In sfarsit, talentul tanarului tenisman dinamovist (sefa sectiei tenis la club, Diane Samungi) s-a implinit in proba lui favorita (pana acum), cea de dublu, castigand un titlu important – cel de dublu la juniori la Australian Open, dupa ce el si colegul elvetian Leandro Riedi au invins in finala cuplul Mikolaj Lorens (Polonia)/Karlis Ozolins (Letonia) cu 6-7 (8-10), 7-5, 10-4!

Romanul mai are un an de juniorat (la 17 ani) (in timp ce coechipierul lui, cu care a format perechea favorita nr. 5, Riedi are 18 ani), iar dupa declaratiile fostei campioane Diane Samungi are o marja de progres importanta, pentru ca iubeste tenisul, abia poate fi scos de pe teren…

Sta bine si cu nervii, de vreme ce in primul set el si coechipierul pareau ca s-au desprins in invingatori, conducand cu 4-2 si 5-3, dar au pierdut in tie-break, in prelungirile acestuia, cu 10-8! Nu s-au lasat, desi perechea polono-letona, favorita 6, a opus o dura rezistenta, ajungandu-se, cap la cap, la 5-5, cu un nou moment de cumpana, cand Ionel si Riedi, condusi cu 30-0, au reusit break-ul.

Iar finalul cu super-tiebreak, castigat clar, cu 10-4, a fost dovada fortei de revenire, dupa 1h28′ noii campioni de juniori ai Australian Open numindu-se Nicholas David Ionel si Leandro Riedi.

Trebuie spus ca juniorii romani nu mai reusisera un titlu la un turneu de Mare Slem din 2014, cand, la Roland Garros, unde s-a impus perechea Ioana Ducu şi Ioana Loredana Roşca, o finala cu CiCi Bellis (SUA)/Marketa Vondrousova (Cehia). Daca ne uitam atent unde sunt romancele si unde au ajuns invinsele lor de acum 6 ani ne putem pune intrebarea cum au fost ajutate – daca au fost… – invingatoarele de atunci si cum au facut federatiile invinselor pentru jucatoarele lor, pana acum, cand au ajuns in primele 50 in lume…

In fine, sa speram ca acum noul campion va fi inconjurat cu mai multa grija, sprijinit cu adevarat, pentru ca dovedeste si oarece constanta, dupa ce si anul trecut a facut un turneu de Mare Slem reusit, la US Open calificandu-se in semifinale, tot la dublu, alaturi de polonezul Wojciech Marek!

FOTO: Poza de la semifinala de joi, de pe contul de twitter al elvetianului…

LE: Iata o informatie de ultima ora, de pe FB: “Participarea lui Nicholas David Ionel la Australian Open a fost finanțată de către COSR.” Excelent, dar FRT si MTS unde sunt?