* Echipele de tenis de masa ale Romaniei si-au aflat adversarele din turneul preolimpic de la Gondomar (Portugalia), formatia feminina, de care ni se leaga multe sperante, alcatuita din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean si Irina Ciobanu (antrenor Viorel Filimon), campioana europeana en titre, urmand sa joace cu Italia in semifinale, in caz de victorie urmand sa se bata pentru locul la JO cu invingatoara dintre Suedia si India.

Dar si in caz de infrangere in finala turneului, perspectiva pe care nu numai ca nu o dorim, dar nici nu prea o vedem posibila, exista si un fel de repechage, in alt tablou din care fetele noastre pot ajunge, ca echipa, la Tokio. Ele ar trebui sa se simta ca acasa (la Dodean, casatorita cu un lusitan) in Portugalia, asa ca…

* Selectionata masculină, in progres vizibil in ultimii ani, cu Ovidiu Ionescu, Hunor Szocs, Rares Şipoş si Cristian Pletea (antrenor Andrei Filimon), va intalni Slovacia in semifinala, iar daca invinge disputa finala si locul pentru JO cu Franta sau Danemarca.

* Tristete mare in halterele romanesti, care, aproape sigur, nu vor putea avea niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Tokio, dupa ce a fost depistat si al 3-lea sportiv dopat la JO-2012, de la Londra, nimeni altul decat Gabriel Sancraian, care, va reamintesc, a fost prins si la editia urmatoare, de la Rio-2016, unde luase chiar bronzul, pe care l-a si pierdut. Asta dupa ce intre 2013 si 2015 fusese suspendat tot pentru stanozolol! Asa incepem sa ne dam seama de ce am ajuns in 15 ani la 20 de cazuri de dopaj in haltere…

Substanta gasita la trisori a fost acelasi stanozolol, steroid anabolizant, ca si in cazurile precedente de la Londra, Roxana Cocos si Razvan Martin, astfel ca s-a intrat sub incidenta “Deciziei de la Tbilisi”, care statueaza ca daca la o editie de JO o delegatie are 3 sportivi depistati dopati, tara respectiva va fi suspendata, evident in disciplina in cauza, 1-2 ani.

Asa au patit pana acum Moldova, cu 3 dopati in editie, Ucraina – 4; Armenia – 5; Azerbaidjan – 6; Belarus – 8; Russia – 10 si Kazakhstan – 10. Sub aceeasi sabie a lui Damocles sunt si Albania, Uzbekistan si Georgia, care au cate un singur caz confirmat la contraexpertiza, dar se afla, ca si Romania in procedura pentru alte cel putin 2 analize B la control.

Spuneam ca este ca si in cazul Romaniei pentru ca decizia din capitala gruzina nu este inca aplicabila pentru noi, la Cocos si Sancraian fiind in situatia contraexpertizei si, ca o ultima instanta, apel la TAS. Pentru a putea avea, totusi, 2 halterofili (nu mai multi oricum) la Tokio sansa este ca ambele “prelungiri” (analiza B si TAS) sa depaseasca data debutului JO-2020. Slabe sperante…

Plus ca se pune sub semnul intrebarii si gazduirea CM-2020 de juniori, in Romania, tara care a inlocuit Egiptul, suspendata… pentru dopaj! Ce sa mai spui?

* Australia merge spre normalitate, acesta este primul lucru care mi-a venit in minte cand am vazut ca s-a disputat prima etapa a Turului ciclist Down Under, prima cursa pe etape WorldTour din sezonul international, incheiata la sprint la Taununda cu victoria irlandezului Sam Bennett, de la Deuceuninck-QuickStep, in 3h28’54”.

Ca de obicei, a fost o manevra tactica de clasa a echipei belgiene, care l-a luat “in caruta” pe Bennett pe ultimul kilometru, scotandu-l la sprint pe ultimii metri, iar  irlandezul si-a concretizat forta superioara in fata belgianului Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) si a slovacului Erik Baska (Bora-Hansgrohe).

Pe locurile urmatoare, doi sprinteri atestati abia transferati la noile lor echipe, Elia Viviani, italianul fiind din acest an la Cofidis, si germanul Andre Greipel, acum la Israel Start-Up Nation.

* PROGRAMUL TV, miercuri, 22.01.2020
02,00 Tenis, Australian Open Eurosport, Eurosport 2
10:15 Tenis Australian Open Eurosport, Eurosport 2
13:00 Fotbal, Cupa Turciei Kașimpașa – Alanyaspor Look Plus
16:00 Fotbal, Cupa Turciei Goztepe – Antalyaspor Look Plus
17:00 Handbal M, CE 2020 Croația – Spania Look Sport, Digi 2
19:00 Baschet M CSM CSU Oradea – U-BT Cluj-Napoca Digi 4
19:15 Handbal M, CE 2020 Slovenia – Norvegia Look Sport, Digi 2
19:30 Fotbal, Cupa Turciei Beșiktaș – Erzurumspor Look Plus
21:30 Handbal M, CE 2020 Germania – Cehia Digi 2, Look Sport
21:45 Fotbal, Cupa Italiei Juventus – AS Roma Look Plus