Comitetul Executiv, condus de presedintele Mihai Covaliu, al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si reprezentantii federatiilor sportive nationale se vor intalni maine la Casa Olimpica, in Sala Amfiteatru, mai precis, cu noul ministru al tinertului si sportului, anunta site-ul forului nostru olimpic, si, desi nu prea anunt sedinte si reuniuni, marchez acest lucru pentru ca am putea asista la un prim pas spre o noua abordare a fenomenului sportiv din tara noastra.

Evident, mai intai va avea loc sedinta CE al COSR, cu invitat special, apoi, in continuare, o convorbire aplicata, sunt sigur ca si deschisa si amanuntita,cu privire la metodologia prin care MTS va finanta COSR in 2020, evident, in perspectiva aprobarii in guvern a bugetului.

Ei, si aici, v-as aduce aminte ca dupa multe informatii, unele din surse serioase, prin care sportul ar fi urmat sa fie alipit altor ministere, s-a decis pastrarea MTS pentru ca ne aflam in an olimpic in 2020, iar acest lucru nu are cum sa nu fie un punct de plecare in discutii.

In orice caz, desi, prin natura lucrurilor, nu stim foarte clar modul de abordare din ambele parti, si, doar o banuiec (dar, v-o spune un ziarist batran, daca nu chiar experimentat, cred ca si scormonitor, unele lucruri trebuie discutate mai la fereala, rezultatele fiind mai importante decat vorbele, la care multi se napustesc cu pareri contra, din obisnuinta), am incredere in buna credinta a celor care discuta.

In primul rand, din 2-3 aparitii scurte, dar concrete, Ionut Stroe, ministrul, mi s-a parut un tip echilibrat, apoi insasi decizia mentinerii acestui minister cred ca il face permeabil la una dintre liniile clare ale unei politici nationale in domeniu – sportul de performanta este, in primul si in primul rand, reprezentat de disciplinele olimpice, la care se pot adauga alte cateva de certa reprezentativitate si interes, multe dintre federatiile noastre (63, subventionate toate!) fiind de loisir, de interes practic exclusiv personal, daca ai pasiuni le faci pe bani proprii.

Ma rog, un ajutor tot au, exista o HG care acopera chirii si cheltuieli curente, ar cam trebui sa fie de ajuns…

Evident, a doua directie este sportul de masa, scolar, sanatate si selectie deopotriva, dar joi se va vorbi de sportul de performanta si vom vedea in timp daca s-a luat un start bun.

Semne vom avea, se scrie in comunicatul amintit, din declaratiile de presa din jurul orei 13,00. O ultima informatie: presa va avea oportunitati de imagini la deschiderea reuniunii, intre 11,00-11,15.

Poate nu va omorati dupa asemenea texte, mai aride, dar credeti-ma, poate fi un moment important si de aceea am tinut sa-l consemnez!