Ca in fiecare an, forul tenisului feminin mondial reaminteste recordurile pe care noul sezon le are in fata, “de batut”, dar eu as incepe cu unul care pur si simplu va fi spulberat – cele mai multe saptamani in TOP 10, detinut deja de romanca SIMONA HALEP, care completeaza acum a 310-a saptamana in aceasta postura.

Este un record, sa nu spun vorba mare, care nu cred ca va putea fi batut vreodata… Doar Simona Halep il va duce mai departe, intr-o zona care il face si mai greu de atins, pentru ca actualul nr. 4 mondial, care a ajuns in primele 10 acum aproape 6 ani, zi pe zi, pe 27 ianuarie 2014, este urmata in aceasta ierarhie a constantei la cel mai inalt nivel de americanca Venus Williams, aflata abia la borna 293!

Iar acum, intru in plin in materialul difuzat de WTA privitor la recordurile de depasit in 2020, pentru ca prima afirmatie este legata de varsta de 40 de ani, pe care o va implini in 2020 chiar Venus Williams, in iunie, ea detinand de asemenea si recordul unei jucatoare aflata inca in activitate la 20 de ani de la primul titlu de Mare Slem din cariera – Wimbledon-2000. Acum se afla in fata celui de-al 50-lea trofeu din cariera!

Dar, iata, constata WTA, 40 de ani este si intervalul trecut de la ultima victorie finala la Wimbledon obtinuta de o mamica, isprava australiencei-aborigene Evonne Goolagong, in 1980. Ea a deschis o serie de 8 mame care s-au impus in diverse turnee din circuit, Selena Williams si Victoria Azarenka, singurele care au participat si la celebrul Champion’s Dinner de la Wimbledon cu bebelusul in preajma…

De asemenea, se intreaba WTA, canadianca de origine romana Bianca Andreescu, la 19 ani cea mai tanara castigatoare a US Open in 2019 poate deveni si prima teenage champion la Australian Open in acest Mileniu? Greu de crezut, pentru ca vestile de la Bianca nu sunt prea bune, ea nefiind inca deplin refacuta fizic…

In 2020, celebram fix 50 de ani de cand o alta australianca, Margaret Court, incheia anul cu un Mare Slem, adica trofee la toate cele 4 turnee majore in acelasi an. Atunci,  in 1970, circuitul era la inceput, ceea ce nu a impiedicat-o pe Margaret Court sa reuseasca un record inca nebatut – 24 turnee de Mare Slem in palmares, iar 2020 ar putea fi cel in care ii poate egala performanta Serena Williams, care acum are… 23!

Vom aniversa, totodata, in 2020, exact jumatate de secol de cand Original Nine (cum sunt numite cele 9 creatoare ale WTA, pe care le voi enumera mai jos, care au participat cu cate… 1 dolar aport asociat pentru a da nastere uneia dintre cele mai profitabile afaceri din lume) au cerut premii egale intre barbati si femei in circuitele profesioniste.

Iata pentru aducere aminte istoricul Original Nine: Billie Jean King, Rosie Casals, Nancy Richey, Julie Heldman, Valerie Ziegenfuss, Judy Dalton, Kerry Melville Reid, Peaches Bartkowicz si Kristy Pigeon.

In 2020 vom avea, stim prea bine, mai ales ca suntem direct interesati chiar in acest sport, Jocurile Olimpice, iar aceasta aduce in atentie recordul de 5 medalii de aur detinute la competitia polisportiva suprema de surorile Venus si Serena Williams. Cele 2 au cate un titlu la simplu si 3 la dublu la JO.

O alta legenda a tenisului feminin, Martina Navratilova, va sarbatori in vara lui 2020 trei decenii de la titlul la Wimbledon (in foto, ultima sa urmasa, Simona Halep, mor de placere sa dau poza asta!), americanca de origine ceha avand 9 trofee la simplu pe terenurile de la All England Club. Aceste 9 titluri la simplu reprezinta recordul absolut, barbati si femei laolalta, intrucat Roger Federer, care are 8 succese, a trecut atat de aproape, la un super-tiebreak, de cifra suprema anul trecut, in finala de basm cu Novak Djokovic.

Tot acum 30 de ani, in 1990 asadar, Monica Seles devenea la 16 ani, cea mai tanara castigatoare la Roland Garros, totodata si cea mai tanara campioana de turneu de Mare Slem din istorie. In finala, Seles a invins-o pe Steffi Graf.

In fine, Serena Williams detine, la 38 de ani, recordul de cea mai varstnica invingatoare intr-o finala de Mare Slem, performanta reusita in 2017, la Australian Open, cand avea “doar” 35 de ani. Ca si in cazul Simonei Halep, care detine recordul descris in primele randuri si care tine tot de longevitate, doar Serena poate dobori in 2020 acest record.

Gata, la treaba, tinte sunt destule, iar pe 6 ianuarie incep, ploaie, turneele, la Antipozi in principal (Hobbart, Adelaide, cu Simona Halep), dar si Shenzhen. Alt an plin…