In ziua a 10-a a Jocurilor Olimpice de iarna pentru Tineret de la Lausanne, delegatia Romaniei a dat lovitura, campineanca Georgeta Popescu cucerind medalia de aur la monobob, proba al carui palmares l-a inaugurat si care va fi inscrisa oficial, pentru prima oara, si la JO din 2022, de la Beijing, unde tanara antrenata de Cezar Popescu poate spera la o comportare pe masura traditiei acestui sport in tara noastra.

Mai intai, insa, informatiile de la Lausanne, unde, inspiratie, cu o zi in urma, Georgeta Popescu, ca si ceilalti membri ai delegatiei tinerilor sportivi romani, au fost vizitati si salutati de presedintele CIO, Thomas Bach (care si duminica a stat pe marginea pistei de bob de la Saint Moritz), insotit de printul Albert de Monaco, de Octavian Morariu, reprezentantul roman in CIO, presedintele COSR, Mihai Covaliu, si secretarul general George Boroi, ca si de presedintele federatiei de specialitate, Ivo Feriani.

Ei bine, plecata cu numarul 4 de concurs, Georgeta Popescu s-a instalat temeinic in frunte inca dupa prima mansa, fiind inregistrata in 1’13″40/100, dupa care a castigat si mansa a doua, cu un timp aproape similar – 1’13″44/100, cucerind detasat titlul suprem al tinerilor olimpici, cu timpul total de 2’26″84/100 dupa doua coborari splendide, cu 129 km/h!

Batalia s-a dat, la cutite, de fapt la o sutime, pentru celelalte locuri pe podium, la distanta mare, de peste o jumatate de secunda, enorm in aceasta disciplina, de invingatoare, argintul revenind sportivei Viktoria Cernanska, din Slovacia, cu timpul total de 2’27″35/100, iar bronzul – germancei Celine Harms – 2’27″36/100.

In aceasta finala, Romania a mai avut o reprezentanta, pe Antonia Sarbu, din Valenii de Munte, care a ocupat la final locul 13, in 2’30″71/100.

Astfel, cu 3 zile inainte de incheierea intrecerilor, Romania a adunat, deja, un bilant remarcabil pentru sportul nostru olimpic in disciplinele de iarna – acest stralucitor aur, precum si un bronz, la patinaj viteza, obtinut de Ramona Ionel.

Interesant este ca ambele noastre medaliate sunt nascute la doar 4 zile distanta una de cealalta, in 2002, Georgeta pe 13 aprilie, iar Ramona – pe 17 aprilie!