Echipa nationala de hochei pe gheata a Romaniei s-a calificat in faza a doua a precalificarilor olimpice, pentru Beijing-2022, dupa ce a castigat clar, cu 3 victorii la scor, grupa K a primului turneu, de inceput, de la Brasov, victoria de duminica seara, cu Islanda 10-1 (4-0, 4-0, 2-1), consfintind superioritatea gazdelor.

Golurile de duminica seara, consemneaza contul de FB al FRHG, au fost marcate de Borisenko (11’11”), Butocinov (16’01”), Peter B (17’32”, 19’37”), Molnar Zs (23’55”, 31’18”), Goga (29’04”), Iemelianenko (37’33”), Fodor (45’53”), Kiricenko (51’16”), acest succes venind dupa 18-2 cu Kirghistan si 15-0 cu Israel.

Meciul cu Islanda era cel mai dificil, ba chiar se parea ca hocheistii nostri l-au abordat prudenti, dupa ce cu 2 ani in urma, la Galati, in Divizia IIA a CM islandezii obtinusera victoria, cu 2-0.

Nu a mai fost cazul acum, Romania, locul 27 in ierarhia mondiala, potrivit site-ului federatiei internationale, urmand sa evolueze in continuare pentru calificarea in turul 3 preliminar al turneului preolimpic, la Nottingham, impotriva Marii Britanii, Estoniei si Ungariei, in grupa J.

Dupa cum vedeti, la hochei pe gheata lucrurile sunt complicate, ierarhiile greu de rasturnat, dar aceasta si pentru ca federatia mondiala este foarte bogata, gratie veniturilor de la grupele mari, dar si din competitiile nord-americane, asa ca poate ajuta la organizarea multor turnee de-a lungul sezonului.

* Dupa cum v-am mai spus inca de ieri, jucatoarele romance de tenis vor evolua la un ultim turneu anul acesta, incepand de luni, la Limoges, in Franta, un turneu WTA de 125.000 euro, prima dintre cele 3 inscrise evoluand maine: Sorana Cirstea-Tatiana Maria (Germania, nr. 87 WTA).

Ana Bogdan, recenta castigatoare a turneului de 100.000 dolari de la Dubai, gratie caruia a urcat acum pe 105, va avea o adversara apropiata in clasament, pe olandeza Arantxa Rus (93). In schimb, Monica Niculescu a fost trasa la sorti in primul tur chiar cu detinatoarea trofeului, favorita 1, rusoaica Ekaterina Aleksandrova (42 WTA).

In programul primei zile figureaza, asadar, pe noul site al WTA doar Sorana Cirstea (74) dintre romance, iar turneul este bine garnisit, exact jumatate dintre jucatoarele de pe tablou, adica 16, fiind din prima suta mondiala, Limoges fiind, practic, ultimul turneu in care pot fi adunate punctele pentru sezonul dur care incepe in ianuarie, dar mai ales pentru prezenta direct pe tablou la primul turneu de Mare Slem al anului, Australian Open.

* Cu 7 luni inainte de termen, organizatorii Jocurilor Olimpice de vara de la Tokio au facut inaugurarea Stadionului national, unul nou-nout, de 68.000 de locuri, care a costat 1,29 miliarde de euro, aceasta si pentru ca a fost nevoie si de dezafectarea arenei care a gazduit intrecerile JO din 1964!

Dar si pentru ca s-a insistat pe o arhitectura specific locala, precum si in doar 3 ani. Lucrarile au inceput in decembrie 2016, cu un an intarziere, din cauza unor probleme de costuri ale proiectului initial, prea avangardist, al anglo-irakianului Zaha Hadid, respins de primarie si guvern!

Dotarea este de exceptie, asigurand, la 40 grade ambientale, o temperatura constanta de circa 21 grade, gratie celor 185 imense ventilatoare si 8 vaporizatoare integrate in constructie.

Si un fapt divers absolut fermecator: sprinterul jamaican Usain Bolt va fi primul sportiv care va alerga pe pista stadionului, pe 21 decembrie, aici urmand sa fie intrecerile de atletism (fara maraton si mars, programate la Sapporo), ceremoniile de deschidere si inchidere si cateva meciuri de fotbal. Prima competitie oficiala va fi gazduita pe 1 ianuarie, finala editiei 99 a Cupei Imparatului la fotbal.

* PROGRAMUL TV, luni, 16.12.2019:
13,00 Fotbal – Tragerea la sorti a cupelor europene Digi 2, Telekom 1
18,30 Baschet M – Pitesti-Craiova Digi 3
20:00 Fotbal, Liga 1 CFR Cluj – Astra Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A Cagliari – Lazio Digi 2, Look Sport, Telekom 2
21,45 Fotbal, Premier League Crystal Palace-Brighton Eurosport