Un comunicat de ultima ora, dat de Agentia mondiala antidoping chiar sambata, 28 decembrie, si preluat de excelentul site specializat insidethegames.com, ne-a readus in memorie faptul ca scandalul cel mai mare, autofaultul specific romanesc din sportul anului 2019, cel al PRESUPUSULUI dopaj al handbalistelor de l a Corona Brasov, cu laser intravenos (cum o fi aia, nu ni se spune!!!), a fost acoperit cu o groasa patura de nepasare, nesimtire de-a dreptul.

Inainte de a va da cateva elemente din raportul Agentiei mondiale antidoping (WADA/AMA), iata situatia in acest moment in cazul care ne arde pe noi si care a contribuit din plin la o comportare mediocra a echipei natiionale de handbal la Mondialele din Japonia, incheiate cu o infrangere rusinoasa!

Asadar, pe site-ul oficial al Agentiei nationale antidoping, absolut nimic, de pe 19 noiembrie, cand se anunta existenta unui caz de PRESUPUS TRATAMENT DE MANIPULARE SANGUINA, prin asa-numita metoda de manipulare sanguina cu laser intravenos (un medic mi-a spus ca prin interventiile neinvazive cu laser se poate opri, de pilda, inmultirea hematiilor, or scopul manipularilor sanguine este, practic, exact pe dos – cresterea numarului acestora, adica a hematocritului).

Asadar, de atunci, nimic, mormant din partea ANAD, singurele reactii fiind suspendarile pana la lamurirea cazului. Care, din cate vad din comunicatul WADA, inclusiv anexele, nici nu a iesit din birourile si laboratoarele noastre! Unde nu stiu ce se face, s-o fi taiat porcul, or fi pus de piftie!

Cert este ca, dupa cum scrie WADA: “SPORTIVII ITALIENI SUNT RESPONSABILI DE CELE MAI MULTE VIOLARI ALE REGULILOR ANTIDOPING FATA DE ORICE ALTA TARA”, citez:

“Sportivii italieni au fost responsabili de cele mai multe violari confirmate ale regulilor antidoping (ADRVs), potrivit unei noi statistici facute public de World Anti-Doping Agency (WADA), cu un total de 171, mult in fata Frantei – 128 si SUA – 103. Rusia este pe 5, cu 82 cazuri, imediat dupa Brazilia, cu 84”.

Aici se impune o precizare: Rusia este pedepsita cu eliminarea de la JO-2020 si JO-2022, precum si de la alte mari competitii din cauza falsificarii probelor si raportarilor vadit mincinoase, mai ales ca si cazurile contabilizate aici trebuie luate sub beneficiu de inventar… Apropo, CIO va aproba masura cerut de Executivul WADA acum, in cateva zile, in ianuarie 2020, cu prilejul Jocurilor olimpice ale tineretului de la Lausanne.

Reiau din comunicat: “Pe discipline sportive, bodybuilding are cel mai mare numar de ADVRs comise, cu 266, in fata atletismului – 242: urmeaza ciclismul – 218, haltere – 123 etc. In aceste date nu se tine la socoteala numarul de probe luate in fiecare caz. (…).

Directorul general al WADA (foto gettyimages, reprodus de site-ul citat, in dreapta) Olivier Niggli subliniaza faptul ca aceste controale au avut un impact pozitiv, dovada fiind faptul ca la contraexpertiza au fost confirmate doar 53 la suta din analizele primare, ceea ce demonstreaza ca tratarea cu prudenta si inteligenta a fiecarui caz este deosebit de importanta…

Si astfel, ma intorc la situatia dramatica a brasovencelor noastre, unde numai de inteligenta nu s-a dat dovada, ba chiar s-au incalcat reguli elementare, cum ar fi dezvaluirea numelui sportivilor inainte de incheierea analizelor. Ca sa nu vorbim ca, iata, am intrat din plin in a doua luna si nu exista nici o luare de pozitie din partea unui organism condus de un fost arbitru de fotbal. Organism al carui laborator dubios abia a fost reacreditat…

Ceea ce ramane este situatia ambigua, pata neagra pe cariera unor tinere, unele adolescente (2 minore, dar nimeni nu s-a sinchisit, decat dupa proteste ale parintilor, de asta), poate chiar incheierea unor astfel de activitati. Ca avem si multi sportivi de performanta in tara…

Iar eu revin si revin si revin cu intrebarea: este sau nu metoda interzisa, este sau nu doping? Si, la urma-urmei, de ce la handbal si nu si la hochei pe gheata (si unii hocheisti au facut tratamentul respectiv si joaca bine-mersi)?