Muntenegru-Romania 27-26 (11-12), iata cea mai frustranta veste de la Campionatul mondial de handbal feminin din Japonia, iar faptul ca am mai avea o sansa sa prindem locul 3 in grupa, daca invingem Ungaria vineri, de la ora 12,00, nu prea te poate consola, pentru ca si in situatia unei calificari la limita in grupele principale vom incepe aceasta faza cu 0 puncte.

Altfel spus, cu sanse spre aceeasi cifra, adica 0, de a prinde un loc care sa ne duca intre primele 7  la aceasta editie de campionat al lumii, adica la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Tokio. Dupa cum stiti, in aceasta grupa principala merg primele 3 din grupele C, a noastra (de unde sigur, cu puncte la activ, vor fi prezente Spania si Muntenegru), precum si din Grupa D, adica Suedia, Rusia si Japonia, si ele cu puncte deja agonisite.

Iar acum, uitandu-ne la modul in care au aranjat sortii grupele si traseele, regretul este cu atat mai mare, pentru ca, iata, pe partea cealalta de tablou se afla Franta, campioana mondiala si europeana, Norvegia, campioana olimpica si de atatea ori mondiala, Olanda, Danemarca, Serbia, formatii in mare progres, traseu mult mai dificil decat acesta pe care ne aflam noi, sa o recunoastem fara ezitare.

Acum, totusi, despre meciul de miercuri dimineata cu Muntenegru. Odihnita, Cristina Neagu a fost exceptionala, ca intotdeauna, a marcat din nou cele mai multe goluri dintre toate jucatoarele de pe teren, 11, dar, luata in primire om la om cu dublaj si stoarsa, ca om e si ea, de puteri, a slabit spre final.

Pana cand a tinut ea aveam toate motivele sa ne credem chiar invingatoare, pentru ca in minutul 45 aveam 4 goluri diferenta, dar a intervenit o cadere ca din cer, cu 7 goluri incasate si nici unul marcat, adversarele s-au dus de la 17-21, la 23-21, iar zarurile erau aruncate, pentru ca este greu sa mai rastorni, mai ales psihic, o asemenea situatie.

Evident, selectionerul ratacit Tomas Ryde (demis cu o luna in urma de la CSM Bucuresti, dar, iata, bun la Nationala…) nu a stavilit prabusirea cu un time-out, cerandu-l abia cand totul se naruise, practic! Incredibil aceasta de-a dreptul incostienta, mai ales ca devenise clar ca nici apararea pe centru nu mai putea tine, si Pintea si Perianu avand cate 2 eliminari (Polocoser luase deja rosu), astfel ca suedezul lipsit total de idei a devenit din nou adversarul nostru cel mai evident.

Iata loturile prezente la acest meci, atat de important, cu observatia ca in timp ce de la noi totul s-a concentrat pe o mana de jucatoare, muntenegrencele au avut contributii de la toate compartimentele atacului, proba clara de pregatire tactica adecvata unei asemenea situatii:

România: Yuliya Dumanska, Denisa Dedu, Diana Ciucă – Aneta Udriştioiu (3 goluri), Laura Pristăviţa, Cristina Neagu (11), Gabriela Perianu (4), Crina Pintea (2), Cristina Florica, Elena Dache (4), Anca Polocoşer, Lorena Ostase, Sonia Seraficeanu, Mădălina Zamfirescu, Ana Maria Iuganu (2), Patricia Vizitiu (nu a intrat nicio secunda, desi in lot avem doar 2 jucatoare de mana stanga…)

Muntenegru: Marina Rajcic (1 gol), Marta Batinovic, Ljubica Nenezic – Jovanka Radicevic (6), Durdina Jaukovic (4), Andrea Klikovac (1), Dijana Ujkic, Sanja Premovic, Katarina Bulatovic (3), Tatjana Brmovic (1), Dijana Mugosa, Ema Ramusovic (1), Majda Mehmedovic (2), Jelena Despotovic (2), Milena Raicevic (6), Itana Grbic.

Intr-un alt meci din aceeasi grupa C, Spania a bifat o victorie la scor, 43-16 (19-11), cu Kazahstan, iar vineri sunt programate meciurile care vor stabili calificatele mai departe, inclusiv, in confruntare directa, zestrea Spaniei si Muntenegrului: Senegal – Kazahstan, Muntenegru – Spania si România – Ungaria.