* Una dintre cele mai complete anchete de sfarsit de an pentru sportul mondial, cel al agentiei poloneze de presa PAP, care de 62 de ani cere voturile colegilor de la agentiile importante pentru desemnarea celui mai bun sportiv european al anului l-a desemnat pentru 2019 pe campionul mondial de F1, britanicul Lewis Hamilton.

La ancheta participa 36 de agentii de presa, lista fiind deschisa de AFP (urmata de AGERPRES, astfel ca am votat si eu de vreo 25-30 de ori), iar specificul muncii de agentie, cu relatari din toate sporturile, da un alt unghi de vedere, mai larg, cred eu, pentru acoperirea cat se poate de obiectiva a eroilor sportului.

In aceste conditii, faptul ca Romania a avut de 2 ori nr. 1 in anul respectiv da masura valorii sportului romanesc din ultimii 62 de ani (acum nici nu ne apropiem de locul 20, ultimul consemnat de comunicatul aparut si pe site-ul AIPS24Media), laureatele fiind Nadia Comanec in 1976 si Gabriela Szabo in 1999.

Dupa cum ati observat, aceasta ancheta are un singur prim loc, Lewis Hamilton, care a devenit pentru a 6-a oara campion mondial in Formula 1, in ancheta fiind urmat de tenismanul spaniol Rafael Nadal si de schiorul alpin austriac Marcel Hirscher. Interesant este ca primul fotbalist este abia pe 6, olandezul Virgil van Dijk, adica se respecta intrucatva si optiunile pentru Balonul de aur, fundasul central de la Liverpool fiind devansat in acea ierarhie de un… argentinian, Leo Messi.

* Intr-o ancheta chiar mai veche, cu 12 ani, decat cea a PAP, Campionul campionilor stabilit de L’Equipe in 1946, in care sunt declarati cei mai buni sportivi din lume in 2019 la baieti si fete s-a soldat tot cu alegeri “nefotbalistice”, fiind desemnati tenismanul spaniol Rafael Nadal, pentru a 4-a oara laureat de cotidianul parizian, respectiv Simone Biles, gimnasta americanca pentru a treia oara prima din lume pentru cel mai bun ziar sportiv din lume.

As semnala si faptul ca, practic, la masculin, singura ierarhie in care pot face comparatii, pentru ca la fete avem de-a face cu nr. 1 extra-european, practic Rafa Nadal si Lewis Hamilton au schimbat locurile, britanicul fiind al 2-lea, in timp ce Marcel Hirscher este tot pe 3!

* PROGRAMUL TV, sambata, 28.12.2019:
11:05 Schi Alpin Cupa Mondială: Lienz, Austria Eurosport
13:35 Schi Fond Cupa Mondială – Turul de schi Eurosport 2
14:30 Fotbal, Premier League Brighton – Bournemouth Eurosport
17:00 Baschet M U-BT Cluj-Napoca – BC CSU Sibiu Digi 2
19:00 Baschet M Steaua – Dinamo Știința Digi 2
20:30 Fotbal, Serie A Rezumatul turului Digi 1
21:45 Fotbal, Premier League Burnley – Manchester United Eurosport