandalii, ca altfel nu-i pot spune!

Si acum o ultima informatie. Plecand de la faptul ca, intr-adevar, WADA interzice si metodele, nu numai substantele care imbunatatesc performanta sportiva, in special manipularea sanguina (dupa hemoautotransfuziile care au starnit atata valva), in conditiile de astazi nu orice metoda poate fi doping. Or, nu a existat timpul fizic de a se stabili, in mod lipsit de orice dubiu, daca este vorba de o metoda care intra la categoria pericol pentru sanatatea sportivilor, si deci ar fi interzisa.

Si chiar daca vom afla ca aceasta interventie intravenoasa cu laser nu este metoda interzisa nu ne va mai folosi la nimic, raul a fost facut! Observati, va rog, nu dau verdicte,constat doar lipsirea de dreptul la aparare, la anularea lui prin modul de actiune!

Totusi, imi fac datoria sa reproduc o adresa, oficiala, a IOMED Clinique din Brasov (semnata de dr. specialist Tatiana Camencean), anume alineatul care explica despre ce metoda este vorba:

“Terapia cu laser de joasa frecventa este o procedura minim-invaziva si non-farmaceutica de generare a unui raspuns fotochimic la nivelul tesuturilor disfunctionale sau afectate. (…)

In concluzie, terapia cu laser de joasa frecventa a fost utilizata in sindromul de oboseala cronica si in cazurile de leziuni musculare si nicidecum cu scopul imbunatatirii performantelor sportive”.

Ia si mai judeca daca a fost sau nu dopaj, cand dai cu bomba cu 2 zile inaintea plecarii la competitie. Iar miercuri dimineata am aflat ca, pe langa Laslo si Bazaliu, si Eliza Buceschi si Daria Bucur, ambele de la Corona, au fost lasate acasa, iar Muntenegru a procedat la fel, preventiv, cu Ivona Pavicevic, extrema stanga la Corona Brasov, care a facut tratamentul respectiv.

In fine, iata lotul pentru Mondiale (17 jucatoare), care si-a luat zborul spre Japonia, cu decolare la 12,55:

Portari: Dedu, Dumanska, Ciucă
Extreme stânga: Florica, Iuganu
Interi stânga: Neagu, Perianu, Polocoșer
Centri: Pristăviță, Zamfirescu, Dache
Interi dreapta: Vizitiu
Extreme dreapta: Udriștoiu, Seraficeanu
Pivoți: Pintea, Băcăoanu, Ostase

CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie, în Japonia; România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. Dacă se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.

PS. CE SE INTAMPLA CU CALIFICAREA CORONEI BRASOV IN GRUPELE PRINCIPALE ALE CUPEI EHF, REUSITA CHIAR PE 17 NOIEMBRIE (foto), CU O ZI INAINTEA PARSIVELOR DEZVALUIRI INTEMPESTIVE, CU NUME CU TOT? SI DE UNDE STIAU CEI CARE AU DAT IDENTITATILE DESPRE CINE ESTE VORBA, CAND AZI AFLAM CA AU FOST PUSE LA INDEX ALTE 3 JUCATOARE?

VORBA AIA, NIMENI NU POATE FACE ROMANILOR RAUL PE CARE SI-L FAC EI INSISI!!!

IN FINE, DACA METODA NU ESTE INTERZISA, CINE PLATESTE?