* In conditiile in care Simona Halep, Irina Begu si Monica Niculescu au declinat prezenta in echipa de Cupa Federatiei, din cauza noii formule, cu turneu final si programata in aprilie, in plin sezon pe zgura extrem de important, capitanul-nejucator a convocat pentru meciul cu Rusia (7-8 februarie la Cluj) pe Ana Bogdan (98 WTA), debutantele Irina Bara (160) si Gabriela Ruse (183), precum si, pentru dublu, Raluca Olaru si Jaqueline Cristian, ultima tot in premiera.

Segarceanu a declarat ca intelege dorinta celor mai bune jucatoare romane de a se menaja si de a-si urmari propriile interese. De fapt, cum spuneam, este vorba de o formula, cu acel turneu final programat hodoronc-tronc, aproape de mijlocul anului (la Budapesta), care incurca toate calculele jucatorilor de top.

“O să fie un meci foarte greu şi din păcate nu am putut să aducem la lot cele mai bune jucătoare. Pentru mine este o dezamăgire că nu avem cea mai bună echipă, dar trebuie să înţelegem că tenisul este în primul rând un sport individual, iar jucătoarele trebuie să-şi vadă de propriile interese, să-şi vadă de carieră şi să se menajeze”, a spus căpitanul nejucător.

“Pe de altă parte, avem acum un schimb de generaţii, pe care poate că îl făceam peste câţiva ani, şi mă bucur că o să putem testa o echipă mai tânără cu jucătoare care au deja experienţă internaţională şi este momentul să arate ce pot la echipa naţională”, a adăugat Florin Segărceanu.

Simona Halep, nr. 2 WTA, calificata in semifinale la Melbourne, a anuntat inca din în luna decembrie ca nu va juca in Fed Cup deoarece se concentreaza, tot pentru culorile Romaniei, pe participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, Irina Begu (nr. 77 WTA) şi Monica Niculescu (nr. 129 WTA) au declarat ca doresc sa se menajeze pentru a putea urca în clasament si a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, avand sanse considerabile pentru proba de dublu.

* In schimb, echipa Rusiei vine cu cele mai bune patru jucatoare la Cluj-Napoca, racheta lor nr. 1, prima in clasamentul WTA, Ekaterina Aleksandrova (locul 28), urmand sa debuteze cu acest prilej în echipa de Fed Cup a Rusiei.

Capitanul nejucator Igor Andreev le-a mai nominalizat pe Svetlana Kuznetova (53 WTA), pe Anastasia Pavliucenkova (30 WTA), sfertfinalistă la Australian Open, care au împreuna 33 de meciuri jucate pentru echipa Rusiei în Fed Cup, precum si pe Veronika Kudermetova (40 WTA) si Ana Kalinskaia (109 WTA). Kudermetova (28 WTA) şi Kalinskaia (79 WTA) sunt bine clasate si la dublu.