* Dupa unul dintre cele mai “destepte” meciuri de tenis pe care le-am vazut in viata mea, cu mingi pregatite, strategii si tactici, dar si executii de mare clasa, sarbul Novak Djokovic a castigat finala Australian Open cu austriacul Dominic Thiem, cu scorul de 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4, intrand pentru a 8-a oara in posesia trofeului de la Antipozi, record, prin care duce totalul turneelor de Mare Slem din cariera la 17!

Cu acest succes, obtinut in fix 4 ore de joc, Djokovic a preluat primul loc in ierarhia ATP, merituosul finalist Thiem apropiindu-se de podium, pe locul 4 de luni, la doar 85 puncte de Federer. Repet, a fost o finala pentru iubitorii cei mai statornici ai tenisului, iar cea mai buna postura pentru a te delecta cu aceasta memorabila finala a fost cea de neutru, privind jocul doar in latura sa estetica, de istetime si pricepere duse la apogeu.

Cu 2,7 milioane de dolari, Novak Djokovic se apropie de 150 milioane castigate din doar din premii in cariera, iar cu cele 2000 de puncte v-am spus deja ce castiga – postura de lider mondial, din nou!

* Andrea Miklos este pe cale sa prinda lotul olimpic de atletism, apropiindu-se, cu timpul de 52″45/100, cu care a obtinut victoria in proba de 400 m in concursul de la Viena, de realizarea baremului de calificare pentru Tokio-2020. Ar mai avea o secunda pana acolo, dar faptul ca sezonul se afla abia la inceput, iar Miklos si-a imbunatatit, pentru a doua oara intr-o saptamana, recordul personal da dreptul la optimism.

* Conducerea Federatiei thailandeze de haltere a demisionat in bloc, in urma dezvaluirilor din documentarul televiziunii publice germane ARD, despre care va aminteam cand scriam de indepartarea pentru 90 de zile a presedintelui IWF, Tamas Ajan, cetatean ungar nascut la Gherla in urma cu 81 de ani.

In ancheta amintita, “Secret Doping – the Lord of Lifters”, apare un interviu cu camera ascunsa realizat de un redactor german, care a vorbit cu halterofilul thailandez Siripuch Gulnoi, acesta recunoscand ca s-a dopat, cu substante interzise. Gulnoi a cucerit la JO-2012 de la Londra medalia de bronz, ce sa vezi, ca si romanul Sancraian, care a si fost suspendat pe viata!

De altfel, Comitetul International Olimpic a si extins ancheta vizand conducerea federatiei internationale, pentru ca exista si elemente de coruptie si manipulare a unor conturi de milioane de dolari, bani platiti-incasati tocmai pentru a ascunde fenomenul cvasi-generalizat al dopajului in acest sport. Evident, pe faza se afla si Agentia Mondiala Antidoping.

* Ciclistul ceh Zdenek Stybar (Deceuninck QuickStep) a castigat a 6-a etapa (penultima) a Turului San Juan, în lungime de 174 km, incheiată sambata pe autodromul din El Villicum (vestul Argentinei). In clasamentul general, belgianul Remco Evenepoel (Deceuninck QuickStep) continua sa conduca, fiind, practic, castigator al cursei de WorldTour, la doar 20 de ani, fiind urmat la 33 de secunde de italianul Filippo Ganna si la 1’01” de spaniolul Oscar Sevilla.

* PROGRAMUL TV, luni, 03.02.2020:
18,25 Handbal M Dobrogea Sud-Dinamo TVR 1
19:00 Baschet M Steaua – CS SCM Timișoara Digi 4
20:00 Fotbal, Liga 1 Politehnica Iași – Viitorul Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:30 Fotbal, Bundesliga 2 Bochum – Hamburger SV Digi 4
21:45 Fotbal, Serie A Sampdoria – Napoli Digi 2