* Cum era de asteptat, votul presei internationale a decis: australianca Ashleigh Barty, actuala lidera mondiala, invingatoare la Roland Garros, dar si a Turneului campioanelor, finalista Fed Cup, a fost cea mai buna jucatoare de tenis din lume in 2019.

Exceptional este faptul ca printre cele selectionate pe “lista scurta” s-a aflat si Simona Halep, care a castigat de 2 ori titlul in anii precedenti, aceasta fiind dovada unei mentineri la varf fara precedent, cred, in istoria tenisului, oricum intre primele 5 din istorie, alaturi de Serena Williams, Martina Navratilova, Margaret Court si Chris Evert, la o trecere rapida in revista.

* De asemenea, ca romani, obisnuiti mai ales in ultima vreme, sa ne bucuram deplin de conationalii stabiliti in afara tarii, iata alt motiv de satisfactie: Bianca Andreescu, canadianca nascuta in Arges, este “Debutanta anului 2019” in aceeasi ancheta (argument tare, trofeul US Open). Totodata sa nu uitam ca 2 din cele 4 turnee de Mare Slem au revenit romancelor, dupa ce Simona Halep a reusit succesul de varf al carierei oricarei jucatoare – Wimbledon.

Dar stati, ca ar mai putea urma trofee pentru noi Simona Halep si Patricia Tig fiind selectionate pentru “lovitura anului”, dupa ce Simona a fost cea mai buna in acest exercitiu de 2 ori in 2019, in februarie si mai, iar Patricia – in iulie. Norocul lor ca tenisul este un sport individual, contand, de la un moment inainte, deloc vreun ajutor de la stat…

* Campioana olimpica de la Beijing 2008, Alina Dumitru (foto), care a demisionat la sfârşitul anului trecut din functia de vicepresedinte al Federaţiei Române de Judo (FRJ), a declarat, miercuri, ca nu înţelege de ce “marile valori” sunt date la o parte în loc sa fie sustinute si aparate.

Alina, implicata, in continuare, dar in nume personal, a fost cat se poate de ferma in condamnarea noii conduceri a federatiei, “grupul de la Cluj”, acolo unde s-a concentrat toata activitatea din acest sport, consecinta fiind ca toata lumea buna din acest sport, aflat in cadere libera, fuge care-ncotro!

* Demnitatea si seriozitatea campioanei olimpice Alina Dumitru scoate si mai mult in evidenta stridenta unei iesiri in public, pe contul de Facebook personal, a handbalistei Crina Pintea, ciuca batailor pe terenul campionatului mondial, impreuna cu echipa Romaniei, viteaza nevoie mare cand se ia in colti cu amaratii care si-au exprimat supararea fata de comportarea lipsita de demnitate a jucatoarelor noastre in Japonia.

Nu vreau sa intru intr-o polemica fara sens cu “mimosa publica”, senzitiva Crina Pintea (1,92 m, greutatea nu se spune, nu sade frumos, dar este in parametri taliei), dar vreau sa-i spun, totusi, ca nu joaca pentru “Noi” (adica jucatoarele, cum scrie, cu majuscula Majestatii, te inchini…), ci pentru banii dati de astia, “specialistii”, suparati pe modul in care au terfelit culorile nationale ea si colegele ei.

* Sa ne intelegem, nu locul 12, ultimul din grupele principale, cu zero puncte, a adus supararea in randul “platitorilor” lefurilor de sefi de companii multinationale pe care le incaseaza handbalistele ca Pintea, ci batjocura cu care au abordat meciurile.

Poate nu mai tine minte sensibila din Podul Turcului, dar rezultatele inregistrate in Japonia au fost astea: România – Spania 16-31; România – Senegal 29-24; România – Kazahstan 22-20; România – Muntenegru 26-27; România – Ungaria 28-27; România – Rusia 18-27; România – Suedia 22-34; România – Japonia 20-37.

PS. Apropo, nu am auzit niciuna dintre handbalistele echipei mediocre (clasarea, fara punct, la mijloc, depasind si trupe amarate precum China, Argentina, Angola, aceasta, totusi, calificata la JO, Cuba, vreo 2-3 de mai sus, cu care ne-am mozolit in prima prima faza, Kazahstan, Senegal, asta inseamna) scancind o vorbulita despre necazul colegelor lor de la Brasov… Urate clipe mai traim, fetelor!

* PROGRAMUL TV, vineri, 13.12.2019:
07,30 Handbal F, CM Muntenegru-Suedia (locurile 5-6) Digi 1
10,30 Handbal F, CM Rusia-Olanda (semifinala 1) Digi 1
13,30 Handbal F, CM Norvegia-Spania (semifinala 2) Digi 1
18:00 Baschet M SCM Timișoara – Steaua Digi 4
20:30 Fotbal, Liga 1 Dinamo – Sepsi Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:30 Fotbal, Bundesliga Hoffenheim – Augsburg Digi 3
21:45 Fotbal, Ligue 1 Lille – Montpellier Digi 4
22:00 Fotbal, La Liga Alaves – Leganes Digi 2, Telekom 2, Look Sport