* Astazi, eroul zilei, ca de atatea ori in ultimii, iata, peste 50 de ani (din 1968, de la JO mexicane) eroul sportiv al Romaniei a fost minunatul Ivan Patzaichin, noul Cavaler al Ordinului “Steaua Romaniei”, decorat de presedintele reales Klaus Iohannis, dar si al iubitorilor sportului de la noi, cei care simt atat de acut nevoia de modele!

Iata-l, in poza prietenului Mihai Neacsu, de la petrecerea data in cinstea lui de catre dinamovisti si nu numai, pentru cei 70 de ani, la un club numit, cum altfel, decat “Fratelli”, un tip fermecator in particular, capabil, cine ar fi crezut, de ironii amicale (am fost tinta, cand ma dadeam cocos…), parca mereu timid in public, parea cumva jenat de faptul ca este in centrul atentiei, acea modestie profunda, a valorilor adevarate, precum cei care fac totul cu tenacitate, seriozitate si pofta chiar, pentru ca asa au fost plamaditi.

* Sa ne gandim, iar acum trec, obligatoriu, la fabulosul lui palmares: a fost selectionat la 18 ani la Dinamo, adica in 1967, iar un an mai tarziu cucerea aurul olimpic la Ciudad de Mexico! Nascut, iata, campion: 7 medalii olimpice, 4 de aur, 3 de argint, 22 de medalii mondiale, aproape jumatate, 9 de aur, Colanul Olimpic de Platina, iar acum posesor al celui mai inalt Ordin al Romaniei. La multi ani, Ivane!

PS. Asta scriam pe 17 octombrie 2016, tot pe acest blog, despre comuna din care face parte Mila 23, localitatea natala a lui Ivan Patzaichin:

Iata o performanta demna de Cartea recordurilor: comuna tulceana Crisan, care cuprinde si satele Mila 23 si Caraorman, s-ar situa, intr-un clasament al Jocurilor Olimpice, de vara si de iarna la un loc, existent la CIO, pe natiuni, pe un loc senzational 57! 

Da, cei 1.228 de locuitori ai comunei, dar mai ales cei 493 din Mila 23, se pot mandri cu nu mai putin de 24 de campioni si medaliati olimpici (voi da lista lor la sfarsit), campioni mondiali, fiind, nu cred ca ma insel, nu am cum, comuna cu cea mai mare densitate de campioni, daca am raporta la numarul de locuitori, de gospodarii (circa 350, cu tot cu stabilimentele turistice), la orice criteriu.

* Comitetul Executiv al FRF, in marea lui campanie de “Razvane, fa-te ca lucrezi!”, a decis sa-l numeasca pe Mirel Radoi selectioner al nationalei de seniori a Romaniei, validand propunerea Comisiei Tehnice, condusa de Mihai Stoichita, din care inteleg ca fac parte si cunoscuti antrenori precum Gheorghita Geolgau si Marcel Raducanu. Ma rog, oameni stimabili.

Sa fim bine intelesi, faptul ca un barbat adevarat, excelent pentru fotbalul nostru, foarte tanar pentru aceasta functie, 38 de ani (cu unii dintre posibilii convocati ar putea fi leat, altii i-au putut fi coechipieri in terenul de joc), asa cum s-a dovedit a fi Mirel Radoi nu este nicio problema. Chiar daca ar putea fi doar pentru un singur meci, ca punem raul inainte, nu, adica infrangere in barajul cu Islanda, dar se spune ca ramane in functie si pentru preliminariile Mondialului 2022.

Problema este ca Mirel Radoi lasa la mijlocul drumului reprezentativa U21, cu sanse reale, inca, pentru calificarea la un nou turneu final, dar, mai ales, ar putea sa nu-si poata duce la implinire marea isprava de pana acum, calificarea la JO de anul viitor, de la Tokio.

Unde, sa fim bine intelesi, este vorba de tineri de 23 de ani, nu de 21, adica ar fi eligibili si majoritatea dintre cei cu care a ajuns in semifinalele Euro U21 precedent, avand si posibiliatea de a face apel in lotul olimpic si la 5 jucatori de peste 23 de ani.

Deci, normal ar fi ca functia de selectioner detinuta de Mirel Radoi sa acopere si selectionata olimpica, altfel dam deoparte un lucru cert, JO, pe himere, amenintator pentru o cariera. In fine, la nationala mare, Radoi va avea doi secunzi, unul nou, Nicolae Dica, si cel de la tineret, Florin Constantinovici.

* PROGRAMUL TV, miercuri, 27.11.2019:
14:00 Fotbal, Liga 2 Dunărea Călărași – Rapid Digi 1, Telekom 3, Look Plus
15:00 Fotbal, UEFA Youth League Barcelona – Borussia Dortmund Digi 2. Telekom 2, Look Sport
17:00 Fotbal, UEFA Youth League Liverpool – Napoli Digi 2, Telekom 2, Look Sport
17:00 Volei F Alba-Blaj – Imoco Conegliano Digi 3
19:00 Baschet M CSM CSU Oradea – Fribourg Olympic Digi 4
19:55 Fotbal, Liga Campionilor Valencia – Chelsea Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:55 Fotbal, Liga Campionilor Zenit – Lyon
Digi 2, Telekom 2, Look Sport 20:00 Handbal M
Kristianstad – Orlen Wisla Plock Digi 3
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Barcelona – Borussia Dortmund Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Liverpool – Napoli Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Slavia Praga – Inter Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
22:00 Fotbal, Liga Campionilor Lille – Ajax Amsterdam Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3