In Monitorul oficial a aparut, marti seara, o decizie a primului ministru prin care s-a decis constituirea unui grup de lucru ministerial in domeniul antidoping, acesta fiind format din secretari de stat de la MTS, Ministerul Sanatatii si de la Agentia Nationala Antidoping (ANAD), coordonat la varf, dar si la secretariatul tehnic, de MTS.

Decizia are nr. 75/21.01.2020 si o reproduc in intregime, nici nu-i lunga, pentru ca prea ne-am obisnuit sa facem un fel de telefonul fara fir, de ajung la receptorul final alte alea. Apoi va spun ce inteleg eu de aici, mai ales ca la sfarsitul acestei luni se anunta un audit de la Agentia Mondiala Antidoping (WADA).

Articolul 1
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii se constituie Grupul de lucru interministerial în domeniul anti-doping, având ca scop o mai bună cooperare între autorităţile şi instituţiile publice, în vederea prevenirii, depistării şi combaterii dopajului în sport, denumit în continuare Grupul de lucru, organism interministerial, cu rol consultativ, fără personalitate juridică.
Articolul 2
(1) Grupul de lucru este format din reprezentanţi la nivel de secretar de stat şi personal de specialitate din cadrul instituţiilor prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie, desemnaţi prin act administrativ al conducătorului instituţiei
(2) Coordonarea Grupului de lucru este asigurată de către reprezentantul Ministerului Tineretului şi Sportului.
(3) Secretariatul tehnic al Grupului de lucru este asigurat de către Ministerul Tineretului şi Sportului.
(4) La şedinţele Grupului de lucru pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai altor instituţii publice cu atribuţii în domeniu.
Articolul 3
Grupul de lucru are următoarele obiective principale:
1. monitorizarea verificării de către instituţiile publice abilitate a modului în care toate structurile sportive naţionale respectă obligaţiile prevăzute de Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza datelor şi informaţiilor furnizate de instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii fenomenului de dopaj în sport;
2. identificarea serviciilor medicale efectuate în unităţile sanitare din România care presupun realizarea tratamentelor medicale de terapie intravenoasă cu laser şi a altor proceduri medicale interzise de Agenţia Mondială Anti-Doping;
3. analiza rezultatelor investigaţiilor efectuate la furnizorii de servicii medicale din România care oferă proceduri şi tratamente medicale de terapie intravenoasă cu laser interzise de Agenţia Mondială Anti-Doping;
4. formularea de propuneri pentru modificarea legislaţiei specifice, în scopul valorificării şi implementării rezultatelor activităţilor prevăzute la pct. 2.
Articolul 4
Grupul de lucru se reuneşte în şedinţe ordinare lunare sau, ori de câte ori este necesar, în şedinţe extraordinare.

Acum sa va spun ce inteleg eu din aceast document oficial, sa traduc, ca sa zic asa, si, credeti-ma, am destula experienta pentru a putea citi corect asemenea acte normative.

In primul rand, este vorba de un raspuns direct la modul catastrofal in care a fost gestionat de catre manageriatul ANAD (sa nu confundam laboratorul, unde a fost confirmata acreditarea de catre WADA, deci totul este in regula) a cazului Corona Brasov, mai clar al handbalistelor, “demascate” ca ultimii oameni, desi exista prevederi clare in regulamentele internationale ca identitatea unui sportiv reclamat, suspect sau doar banuit nu este dezvaluita decat in momentul in care exista o analiza, de laborator sau administrativa, a cazului respectiv.

Asa ca guvernul a luat decizia sa creeze un organism tripartit cu specialisti de la MTS si MS, pentru a superviza activitatea ANAD din punct de vedere al aplicarii intocmai a procedurilor si pentru a combate, obiectiv (mie cazul handbalistelor mi s-a parut, cum spunem noi in presa, “servit”, pentru ca la hochei sportivii de la Corona care au facut acelasi tratament au jucat bine mersi la Mondiale, la 10 zile de la “bomba” aruncata in picioarele sportului romanesc).

Doua precizari sunt importante: din cei 3 demnitari care alcatuiesc grupul interministerial respectiv, coordonarea, dar si secretariatul tehnic sunt incredintate reprezentantilor MTS. Dar si ordinea citarii organismelor care trebuie sa intre in grup este semnificativa – MTS, MS si, la urma, ANAD. Ultimul fiind un organism care nu a mai scos nici pas din noiembrie anul trecut. Poate acum, dupa auditul efectuat de Agentia Mondiala Antidoping.

In fine, nu pot sa nu regret faptul ca in sportul nostru a inceput sa faca “legea” turnatoria, poate va amintiti ce ni s-a intamplat si la kaiac-canoe, sport in care Romania nu a avut reprezentanti la JO Rio-2016! Acum nu vom avea nici handbal? De urmarit, situatia devine chiar interesanta!

Evident, si dezastrul de la haltere, unde cel mai probabil vom fi suspendati de la JO-2020, trebuie sa constituie un ultim semnal de alarma, prea au fost 20 de cazuri de dopaj dovedite si rasdovedite in ultimul deceniu!