Cum era de asteptat, echipa de tenis a Spaniei a cucerit, meritat prin seriozitatea cu care a abordat competitia, Davis Cup Finals-2019, avand in Rafael Nadal un lider exceptional, care a si adus acordul final in victoria in meciul decisiv cu Canada, castigat de iberici cu 2-0.

Da, 2-0, intrucat capitanii-nejucatori ai celor doua finaliste au decis sa puna capat finalei fara meciul de dublu, fapt unic, cred, in istoria de 120 de ani de cand exista aceasta intrecere a echipelor de tenis masculin. Este, de asemenea, si dovada ca sistemul abordat a fost criticat, pe buna dreptate, acerb si chiar concret (unii jucatori, precum marele Roger Federer, a protestat, altii, ca Novak Djokovic, au cerut alte modificari ale programului, ca si Nadal, de altfel, membri ai conducerii ATP), urmand sa se mai discute ce este de facut cu adevarat in continuare.

Totusi, sa nu dam cu piatra in pomul plin de roade, Spania avand in Rafael Nadal, nr. 1 mondial, un jucator “imperial”, dupa cum il caracterizeaza L’Equipe, in toate compartimentele. Foarte solid la serviciu (nu a cedat nici un break in intreaga saptamana), agresiv si mereu veloce in trecerile de la aparare la atac, si-a etalat fara incetare forta care i-a adus cea de-a 29-a victorie consecutiva in Cupa Davis.

Campion stelar, coechipier model, Rafael Nadal a avut o saptamana de vis, impartasita alaturi, in primul rand, de Roberto Bautista Agut, exemplar prin abnegatia sa, revenit in finala dupa ce traise clipe cumplite in familie, cu o zi inainte asistand la inmormantarea tatalui sau.

Astfel, Spania, care cucereste pentru a 6-a oara Cupa Davis, va fi gazda si in viitoarea editie, in calitate de detinatoare a trofeului, dar, dupa parerea mea, chiar aceasta comportare exemplara, la nivelul reprezentativei tarii sale, a lui Rafael Nadal, in fata propriului public, imi da apa la moara pentru a regreta vechiul sistem. Altfel imbraci tricoul echipei nationale intr-o finala pe 3 zile, cu meciuri lungi, altfel te mobilizezi in fata propriilor spectatori (de acasa sau veniti special, turismul sportiv fiind el insusi o mare afacere contemporana).

Iar faptul ca finalistele precedentei editii, Croatia, detinatoare, necalificata nici din grupe, si Franta, invingatoare cu o editie inainte, care nu a prezentat cea mai buna garnitura tot timpul turneului madrilen, nu au ajuns nici macar in semifinale…

Pentru statistica, iata si rezultatele meciurilor din finala Spania-Canada, invinsii fiind absolut merituosi, debutanti intr-o finala a Cupei Davis, cu primii jucatori ai lotului de 20 si 21 de ani, produse, ca si Bianca Andreescu, ale unui program national perfect structurat si, iata, eficient:
Roberto Bautista-Agut-Felix Auger-Aliassime (21 ani, 25 ATP) 7-6 (3), 6-3
Rafael Nadal-Denis Shapolalov (20 ani, 15 ATP) 6-3, 7-6 (7).

Precedentele victorii finale ale spaniolilor au fost in 2000, 2004, 2008, 2009 si 2011, disputand alte 4 finale – 1965, 1967, 2003 si 2012.

In grupele turneului final al Cupei Davis de la Madrid, Spania a trecut de Rusia si Croatia (campioana en-titre), iar apoi a eliminat Argentina (sferturi) si Marea Britanie (semifinale).

Si pentru ca suntem la stastici, iata si palmaresul ultimelor 10 editii ale Salatierei de argint:
2019 Spania
2018 Croatia
2017 Franta
2016 Argentina
2015 Marea Britanie
2014 Elvetia
2013 Cehia
2012 Cehia
2011 Spania
2010 Serbia
2009 Spania