Pe o caldura sufocanta (38 de grade in aer), semifinalele probei feminine a Australian Open a favorizat jucatoarele de plan secund in acest moment, atat lidera mondiala, australianca Ashleigh Barty, cat si jucatoarea de pe locul secund in acest moment, romanca Simona Halep, fiind eliminate de Sofia Kenin (SUA) si, respectiv Garbine Muguruza (Spania), cu un scor identic, 7-6, 7-5.

Cu un parcurs excelent pana la aceasta penultima faza, Simona Halep a avut in fata o jucatoare mai putin uzata in ultimul timp, avantajata putin, cat sa se faca diferenta, si de iuteala mingilor la asemenea temperaturi. Fara discutie, meritul este al Garbinei Muguruza, care si-a valorificat perfect prospetimea, generala, dar si alonja (1,82 m), care i-a adus puncte mai “ieftine” direct din serviciu.

Dincolo, Simona Halep, care a facut, sa nu uitam asta, un turneu exceptional, a fost, in unele momente, lipsita de inspiratie, incercand sa joace prea mult pe contre-pied, arma care s-a dovedit tocita in fata unei adversare inspirate, mai in meci, cum se spune, joi. Si cu toate acestea, tot timpul confruntarea din cele doua a fost pe muchie de cutit, nu putine fiind momentele in care balanta se putea inclina in oricare parte.

Asa a fost in primul set, incheiat in prelungirile tie-breakului (10-8), cu revenirea Simonei Halep de la 3-5 la 5-5, pentru ca in setul secund, care s-a dovedit decisiv, sa vina randul romancei sa fie egalata la 5, tot de la doua ghemuri distanta, pentru a ceda in cele din urma dupa 2h07′ de disputa stransa, in care s-a impus jucatoarea mai calma, mai concentrata pe propriul joc. Mai inspirata, in cele din urma.

In deschiderea reuniunii, gazdele, care nu mai vazusera o reprezentanta a Australiei in semifinale din 1984, au sperat pana in ultimul moment ca lidera mondiala, Ashleigh Barty, sa ajunga in ultimul act. N-a fost sa fie, Sofia Kenin, americanca de origine ruseasca, 21 de ani, rezidenta tot intr-o zona torida si umeda, Miami (Florida) castigand, cum spuneam, 7-6 (6), 7-5, dupa 1h49′.

De fapt, cele doua semifinale au fost aproape copy-paste, nu numai ca scor, dar si ca desfasurare, ca si Simona, Barty avand de mai multe ori momente (la 3-2 si 2 mingi de break in primul set, de pilda, cand a ratat desprinderea), astfel ca ne intoarcem la clasici, la Toma Caragiu, “C-asa-i in tenis”.

Sau la Scarlett O’Hara din “Pe aripile vantului”: “Si maine e o zi…”.