La incheierea unui an sportiv, 2019, cu multe bune, dar si destule rele, precum si in preajma altuia, 2020, olimpic, de care se leaga multe sperante, profilandu-se, insa, si unul al multor confuntari si destule ingrijorari, presedintele Asociatiei Internationale a Presei Sportive (AIPS), Gianni Merlo, atrage atentia intr-un editorial pe site-ul oficial al organizatiei asupra pericolelor principale care pandesc acest domeniu imens, inclusiv financiar, sportul, si anume rasismul, dopajul si trucarea meciurilor, evident pentru pariuri.

Editorialul este insotit de fotografia pe care o vedeti, realizata de Carlo Pozzoni, instantaneu de la premiile AIPS de anul trecut, cand Anas Arameyaw Anas a fost recompensat pentru investigatia sa curajoasa privind coruptia din fotbalul african, fiind nevoit sa-si ascunda figura pentru a nu fi asasinat…

Iata, asadar, cateva extrase din editorialul lui Gianni Merlo:

“In lumea sportului, 2020 a fost promovat de CIO ca o etapa de reforma. Acest lucru ar trebui să schimbe direcția multor inițiative si, în același timp, să curețe lumea sportului, care suferă de poluare la fel ca mediul, ceea ce duce la scenarii dramatice și întunecate.

Medicină – Agenda 2020 ar trebui să fie un medicament bun, antidotul corupției sub toate formele sale și un tonic pentru a restabili forta intr-un trup slabit. Da, marile organizații sportive se bucură în prezent de bogăție și se misca in largul lor, dar par, de asemenea, uriași cu picioare de lut, deoarece fără onestitate intelectuală sportul riscă să se îndrepte spre eșec.

Rasism – din păcate, rasismul, în loc să se micșoreze, crește într-o manieră anormală și neașteptată, ajutat de ignoranța creată de așa-numitul New Media. Este îngrijorător, deoarece este în continuă expansiune. De multe ori mass-media au subestimat acest fenomen aberant și este necesar să luăm acum o poziție clară și puternică. Nu a mai rămas mult timp, deoarece cultura rasismului poate distruge toate lucrurile bune pe care sportul le-a construit de-a lungul unui secol.

Onestitate – Continuăm să ne întrebăm de ce este atât de dificil să devenim conducatori onești. Mulți răspund că suntem cu toții copii ai unei societăți care adoră trucurile și încearcă să supraviețuiască prin mijloace nesănătoase, pentru că este mai ușor să treci mai departe cu ajutorul unui subterfugiul și apoi să spui ‘dar toți ceilalți fac asta…’

Manipulare – Acum există încă lupta împotriva dopajului pentru a ține linia, dar între timp uităm să verificăm cât de mult se extinde manipularea rezultatelor și devine dominanta in depistarea dopajului.

Delegitimare – În această panoramă cu siguranță neplăcută, noi, jurnaliștii trăim într-o incertitudine, deoarece nu am asimilat pe deplin noul sistem de muncă. Suntem atacați din mai multe părți, deoarece tsunami-ul fake news a fost creat în mod as spune chiar creativ, pentru a delegitima munca noastră și credibilitatea noastră. Publicul este dezorientat și din acest motiv trebuie să rezistăm și să revenim la lupta, cu onestitate profesională. Ar fi greșit să renunți, pentru că mințile din spatele tsunami-urilor false vor să creeze un deșert intelectual care să fure visurile tinereții. Cuvântul potrivit este rezistență.”

La sfarsit, Gianni Merlo simte, se pare, nevoia unui ton mai optimist, amintind, implicit ca presa sportiva exista inca in forme remarcabile, iar acest lucru se poate vedea si prin succesul, de participare, in primul rand, al celui mai apropiat eveniment din viata breslei.

“Premii – Într-o lună vom sărbători a doua ediție a AIPS Sport Media Awards la Budapesta, care a avut un mare succes și trebuie să spun că mesajele primite au fost excelente. Exact acest lucru mă face să fiu optimist pentru viitor, rezistența vine și de aici, din dorința de a demonstra că este posibil să facem jurnalism sportiv serios și de calitate.”